Fair Tasty Temptations: Avocado chocolate mousse

Fair Trade Avocado-chocolademousse

Wat staat er op het zomermenu?

Wij van Gent Fair Trade houden van eerlijk eten en goed gezelschap, dus dachten we, waarom niet beide combineren?

De komende 3 maanden brengen we je heerlijke, makkelijke, snelle recepten en vooral fairtrade producten van Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum om samen met je geliefden te koken en te eten! We zullen onze recepten en tips delen op onze socials en dit zal jouw kans zijn om te proberen fair trade te gaan voor de zomer en je kookkunsten met ons te tonen!

Chocolate avocado mousse 1

Het recept dat we u deze keer brengen is een all time favoriet dessert, maar met een kleine twist (zoals wij het graag hebben). De chocolademousse heeft een lichte textuur en is een verrukkelijke smaakplaat. Het werd voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw door een Franse chef, en sindsdien genieten we er internationaal van.

Chocolade is een van de belangrijkste aandachtspunten van fair trade-organisaties over de hele wereld. Het kweken van cacao vindt plaats in het Zuiden van de wereld en de productieketen wordt gecontroleerd door enkele multinationale bedrijven. Hierdoor is het vaak moeilijk om de arbeidsomstandigheden en de impact op het milieu te controleren. Daarom is het zeker bij chocolade belangrijk dat wij als consumenten wat onderzoek doen en ons bewust zijn van het product dat we kopen. Fair Trade-chocolade garandeert dat iedereen die betrokken is bij de productie van de chocolade waar we allemaal van houden, in zijn levensonderhoud kan voorzien.

De twist in onze chocolademousse is avocado, door deze toe te voegen krijgen we niet alleen een romigere textuur, maar ook alle goede vetten en voedingsstoffen waar het originele recept niet tegenop kan.

Om de avocadomousse te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 rijpe avocado's
  • Cacaopoeder naar smaak
  • 1 eetlepel hazelnootpasta (optioneel)
  • Kokossuiker
  • 1 snufje zout
  • Een scheutje melk
  • 1 blikje kikkererwten (om aquafaba te maken)

! Al deze ingrediënten kunnen fairtrade gekocht worden !

De procedure is heel eenvoudig, maar als je wat begeleiding nodig hebt, lees verder.

  • Schil de avocado's en doe ze in een kom die geschikt is om ze te pureren of te blenden.
Avocado chocolate mousse 1
Avocado chocolate mousse 2
  • Voeg cacaopoeder, de suiker, een scheutje melk en een snufje zout toe.
  • Als je wilt, kunt je een lepel hazelnootpasta toevoegen.
  • Blend het tot alle ingrediënten een egaal geheel vormen

Avocado chocolate mousse 3
Avocado chocolate mousse 4
  • Giet de kikkererwten af en vang het inmaakwater op (de kikkererwten gebruik je niet voor dit recept)

  • Gebruik een mixer om het inmaakwater op te kloppen en maak aquafaba.

  • Voeg de aquafaba met draaiende bewegingen toe aan het avocado-chocolademengsel.

  • Zet minstens een uur in de koelkast.

Avocado chocolate mousse 5
Avocado chocolate mousse 6
  • Je kan de chocomouse zonder meer opdienen, maar het werkt ook prima samen met ander desserts (bekijk onze andere recepten voor inspiratie)!

TIPS:

  • Je kan dit gerecht eenvoudig vegan maken: je hoeft geen hazelnootpasta te gebruiken, of gebruik pure hazelnootpasta (kan je fairtrade vinden), en de koemelk kan je eenvoudig vervangen door plantaardige melk (bv. amandelmelk).
  • Je kunt er verschillende toppings aan toevoegen die je lekker vindt, zoals bessen of speculaas.
Chocolate avocado mousse 30

--

Vond je het recept lekker? Hebben we je laten watertanden? Probeer het nu zelf, maak je chocomousse en deel het resultaat met ons op social media! Gebruik #GentFairTrade.


Interessant artikel? Vertel het voort!