Deze week koken we een Aziatisch recept, namelijk de beroemde Curry-rijstschotel.
Er zijn verschillende versies van dit gerecht en elk heeft zijn eigen bijzonderheid.
Kerrie is een specerij van het Indiase subcontinent en dankt zijn naam aan het Tamil-woord "kari" dat "een saus of relish voor rijst" betekent.
Het is echter ook een typisch en vrij algemeen gerecht in Japan. Curry werd namelijk tijdens het Meiji-tijdperk (tussen 186 en 1912) door de Britten uit India geëxporteerd.
De grootste verschillen tussen Japanse en Indiase curry's zijn de kleur en de consistentie. Terwijl Indiase curry qua textuur sterk kan verschillen, van dun en soepachtig tot zeer dicht, is Japanse curry meestal dikker en gravure-achtig.
Er zijn ook andere verschillen, maar vandaag willen we ons op iets anders concentreren, namelijk op het feit dat welke versie je ook besluit te maken, hij nog steeds heerlijk zal zijn.
Een andere bijzondere eigenschap van Curry Rijst is dat je het kunt maken met vlees, vegetarisch of helemaal veganistisch!
Wij hebben het veganistisch geprobeerd en moeten toegeven dat het resultaat zo goed was dat we er spijt van hadden dat we niet meer hadden gemaakt voor een tweede portie. Dus bekijk het recept voor 2 personen, maar hou er ook rekening mee dat curry verslavend is, dus je zult zeker meer willen!
- 1 Bio courgette
- 300 g spinazie
- 1 blikje fair trade kokosmelk
- Een paar takjes peterselie
- 1 blikje fair trade jackfruit
- 1 eetlepel Fair Trade olijfolie
- 1 pakje Fair Trade Basmatirijst (ca. 125 g)
- 1 pakje Fair Trade Indiase kip kruidenpasta met boter
Het recept is makkelijk, goedkoop en snel te bereiden, maar de smaak van het gerecht is niet van de wereld!
Laten we er dus maar mee beginnen!