4 X duurzaam ondergoed en lingerie

4 X duurzaam ondergoed en lingerie

2019 Artikel Ondergoed Colorio Organics2

Er komen steeds meer ethische en duurzame kledingmerken op de markt. Toch krijgen we vaak de vraag of er ook duurzame lingerie en ondergoed bestaat. We selecteerden vier ethische merken die je bij Gentse ondernemers kan vinden.

Ken jij nog een ander ethisch, fair en/of ecologisch merk? Of ken je nog een duurzame ondernemer in Gent die ondergoed en/of lingerie verkoopt? Laat het ons weten!

WORON

2019 Artikel Ondergoed Woron

Deense zusjes Anya en Arina Woron vonden beha’s maar niks, tot ze hun eigen comfortabele lingerie produceerden. Het ontwerp is simpel, de kleuren (zwart en wit) zijn dat ook, wat het product tijdloos en dus erg duurzaam maakt. Nog duurzamer zijn de stof, de productie en het transport. Woron wordt gemaakt met Lenzing Modal®, een stof afgeleid van beukenhout die erg zacht is, minder water nodig heeft om te produceren dan katoen en bovendien minder krimpt. Het merk ziet erop toe dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde beukenbossen.

2019 Artikel Ondergoed Woron2

IS DIT FAIR TRADE?

De productie gebeurt in een klein familiebedrijf in Europa. In welk land wordt niet gespecifieerd.

IS DIT ECOLOGISCH?

Woron gebruikt een innovatieve stof, Lenzing Modal®. De stof wordt geproduceerd in Europa, waar ook de confectie plaatsvindt, waardoor de keten kort blijft. Het product krimpt minder snel, waardoor het langer meegaat.

ONDER MEER TE VINDEN BIJ…

Supergoods, Brabantdam 56b, Gent

LA FILLE D’O

La-Fille-do-10

Op en top Gents lingeriemerk La Fille d’O streeft naar een (eco)logische productie en is fair binnen de eigen onderneming. “Geen enkel merk werkt zoals ons”, zegt oprichtster Murielle Scherre.

"Ik ben fair, binnen mijn eigen onderneming.”

“Textiel is een duistere keten.” Gents onderneemster en lingeriepionier Murielle Scherre – zelf meestal ook in zwart gehuld maar wanneer wij haar ontmoeten voor de gelegenheid (en voor de stralende zon) toch gedeeltelijk in het wit – weet dat de kledingketen helemaal geen zwart-wit verhaal is, maar een complexe keten, zonder échte garanties.

“De katoenblends die ik gebruik in mijn lingerie, koop ik in een Oostenrijks familiebedrijf met propere werkomstandigheden. Maar ook van die leverancier krijg ik geen 100 procent garantie over hoe ecologisch of sociaal toeleveranciers met hun waren omgaan. Iedereen heeft moeite om het hele proces van plant tot weefsel bij te houden. Daarom werk ik voor de stoffen en de confectie met lokale bedrijven, om zo goed mogelijk het overzicht te houden.”

2019 Artikel Ondergoed La Filled O

De onderneemster zoekt het niet ver. “Alle stof wordt in België onder handen genomen. Voor de productie werk ik voornamelijk samen met Liebaert in Deinze en ik hecht veel belang aan transparantie.”

“Veel Belgische lingeriemerken delokaliseren”, hekelt Murielle. De onderneemster wil daarentegen net in ons land blijven. “Anders zou het métier verloren gaan. Ik heb vijf mensen full time in dienst om dat niet te laten gebeuren – dankzij de keuzes die ik maak. Ik ben fair, binnen mijn eigen onderneming.”

De stoffen die Murielle gebruikt, beperken zich absoluut niet tot katoenblends. Lingerie wordt veelal gemaakt van high tech stoffen, zoals polyesters met elastaan of kwetsbaar lycra dat tegen zweet, zon, chloor en zonnecrème kan. Die komen uit België. “Omwille van de hoge kwaliteit. Dat métier zit hier, niet in het zuiden. Waarom zou ik fair trade op locatie doen als het hier ook kan? Kleding transporteren vanuit het zuiden, is op zich ook vervuilend. Ik heb de luxe dat het hier kan. Dat is ecologisch, maar toch vooral logisch: het woord ‘eco’ komt daar bij.” Eén van de stoffen die volledig binnen die filosofie past, is Tencel®. “Tencel® is eigenlijk slimmer dan katoen. Het vervuilt veel minder, terwijl de vezels niet te onderscheiden zijn van katoen.”

IS DIT FAIR TRADE?

La Fille d’O legt zich toe op transparantie, korte keten en het produceren in landen met lage risico’s op slechte arbeidsomstandigheden.

IS DIT ECOLOGISCH?

