Agenda

Ontdek hier wat er op de planning staat de komende dagen en weken op vlak van Fair Trade.

Cafétaria Natuurpunt , Driepikkelstraat 32, Mariakerke-Gent

van 20:00 tot 22:00

Sakawa

20191023 Sakawa

Ghana is niet alleen bekend van zijn cacao , jonge Ghanezen doen massaal aan internetfraude. Regisseur Ben Asamoah veroordeelt nooit en biedt een unieke inkijk in de wereld achter je spamfolder.Internetfraudeur zijn lijkt helemaal niet zo moeilijk. Stap 1: graaf je een weg door de gigantische berg e-waste in Ghana en speur naar data. Oude computers liggen er immers bij de vleet. Stap 2: maak profielen aan op datingsites en overtuig naïeve westerse mannen dat je niet zonder hen kan. Stap 3: vraag geld - begin met €50 - voor een vliegticket en maak hen wijs dat je graag bij hen wil zijn.

Het zijn trouwens allesbehalve evil masterminds, die Ghanese fraudeurs. Het zijn gewoon jongeren die smachten naar een beter leven en een vrij toegankelijke manier gevonden hebben om bij te klussen. Soms is internetfraude de enige weg uit de armoede. En soms is het moeilijk om medelijden te hebben met de (wel zeer) goedgelovige slachtoffers van hun bedrog. Maar soms bedenk je je dat die blind vertrouwende mensen ook niet bepaald multimiljonairs zijn.

De Belgisch-Ghanese filmmaker Ben Asamoah plaatst de relatief nieuwe wereld van de internetfraude naast de eeuwenoude Ghanese religieuze rituelen. Want als een bepaalde scam niet meteen blijkt aan slaan, schakelen de oplichters de hulp van voodoopriesters in.

‘Sakawa’ is een verbluffende en nuancerende documentaire die je stof tot nadenken geeft de volgende keer dat je online een vreemd vriendschapsverzoek hebt.

Regie : Ben Asamoah, België, Nederland 2018, Engels gesproken, Nederlandstalige ondertitels, 1u21 minuten
Trailer : https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=o5Kp_6gyjxE

Praktische info

Wanneer? Donderdag 23 oktober, 20u
Waar? NMC, Natuurpunt, Driepikkelstraat 32, Mariakerke
Inkom: 5/6 euro

Reserveren kan via: mariakerke@oww.be
Trailer: Organisatie: OWW Mariakerke met steun van Wijk aan Zet.