Fair Tasty Temptations: bananenchocoladebrood

Fair Trade Bananenchocoladebrood

Wat staat er op het zomermenu?

Wij van Gent Fair Trade houden van eerlijk eten en goed gezelschap, dus dachten we, waarom niet beide combineren?

De komende 3 maanden brengen we je heerlijke, makkelijke, snelle recepten en vooral fairtrade producten van Oxfam Gent Centrum om samen met je geliefden te koken en te eten!
We zullen onze recepten en tips delen op onze socials en dit zal jouw kans zijn om te proberen fair trade te gaan voor de zomer en je kookkunsten met ons te delen!

IMG 1353 2

Zoetekauwen, het recept van deze week is voor jullie!

We hebben een heerlijk Bananenchocoladebrood, alleen gemaakt met, hoe kan het ook anders, Fair Trade en biologische producten.

Maar voor we door het recept gaan, volgt hier een stukje achtergrond van dit heerlijke dessert.

Het schijnt dat bananenbrood oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt.

De eerste bananen werden rond 1870 in de Verenigde Staten geïntroduceerd, maar de eerste verschijningen van bananenbrood waren rond 1930, toen men baking soda en bakpoeder in de winkels begon te verkopen. Volgens historici was het een bijproduct van de Grote Depressie, want bananen waren nog steeds erg duur en dus konden huisvrouwen de overrijpe exemplaren gebruiken om dit heerlijke vochtige en zoete broodachtige gerecht te maken.

Om van te watertanden?

Hier is ons recept!

  • 125 g Fairebel boter op kamertemperatuur
  • 250 g Fair Trade rietsuiker
  • 2 eieren
  • 250 g tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 rijpe Fairtradebananen
  • 175 g Fairtrade donkere chocolade

Benodigdheden:

  • Bakvorm
  • Mixer

Het recept is gemakkelijk, goedkoop en snel te bereiden, maar het is ook een geweldig gerecht om te koken omdat je het kunt eten als ontbijt, tussendoortje en dessert.

Dus, laten we aan de slag gaan!

Wist je dat bananenbrood erg populair werd tijdens de COVID-19 pandemie lockdowns?

  • Eerst het een en ander: verwarm de oven voor op 180°.
  • Verwerk de boter en suiker tot een crème in een kom met een mixer.
Banana chocolate loaf 2
Banana chocolate loaf 5
  • Voeg één voor één de eieren toe en meng goed na elke toevoeging.
  • Zeef het bloem en het bakpoeder samen met de roomboter en de suiker, en klop opnieuw tot een goed mengsel.
  • Rasp de bananen en hak de chocolade in stukjes, voeg tenslotte alles toe aan de kom.

Hoewel die van ons niet zo rijp waren, wordt dit recept meestal bereid met zeer rijpe bananen, de bananen die de kieskeurige eters meestal laten liggen. Het wordt daarom voorgesteld als de ideale oplossing voor wie van plan is om bananen weg te gooien en dus een geweldige manier om voedselverspilling te voorkomen.

Giet het mengsel in het broodblik en zet het in de oven, bak het in het midden van de oven gedurende 50 minuten,

Je kunt het bakken controleren door een (saté)prikker in het midden van het brood te steken, je kunt het uit de oven halen als het er schoon uitkomt. Wacht tot het brood een beetje is afgekoeld voordat je het uit de vorm haalt.

Eet smakelijk!

Banana chocolate loaf 7
IMG 1380 2

TIPS:

Bananenbrood past bij ieders smaak, je kunt het naar eigen smaak aanpassen, hier zijn enkele van onze tips:

  • Je kunt het bananenbrood op smaak brengen met vanille of kaneel;
  • Als u het nog chocolade-achtiger wilt, kunt u ook cacaopoeder aan het deeg toevoegen;
  • Voor de liefhebbers van gedroogd fruit: probeer het eens met sultana's of grof gehakte walnoten of amandelen;
  • Voor een iets sterkere smaak en een iets zachtere textuur voegen sommigen er een beetje likeur aan toe;
  • U kunt er glazuur of poedersuiker overheen doen;
  • En ga zo maar door, laat uw fantasie de vrije loop!

--

Vond je het recept lekker? Hebben we je laten watertanden? Probeer het nu zelf, bak je bananenchocoladebrood en deel het resultaat met ons op social media! Gebruik de hashtag #GentFairTrade.

Interessant artikel? Vertel het voort!