La Fille d’O wil meer gaan werken met ecologische stoffen, zoals Tencel®, en werkt lokaal, in België en Europa, wat de keten kort houdt en minder vervuilend is op vlak van transport.

TE VINDEN BIJ...

La Fille d’O, Burgstraat 21, Gent

La-Fille-do-4

SWEDISH STOCKINGS

Kies schoonheid bewust, klinkt de leuze van Swedish Stockings. Ook in het kiezen van nylonkousen kunnen we ons steentje bijdragen. Swedish Stockings maakt zijn kousen van gerecycleerd garen en belooft de consument duurzame kousen, geen panty’s die vanaf het eerste feestje vol gaten zitten. Jaarlijks worden er in totaal zo’n twee miljard nylonkousen geproduceerd, die van zodra er dat eerste gaatje in komt, weggegooid worden. Zweedse ontwerpsters Nadja en Linn zagen hier dan ook het perfecte product in om te verduurzamen en zo de vuilnisbelt te ontlasten.

IS DIT FAIR TRADE?

Swedish Stockings worden ontworpen in Zweden en geproduceerd in Italië. De Schone Klerencampagne waarschuwt echter dat sommige fabrieken in Italië evenmin leefbare lonen uitbetalen. Niet gegarandeerd fairtrade dus, maar wel de betere optie als je stockings zoekt.

IS DIT ECOLOGISCH?

Swedish Stockings heeft een eigen ‘recycling club’, waarmee het komaf wil maken met gescheurde nylonkousen. Wie deel wil uitmaken van die ‘club’ en 50 procent korting wil op zijn volgende aankoop, kan zijn kapotte kousen (telkens minstens drie paar) opsturen naar Zweden. De gerecycleerde garen waarvan ‘nieuwe’ nylons worden gemaakt, worden geproduceerd door NILIT Ecocare, dat een “zero waste”-beleid heeft, en gecertificeerd door Scientific Certification Systems (SCS). De gerecycleerde stoffen zijn niet giftig, want NILIT Ecocare gerecycleerde garens voldoen aan de eisen van de standaard Oeko-Tex 100, dat toeziet dat textiel geen schadelijke chemicaliën bevat. De fabrieken in Italië werken op zonne-energie. De kleurstoffen zijn milieuvriendelijk.

ONDER MEER TE VINDEN BIJ…

2019 Artikel Ondergoed Swedish Stockings

COLORIO ORGANICS

2019 Artikel Ondergoed Colorio Organics

Slovaakse sloebers zijn ze wel, de ontwerpers van Colorio Organics: ons zo verleiden met ondergoed in unieke prints. In familiebedrijven in Slovakije worden deze onderbroeken in beperkte oplages geprint, om vervolgens om de twee maanden nieuwe ontwerpen op de markt te brengen. Een merk dat niet snel zal vervelen dus. Eens te meer omdat het werkgelegenheid biedt aan kleine bedrijven die hun cliënteel verloren aan de spotgoedkope Aziatische markt. De arbeiders worden een eerlijk loon uitbetaald om met de hand ondergoed te maken van biokatoen. “Ons doel? Bewijzen dat biologisch ook kleurrijk en cool kan!”, aldus hun filosofie. Missie geslaagd? Wij denken van wel.

2019 Artikel Ondergoed Colorio Organics1

IS DIT FAIR TRADE?

Colorio Organics biedt werkgelegenheid in Slovakije, een land waar veel merken (dreigen te) delokaliseren. Het belooft zijn arbeiders een eerlijk loon te betalen.

IS DIT ECOLOGISCH?

De stoffen zijn gedeeltelijk biologisch (95 procent biokatoen, 5 procent elastaan) en gecertificeerd door Global Organic Textile Standard. Het ondergoed wordt lokaal geproduceerd. De oplage is beperkt, waardoor er geen overstock is. Wel wisselen de prints zich snel af, waardoor het niet helemaal als ‘slow fashion’ kan gekwalificeerd worden.

ONDER MEER TE VINDEN BIJ…

GOEDvandoen, webshop

2018 Inspiratiegids voorbeeld

Gentse Inspiratiegids voor Modebewuste Alternatieven

Deze selectie werd speciaal voor Gent Fair Trade gemaakt door Sarah Vandoorne. Vind deze vier merken en nog veel meer in onze inspiratiegids met ethische en duurzame kledij.

Sarah-Vandoorne

Sarah Vandoorne is freelance journalist

Sinds fabriekscomplex Rana Plaza in Bangladesh instortte, volgt ze de tendensen en de teneur van de textielsector op de voet. In 2018 keerde ze terug naar Bangladesh. Ze koopt kleding enkel tweedehands of in (Gentse) fair fashion-winkels. Meer op ontketening.be.

Interessant artikel? Vertel het voort!