Agenda

Ontdek hier wat er op de planning staat de komende dagen en weken op vlak van Fair Trade.

Fair Fashion Talk #9

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Hoe jongeren de modesector veranderen

Web site cover FFT9 V2

Onveilige fabrieken, te lange werkdagen, kinderarbeid en een gigantische milieu-impact. Het imago van de mode-industrie kreeg de laatste jaren een enorme deuk. Grote modemerken en -ketens sturen met de regelmaat van de klok berichten de wereld in met beloftes tot beterschap, maar die klinken steeds minder geloofwaardig.

Steeds meer mensen aanvaarden deze situatie niet langer en zijn op zoek naar alternatieven. Jongeren nemen hierbij het voortouw. Voor jonge ondernemers, ontwerpers en activisten is respect voor het milieu en de mensen waarmee ze werken geen marketing.

Tijdens onze Fair Fashion Talk nodigen we 5 jongeren uit die bouwen aan een duurzame modesector, elk met hun eigen(wijze) strategie. Kom hun verhaal ontdekken, laat je inspireren en kom hen aanmoedigen.

De keynote begint met een introductie van Zoë de Cock, een jonge onderneemster die haar eigen volledig duurzame modemerk heeft opgezet.
Dit zijn haar woorden:

Zoë van Renēe:

“Mijn naam is Zoë de Cock, ik ben 25 jaar en ik woon in Gent. Tijdens mijn studies Modetechnologie werden mijn ogen geopend over de huidige mode-industrie.

Er moet verandering komen in de manier waarop we te werk gaan. We moeten meer kritisch zijn als consument en transparanter als bedrijf. We moeten met meer respect voor mens en milieu handelen.
Vanuit die gedachte startte ik drie jaar geleden mijn eigen upcycling kledingmerk Renēe. Elk item wordt ontworpen en gemaakt door mezelf in mijn atelier in Gent. Hier upcyclet Renēe deadstock van bedrijven tot unieke en gelimiteerde stuks.

Momenteel heb ik besloten om Renēe on hold te zetten om te kunnen herbronnen en kijken hoe ik ermee verder kan en óf ik ermee verder kan.”

Het panelgesprek bevat enkele inspirerende figuren in duurzame mode en activisme:

Imani Amelhayi: "Als marketingmanager voor duurzaam kledingverhuur bedrijf Dressr ben ik dagelijks bezig met het ontdekken van de (Belgische) modewereld. Naast mijn werk probeer ik mijn eigen stijl zo duurzaam mogelijk te houden door middel van tweedehands kopen, swappen en huren van kleding. Als ik dan toch eens iets wil kopen, van jonge ondernemers die voor verandering gaan."

Priscilla Nollé: Maak kennis met Priscilla, een kleurrijke ziel gedreven door een doel en vastbesloten om een blijvende impact achter te laten. Mode heeft haar altijd geïntrigeerd en geïnspireerd, waardoor ze zich steeds meer inzet om positieve verandering teweeg te brengen. Als mode-activist pleit ze voor transparantie en strijdt ze tegen uitbuiting in de industrie. Bovendien stelt Priscilla's rol als stylist haar in staat om creatieve grenzen te verleggen en ook mode-upcycling te promoten via workshops en opleidingen. Ze gedijt op uitdagingen en gebruikt ze als kansen voor groei en zelfontdekking. Sluit je aan bij Priscilla terwijl ze de slow fashion-gemeenschap uitbreidt en anderen in staat stelt duurzame keuzes te maken.

Sienie Van Geerteruy: Sienie startte tijdens de befaamde lockdown van 2020 met naaien. Op een oude Bernina naaimachine leerde ze zichzelf upcyclen. Na enkele geslaagde naaiprojecten voor zichzelf besloot ze haar creaties te delen met anderen. Let’s Get Thready werd geboren, een duurzaam kledingmerk dat oude hemden een nieuw leven geeft. Door twee matching kledingstukken te combineren met elkaar, creëert ze unieke stukken, voor ieder wat wils. Door enkel tweedehandstextiel en -materiaal te gebruiken probeert ze de afvalberg in de textielindustrie te verkleinen

Fiore Farhand: Fiore Farhand is een Belgisch-Iraanse Critical Fashion Practitioner die zich richt op hoe mensen duurzaamheid benaderen en de interacties die mensen hebben met hun kleerkasten. Fiore gelooft dat kleerkasten een geweldig hulpmiddel zijn om verhalen te vertellen en veel kunnen vertellen over iemand persoonlijkheid en duurzaamheidsaanpak.

Ze heeft een bachelor Modetechnologie van Hogeschool Gent en een postgraduaat Digital Storytelling van KASK. Vandaag werkt Fiore haar MA Critical Fashion Practices aan ArtEZ (Gen32) af, waar ze investeert in haar onderzoekscapaciteiten en de toegankelijkheid van haar werk omdat ze wil dat duurzaamheid verteerbaar is.

De komende maanden zal Fiore haar thesis schrijven en verder onderzoek verrichten naar greenwashing. In de toekomst zou Fiore graag werken aan, door de EU opgelegde, arbeids- en duurzaamheidswetten voor de mode-industrie. Daarnaast wil ze graag lesgeven over de verschillende manieren om de waarde van onze kleren te verhogen.

Wanneer? Donderdag 14/12 - 21u00 tot 22u30

Waar? Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Deze lezing is onderdeel van het Festival Van De Gelijkheid (https://curieus.be/festival-va...)

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

Koop je ticket hieronder om deel te nemen.