Beleef een eerlijk, duurzaam en creatief Pasen!

Ook Pasen kan in stijl gevierd worden tijdens de lockdown. Ontdek hoe jij en je gezin aan de hand van deze tips een duurzaam, eerlijk en creatief Pasen kunnen beleven!

Bloemen

Rond de paasdagen kunnen bloemen gebruikt worden om het huis te sieren. Wij geven de voorkeur aan lokale, duurzame en seizoensgebonden bloemen. Ga hiervoor zeker eens kijken op de webshop van Into The Wild Bloemen, een bloemenatelier in Gent dat zich laat inspireren door de beweging en de vormen in de natuur.

Wanneer je geen fan bent van bloemen, maar er wel graag een plantje bij hebt, bezoek dan zeker eens de webshop van Blommm. Ook hun lokale en duurzame bloemen en planten gaan met de seizoenen mee.

2020 paasartikel8

Versiering

De kleurrijke en gezellige Paasversiering moet niet meer onderdoen aan de Kerstversiering, het hele huis wordt versierd met bloemen, kippen, eitjes... Om in de Paasstemming te komen, kan je ook jouw eigen paasversiering maken (samen met je kinderen). Dit kan gemakkelijk met materialen die we in huis hebben liggen.


Je kan bijvoorbeeld jouw eigen Paaskip maken met het kartonnetje van jouw toiletpapier en uit lege flesjes kan je jouw bloempotjes maken. Of gebruik sokken die je niet meer draagt en oude knoppen om een paashaas te maken. Of blaas eieren uit en pimp ze tot versiering. Als jouw eieren in een kartonnen bakje zat, dan kun je dat gebruiken om er kippen van te maken Doorzoek jouw materialen en ontdek wat je allemaal wel niet kunt maken!

Oorsprong foto's: Bloemen (link); paashazen (link); haan (link) en bloempotjes (link)

Chocolade

Voor fervente chocolade-eters is een Pasen zonder chocolade not done. Chocolade smaakt nog veel beter als deze op een eerlijke en duurzame manier gemaakt wordt. Deze vind je onder andere bij de Oxfam Wereldwinkels en Ohne. Probeer dit jaar eens heerlijke, maar eerlijke of vegan chocolade! Meer tips rond het zoeken van deze chocolade zijn terug te vinden in ons Paasartikel over chocolade 'Pasen, nog beter met duurzame chocolade'. ;)

2020 paasartikel7

Eten op de Paastafel

Naast de chocolade, kan je jouw duurzame paastafel nog met een hele reeks andere producten aanvullen. Thee, koffie, fruitsap, vruchtensap, limonade, schuimwijn, … Of je nu voor een Paasontbijt, Paasbrunch of lunch gaat, bij elke gelegenheid kan je genieten van een (h)eerlijk drankje!

Het resem aan eerlijk en duurzaam eten moet hier zeker niet aan onderdoen! Van fruit tot noten, van granen tot broodbeleg, van rijst tot quinoa… Met andere woorden, er is voor ieder wat wils.

Veel van deze producten kan je vinden op de webshop van Oxfam Wereldwinkels, maar zijn ook vaak terug te vinden in supermarkten. Op de site van Fairtrade Belgium vind je terug welke producten waar te verkrijgen zijn. Je kan ook altijd eens een kijkje nemen bij de duurzame Hotspots op onze website. Onder het puntje ‘eten en drinken’ vind je veel gemotiveerde ondernemers met een duurzaam aanbod.

Of probeer eens vegan. Inspiratie voor gerechten kan je halen op https://recepten.bevegan.be/.

Vind je dat naast dat groot aanbod aan duurzaam en fair trade producten een eitje niet mag ontbreken? Probeer dan zoveel mogelijk voor biologische eieren of vrije uitloopeieren te gaan of geniet van eitjes van.

Cadeautip

Geef jouw ouder(s) en/ of grootouder(s) een brunch cadeau in één van onze Hotspots. Op die manier slaag je twee vliegen in één klap: jij (en jouw gezin) hebben samen met jouw ouders en / of grootouders iets leuks om naar uit te kijken en onze duurzame ondernemers krijgen wat steun in deze financieel lastige situatie.

Genieten maar!

Gent Fair Trade wenst je alvast een fijn en fair Pasen toe! :)

Interessant artikel? Vertel het voort!