Fair Tasty Temptations: Bruschetta

Fair trade and anti-mafia bruschetta

Wat staat er op het zomermenu?

Bij Gent Fair Trade waarderen we eerlijk eten en goed gezelschap, dus we dachten, waarom combineren we beide niet?

De komende 3 maanden brengen we je heerlijke, makkelijke en snelle recepten en vooral, we gebruiken de fairtrade producten van Oxfam Gent Centrum om samen met je dierbaren te koken en te eten!

We zullen onze recepten en tips delen op onze socials. Dit is jouw kans om deze zomer voor fair trade te kiezen en ons je kookkunsten te laten zien!

Bruschette 4

We hebben deze week bruschetta bereid, perfect voor een zomers aperitief, voorgerecht of als tapa. Dit oude recept stamt uit Italië uit de 15e eeuw, maar gaat terug tot het Romeinse rijk. We gingen naar Oxfam om wat Italiaanse ingrediënten te halen die ons het meest geschikt leken. In Italië, vooral in het zuiden, vormt de maffia een structureel probleem. Hun macht reikt tot in de grote bedrijven, de bureaucratie en sommige stadhuizen. Bovendien maakt de controle van de maffia over de landbouw van het land het soms moeilijk om te weten of het Italiaanse product dat wij kunnen kopen door deze criminele organisaties is geproduceerd.


Tegenwoordig zijn er echter overal in Italië initiatieven om voedingsmiddelen te leveren die ervoor zorgen dat ze ver uit de handen van de maffia worden geproduceerd. Dit is het geval met de producten die u kunt vinden in Oxfam van het merk Libera Terra (bevrijd land). Wij kozen zelf voor Italiaanse zuidelijke producten zoals de Siciliaanse aubergine caponata, de Pugliese zongedroogde tomaten en biologische rode pesto, maar er zijn ook andere aantrekkelijke opties zoals tapenade, passata of salsa piccante.

De Bruschetta die we deze week maakten bevat de volgende ingrediënten:

Een ciabattabrood

 • 1 pot Fairtrade aubergine caponata
 • 1 pot Fairtrade zongedroogde tomaten
 • 1 blikje biologische rode pesto
 • Geitenkaas
 • Wat gehakte bieslook
 • Olijfolie
 • Een paar teentjes knoflook

Het proces is zeer snel en gemakkelijk, zelfs degenen die minder goed kunnen koken kunnen heerlijke bruschetta maken!

 • Verwarm de oven voor met de grill op 200°.
 • Snijd het brood in plakken of om het even hoe je het lekker vindt.

Wist je dat bruschetta oorspronkelijk een arm gerecht was? Het werd in feite bereid door boeren om oud brood te gebruiken en dit langer houdbaar te maken. Extra vergine olijfolie en zeezout werkten als conserveringsmiddel en hielpen het brood zachter te maken.

Bruschetta 1
Bruschetta 3
 • Zet het brood 10 minuten in de oven of tot het geroosterd is.
 • Als het brood klaar is, wrijf je er een teentje knoflook op en doe je in elk sneetje een scheutje olijfolie.
 • Nu komt het leuke gedeelte! We hebben een aantal bruschetta's gemaakt met zongedroogde tomaten en kaas, een andere bruschetta met aubergine caponata, en weer andere bruschetta's met de pesto rosso. Bij sommige bruschetta's voegen we ook gehakte bieslook toe. De combinaties zijn eindeloos!
 • Buon appetito!
Bruschetta 2
Bruschette 23

TIPS EN ALTERNATIEVEN:


Het traditionele recept bestaat normaal gesproken uit gehakte tomaten met olie, zout, peper en wat basilicum. Soms kun je ook een kleine caprese maken door mozzarella aan de tomaten toe te voegen. Maar er zijn eigenlijk eindeloos veel manieren om een goede bruschetta te bereiden, hieronder stellen we enkele van de lekkerste en populairste voor.

 • Voor de eenvoudigste en gemakkelijkste bruschetta gebruik je alleen knoflook, olijfolie en zout.
 • Kaasliefhebbers kunnen het brood ook bakken met een beetje olie en een paar plakjes mozzarella of scamorza.
 • Voor vleeseters zijn de opties ook gevarieerd. Een zeer populaire bruschetta in Italië is die met ciauscolo (een gerookte en gedroogde worst, gemaakt van varkensvlees en vet gesneden) of met worst. En natuurlijk die bruschetta's met prosciutto crudo (ham).
 • Visliefhebbers kunnen kiezen tussen boter en ansjovis of gerookte zalm en philadelphia of geitenkaas.
 • Je kunt er ook leverpaté, olijvenpaté en artisjokpaté op smeren. Maar ook crèmes van paprika's, pistachenoten, bonen, truffels enz. zijn mogelijk.

Veel plezier en bereid je bruschetta zoals je wilt!
(denk eraan dat dit niet geldt voor alle Italiaanse gerechten, als je ananas toevoegt aan pizza of ketchup aan pasta, zal een Italiaanse nonna sterven).

--

Vond je het recept lekker? Hebben we je doen watertanden? Probeer het nu zelf, kook je eigen bruschetta en deel het resultaat met ons op social media!

Interessant artikel? Vertel het voort!