Change Your Eating Habits

Dit artikel is geschreven in kader van het Belmundo Festival, waarbij we deze editie voor systeemverandering willen gaan.

Verander de wereld vanuit je keuken, ook Fien en Frankli deden het, en hier kan je zien wat ze met faire producten maakten. In de ingrediëntenlijst zie je telkens * staan bij de lekkers die je fair kan kopen in Oxfam-Wereldwinkels.

Vind de recepten voor ontbijt en lunch hieronder. Je kan de bijhorende video's bekijken via de buttons en zie zelf hoe makkelijk de overstap is!

Mango kokos granola

Ontbijt instastory

Ingrediënten

  • 1 1/2 cup havervlokken
  • 1/4 cup ongekookte quinoa*
  • 2 el chia zaad*
  • 1/2 cup amandelnoten* in stukjes gehakt
  • 1 handvol gedroogde mango* in stukjes gehakt
  • 1/4 cup kokoschips*
  • 2 el honing*
  • 1 el agave siroop*
  • 1 el kokossuiker*
  • 1/4 cup gesmolten kokosolie*
  • 1 tl. vanille extract
  • een snuifje zout

Aan de slag - 25 min.

  1. Verwarm je oven voor op 150°C en leg een bakmatje/bakpapier op je bakplaat.
  2. In een grote kom, meng de havervlokken, quinoa, chia zaad, amandelen, mango en kokos chips.
  3. In een kleinere kom meng je de overige ingrediënten samen. Giet de natte bij de droge ingrediënten. Meng alles tesamen.
  4. Druk je mengsel samen op je bakplaat. Plaats in de oven en bak voor 15 min. Hierna draai je je bakplaat in de oven, verminder de temperatuur tot 100°C en bak nog voor 10 min.
  5. Laat volledig afkoelen en breek daarna de granola in stukken. Bewaar in een luchtdichte container.

(het ontbijt is gebaseerd op dit recept)

Snelle noedels

Lunch still

Ingrediënten

  • 3 el sojasaus*
  • 1 el sweet chili saus*
  • 1 tl lookpasta*
  • 1 tl sesamolie
  • 1 nestje witte rijst noedels*
  • 1 el rijstolie
  • 1 kipfilet of ½ blik young jack fruit*

Aan de slag - 15 min.

  1. Meng de sojasaus, sweet chili, sesamolie en lookpasta in een kommetje.
  2. Snij de kip in blokjes of spoel je jackfruit.
  3. Doe je rijstolie in de pan en bak je vlees of vervanger gaar.
  4. Ondertussen kook je de noedels voor 3 min in water.
  5. Voeg de saus en de noedels toe aan de pan. Meng alles tesamen.
    Laat dit nog 1 minuutje garen.
  6. Serveer, smakelijk!

(recept: Fien Peleman)

Vegan stoofpotje met JUSTE

Ingrediënten

  • 1 ajuin
  • 1 grote wortel
  • hands vol champignons
  • 1 grote pastinaak
  • 1 aardappel
  • 2 el olijfolie*
  • 1 blik (250 g) rode kidneybonen*
  • 2 tl lookpasta*
  • 1 blikje (70 g) tomatenpuree
  • 1 laurierblaadje
  • 1 JUSTE bruin*
  • 0.5 l groentebouillon
  • 1 tl mascobado rietsuiker
  • zwarte peper*
  • snuifje kaneel*
  • zeezout met groene kruiden*
  • 1 cup quinoa*
Avondmaal instastory

Aan de slag - 15 min.

  1. Snijd de ajuin, wortel, champignons, pastinaak en aardappel in stukjes.
  2. Voeg de olijfolie in een kookpot en stoof de groenten aan.
  3. Voeg de kidneybonen toe samen met de lookpasta en tomatenpuree. Laat dit alles voor ongeveer 5 minuten stoven.
  4. Giet de JUSTE bij de groenten, voeg ook de groentebouillon en laurier toe. Laat pruttelen tot de groenten zacht zijn en de saus is ingedikt.
  5. Kook de quinoa zoals vermeld op de verpakking.
  6. Kruid het stoofpotje met een snuifje kaneel, 1 tl mascobado suiker, peper en zout naar smaak.
  7. Laat alles inwerken, serveer en geniet!

(recept: Fien Peleman)

2021 Belmundo vierkant

Be a paard of the solution!

Het Belmundo-festival is een samenwerking tussen tientallen organisaties. De hele maand staan er wandelingen, workshops, films en zelfs fietstochten gepland. Ontdek het complete programma op de website en doe mee met de Belmundo Challenges.

Wennie Van Geerteruy

Wennie Van Geerteruy

Although she has been a fan of sustainability for a while, this student will still discover what it takes to take a step towards an ethical lifestyle, together with you.


Interessant artikel? Vertel het voort!