Voor de zoetekauwen onder jullie hebben we deze week kokos crêpes gemaakt. Het aloude traditionele recept met een andere twist.
Kokos is een gezonde bron van vet, maar ook van essentiële mineralen zoals koper, ijzer en mangaan. Er wordt aan toegeschreven dat het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Maar waarom zouden we ons druk maken of de kokosnoot in elke variant (melk, suiker, water, etc) wel fair trade is? In landen als de Filipijnen staat de palmboom bekend als "de boom van het leven". Elk deel ervan wordt gebruikt voor verschillende producten, wat betekent dat er over de hele wereld meerdere families van leven. Door fair trade kokosproducten te kopen, zorg je ervoor dat de boeren een eerlijk loon krijgen en dat de productie de bodem of het milieu niet schaadt.
We vervangen de melk en de rietsuiker door kokosmelk en kokosbloesemsuiker. Je zou kunnen denken dat de suiker uit de vrucht wordt gehaald, maar eigenlijk wordt die geproduceerd met de bloem, vandaar de naam kokosbloesemsuiker. De glycemische index van kokosbloesemsuiker is lager dan van rietsuiker (of klassieke suikerbietsuiker), waardoor het een goede keuze is voor mensen met diabetes.
Al die bijkomende voordelen zijn leuk, maar we zijn er van overtuigd dat het de smaak van dit recept is dat je zal overtuigen. Het heeft een subtiele kokossmaak die ervoor zorgt dat je het direct uit de pan wilt eten.
Om onze kokospannekoeken te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1 blikje Fair Trade kokosmelk ( 270ml)
- 2 lepels Fair Trade kokos suiker
- 2 Bio eieren
- 1 kopje bloem
- Snufje zout
De rest van het recept is hetzelfde voor elk soort traditionele crêpes of pannenkoeken. Maar als je wat begeleiding nodig hebt, hier is het!