Fair Tasty Temptations: Curry Rijstschotel

Fair Trade Curry Rijstschotel

Wat staat er op het zomermenu?

Wij van Gent Fair Trade houden van eerlijk eten en goed gezelschap, dus dachten we, waarom niet beide combineren?

De komende 3 maanden brengen we je heerlijke, makkelijke, snelle recepten en vooral fairtrade producten van Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum om samen met je geliefden te koken en te eten!
We zullen onze recepten en tips delen op onze socials en dit zal jouw kans zijn om te proberen fair trade te gaan voor de zomer en je kookkunsten met ons te delen!

IMG 1346

Deze week koken we een Aziatisch recept, namelijk de beroemde Curry-rijstschotel.

Er zijn verschillende versies van dit gerecht en elk heeft zijn eigen bijzonderheid.

Kerrie is een specerij van het Indiase subcontinent en dankt zijn naam aan het Tamil-woord "kari" dat "een saus of relish voor rijst" betekent.

Het is echter ook een typisch en vrij algemeen gerecht in Japan. Curry werd namelijk tijdens het Meiji-tijdperk (tussen 186 en 1912) door de Britten uit India geëxporteerd.

De grootste verschillen tussen Japanse en Indiase curry's zijn de kleur en de consistentie. Terwijl Indiase curry qua textuur sterk kan verschillen, van dun en soepachtig tot zeer dicht, is Japanse curry meestal dikker en gravure-achtig.

Er zijn ook andere verschillen, maar vandaag willen we ons op iets anders concentreren, namelijk op het feit dat welke versie je ook besluit te maken, hij nog steeds heerlijk zal zijn.

Een andere bijzondere eigenschap van Curry Rijst is dat je het kunt maken met vlees, vegetarisch of helemaal veganistisch!

Wij hebben het veganistisch geprobeerd en moeten toegeven dat het resultaat zo goed was dat we er spijt van hadden dat we niet meer hadden gemaakt voor een tweede portie. Dus bekijk het recept voor 2 personen, maar hou er ook rekening mee dat curry verslavend is, dus je zult zeker meer willen!

  • 1 Bio courgette
  • 300 g spinazie
  • 1 blikje fair trade kokosmelk
  • Een paar takjes peterselie
  • 1 blikje fair trade jackfruit
  • 1 eetlepel Fair Trade olijfolie
  • 1 pakje Fair Trade Basmatirijst (ca. 125 g)
  • 1 pakje Fair Trade Indiase kip kruidenpasta met boter

Het recept is makkelijk, goedkoop en snel te bereiden, maar de smaak van het gerecht is niet van de wereld!

Laten we er dus maar mee beginnen!

  • Zet eerst het water op om te koken. Zodra het klaar is, gooi je er een pakje rijst in.
Curry Rice 3
Curry Rice 1
  • Terwijl u wacht tot het water kookt, snijd je de courgette fijn en kookt u die op een zacht vuurtje met een beetje Fair Trade olie.
  • Laat de jackfruit 15 minuten marineren met de reeds bereide Oxfam Curry mix en de kokosmelk.
Curry Rice 2
Curry Rice 4
  • Zodra de jackfruit is gemarineerd, voeg het mengsel en de spinazie toe aan de courgettes, kook alles tot de spinazie gaar is.
  • Voeg een beetje groen toe aan de rijst, wij gebruikten een paar takjes peterselie maar je kunt ook koriander gebruiken als je dat liever hebt. GEREED! Je kerrierijst is klaar om geserveerd te worden!

TIPS:

  • Je kunt de curry rijst ook verrijken met gedroogd fruit zoals cashewnoten of pinda's!
  • Mocht je ook nog wat eiwitten willen toevoegen, dan passen kikkererwten en linzen hier perfect bij.
  • Mocht je het pittiger willen, dan kun je ook chilipepers, een uitje, een teentje knoflook en verse lente-uitjes toevoegen.
  • Een andere goede tip is om het gerecht te serveren met brood, bij voorkeur Naanbrood.
Curry Rice 5
IMG 1410

--

Vond je het recept lekker? Hebben we je laten watertanden? Probeer het nu zelf, kook je Curry Rijstschotel en deel het resultaat met ons op social media! Gebruik #GentFairTrade.

Interessant artikel? Vertel het voort!