Fair Tasty Tempations: Kokosnootpannekoeken

Fair Trade Kokosnootpannekoeken

Wat staat er op het zomermenu?

Wij van Gent Fair Trade houden van eerlijk eten en goed gezelschap, dus dachten we, waarom niet beide combineren?

De komende 3 maanden brengen we je heerlijke, makkelijke, snelle recepten en vooral fairtrade producten van Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum om samen met je geliefden te koken en te eten!
We zullen onze recepten en tips delen op onze socials en dit zal jouw kans zijn om te proberen fair trade te gaan voor de zomer en je kookkunsten met ons te delen!

IMG 1431

Voor de zoetekauwen onder jullie hebben we deze week kokos crêpes gemaakt. Het aloude traditionele recept met een andere twist.

Kokos is een gezonde bron van vet, maar ook van essentiële mineralen zoals koper, ijzer en mangaan. Er wordt aan toegeschreven dat het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Maar waarom zouden we ons druk maken of de kokosnoot in elke variant (melk, suiker, water, etc) wel fair trade is? In landen als de Filipijnen staat de palmboom bekend als "de boom van het leven". Elk deel ervan wordt gebruikt voor verschillende producten, wat betekent dat er over de hele wereld meerdere families van leven. Door fair trade kokosproducten te kopen, zorg je ervoor dat de boeren een eerlijk loon krijgen en dat de productie de bodem of het milieu niet schaadt.

We vervangen de melk en de rietsuiker door kokosmelk en kokosbloesemsuiker. Je zou kunnen denken dat de suiker uit de vrucht wordt gehaald, maar eigenlijk wordt die geproduceerd met de bloem, vandaar de naam kokosbloesemsuiker. De glycemische index van kokosbloesemsuiker is lager dan van rietsuiker (of klassieke suikerbietsuiker), waardoor het een goede keuze is voor mensen met diabetes.

Al die bijkomende voordelen zijn leuk, maar we zijn er van overtuigd dat het de smaak van dit recept is dat je zal overtuigen. Het heeft een subtiele kokossmaak die ervoor zorgt dat je het direct uit de pan wilt eten.

Om onze kokospannekoeken te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 blikje Fair Trade kokosmelk ( 270ml)
 • 2 lepels Fair Trade kokos suiker
 • 2 Bio eieren
 • 1 kopje bloem
 • Snufje zout

De rest van het recept is hetzelfde voor elk soort traditionele crêpes of pannenkoeken. Maar als je wat begeleiding nodig hebt, hier is het!

 • Doe alle ingrediënten in de blender of een bak die geschikt is voor de mixer. Je kunt het ook met de hand doen, in dat geval raad ik aan eerst de droge ingrediënten te doen en beetje bij beetje de kokosmelk toe te voegen. Zodra je de mix hebt, voeg je de eieren toe die je van tevoren hebt geklopt.
 • Mengen maar!
Preparation crepes
Preparation crepes 1
 • Verhit een pan en voeg voldoende boter toe (de volledige oppervlakte van de pan moet ingeboterd zijn).
 • Giet het beslag erin met behulp van een pollepel. Zorg ervoor dat je niet te veel toevoegt, ik raad aan de pan te bewegen om het beslag in een cirkelvorm uit te breiden.
 • Wacht tot het goudkleurig is, u zult kleine belletjes zien die van onderen naar buiten proberen te komen. Normaal gesproken, wanneer het klaar is om om te draaien, kunt u de randen gemakkelijk losmaken.
 • Je kunt er alles aan toevoegen als topping, dus wij hebben gekozen voor fair trade chocoladepasta!

TIPS:

 • U kunt elke topping toevoegen die u wilt, u kunt er nog wat kokossuiker, confituur of het fruit dat u lekker vindt op doen.
 • In het beslag kun je ook een scheutje bier of citroenschil doen.
 • Iedereen heeft zo zijn eigen manier om dit gerecht klaar te maken, dus aarzel niet om het recept aan jou aan te passen.

Preparation crepes 2

--


Vond je het recept lekker? Hebben we je laten watertanden? Probeer het nu zelf, bak je kokospannekoeken en deel het resultaat met ons op social media! Gebruik #GentFairTrade.

Interessant artikel? Vertel het voort!