Calendar

Discover here what is planned in the coming days and weeks in terms of Fair Trade.

Activiteiten i.h.k.v. mensenrechten door MSK

tot

Museum voor Schone Kunsten Gent, Fernand Scribedreef 1

Veel kunstwerken uit de collectie van het MSK getuigen van de donkere kant uit ons verleden: barbaarse handelingen, ongerechtigheden, oorlogen en ongelijkheid op basis van ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.

Op woensdag 6 december staan een aantal gidsen in onze vaste collectie opgesteld om deze thema’s bespreekbaar te maken n.a.v. het 75-jarig bestaan van de Universele Rechten van de Mens. Folteringen, martelingen, religieuze vervolgingen, slavernij, uithuiszettingen, rechtspraak, ongezonde levensomstandigheden en gebrek aan onderwijs zijn thema’s die aan bod kunnen komen bij werken van oude meesters en 19de eeuwse schilders en beeldhouwers.

Deze actie kadert binnen ons duurzaamheidsbeleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties: vooral SDG 1 geen armoede, SDG 2 geen honger, SDG 3 goede gezondheid en welzijn, SDG 4 kwaliteitsonderwijs, SDG 5 gendergelijkheid, SDG 10 ongelijkheid verminderen, SDG 16 vrede, veiligheid en sterke publieke diensten.

De actie wordt ondersteund door UGent en maakt onderdeel uit van de randactiviteiten bij het International Interdisciplinary and Transdisciplinary Conference ‘The Universal Declaration of Human Rights at 75: Rethinking and Constructing its Future Together’ die doorgaat van 6 t.e.m. 8 december in het ICC.

Meer informatie over de conferentie: https://hrrn.ugent.be/conf2023/

Meer informatie over de UVRM: https://www.amnesty-international.be/mensenrechten

Zondag 10/12 van 11u00 tot 17u00

Internationale Mensenrechtendag: Schrijfmarathon

Op zondag 10 december organiseert MSK een schrijfmarathon van Amnesty International. In de hemicyclus is er plaats voor 75 bezoekers die een brief willen schrijven voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We willen graag aan het einde van de dag 750 brieven sturen naar koningen, ministers en presidenten met de vraag een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht.

De schrijfpakketten liggen klaar. Je hoeft zelf geen pakket te bestellen. Kom gewoon naar het museum, meld je aan als briefschrijver aan het onthaal. Een vrijwilliger begeleid je naar de tafel. Je mag zo lang schrijven als je zelf wil. Na je schrijfactie kan je ook gratis het museum bezoeken.

---------------------------------------

Deze activiteit is een deel van 75 uur rond mensenrechten, een activiteitenreeks in het kader van de 75ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Dit event is een samenwerking van Stad Gent, Oxfam Wereldwinkel Gent, MSK en UGent Human Rights Research Network (HRRN)