Mousab maakt van afgedankte materialen nieuwe meubels [WIKD]

Weggegooide meubels een tweede leven geven, ze opknappen met leuke details of compleet renoveren, dat heet upcycling. Het is de missie van de Gentse organisatie WIKD, dat samen met vluchtelingen in Gent aan jouw nieuw interieur werkt. Dankzij hun slimme ontwerpen en inventief gebruik van energie zijn de producten niet alleen mooi en kwalitatief, maar ook betaalbaar!

Mousab

WAT HIJ KON DOEN

WIKD staat voor 'Wat Ik Kan Doen'. Mousab Alsheikh, de bedenker en eigenaar van de meubelmakerij, kwam zes jaar geleden vanuit de Syrische hoofdstad Damascus naar Gent en wilde meteen als zelfstandige aan de slag. Wat hij kon doen met zijn werkervaring en de Belgische marktbehoeften was het centrale vraagstuk bij de start van zijn nieuwe leven.

Door zijn ervaring in marketing besloot Mousab de Belgische economie te analyseren om zo de lokale markt en noden te begrijpen. “Ik ontdekte dat er dagelijks heel wat meubilair wordt weggegooid terwijl die spullen in 70% van de gevallen nog bruikbaar zijn door de hoge kwaliteit van de materialen. Ik wist meteen dat dit de weg was die ik wilde inslaan”, zegt de ondernemer.

Wikd

Zijn eerste wapenfeit was een tafel die hij voor 20 euro kocht en niet een, maar twee nieuwe levens schonk, want uit die ene tafel wist hij er twee te maken. Zijn vrienden vonden de tafels zo mooi dat ze er met plezier 300 euro voor betaalden.

Voor Mousab is de balans tussen de prijs en de kwaliteit van zijn meubels cruciaal: “Bij interieurketens betaal je heel goedkope prijzen, maar meestal is de kwaliteit van die producten zo slecht dat je een stuk al na een paar jaar moet weggooien en een ander moet kopen. Een ontwerper biedt dan vaak meer kwaliteit, maar vraagt daar torenhoge prijzen voor. Mijn vrienden kochten een tafel van goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Een win-win voor iedereen dus.”

Uitdagende start

Toch kende Mousab een lastige start. Zoals elk nieuw bedrijf moest hij op zoek naar klanten. Zijn eerste kopers waren voornamelijk vrienden en hun vrienden. Zij kenden Mousab en de waarde van zijn producten. Wie hem niet kent, moest vertrouwd raken met de voordelen van upcycling en moest overtuigd worden van de goede kwaliteit die ermee kan gegarandeerd worden.

Bovendien moest Mousab het hoofd bieden aan de uitdagingen en beperkingen waar nieuwkomers op botsen. De taalbarrière was daar een van, de administratieve rompslomp die komt kijken bij het opstarten van een bedrijf een andere.

WIKD flyers

Gelukkig kwam Kathleen Torfs op zijn pad die gedurende een tijd deeltijds aan de slag ging bij WIKD. Zij begeleidde Mousab bij zijn avontuur: een goede basisstructuur creëren binnen de Belgische ondernemingscontext en samenwerkingsmogelijkheden uitwerken met particulieren en organisaties. “Mousabs idee was nieuw en hij sprak als immigrant geen Nederlands. Daarom kostte het extra inspanningen om mensen, bedrijven en banken te overtuigen om mee op de kar te springen", vertelt Kathleen.

Uiteindelijk kreeg WIKD veel bijval van het publiek. Voor het eerst was er in Gent een uniek meubelbedrijf dat via upcycling de lokale economie voedt en de afvalberg beetje bij beetje kleiner maakt. En dat werd gesmaakt!

Bijzondere samenwerking

Mousab Wikd

Bovenop de ecologische missie van WIKD, is er de unieke manier van samenwerken met vluchtelingen. Mousab wil anderen helpen en betrekken bij zijn project om ook hen een goede doorstart te geven. “Ik ken heel wat mensen die uit landen zoals Syrië of Palestina komen. De meesten van hen hebben ervaring met handenarbeid, maar weinig computerkennis. Dat maakt het voor hen moeilijk om goed werk te vinden in België. Bij ons kunnen ze hun vaardigheden inzetten en hun talenten laten zien.”

De ondernemer hoopt zijn bedrijf in de nabije toekomst verder uit te breiden. Voorlopig onderzoekt hij nog de mogelijkheden want de coronacrisis zorgt voor extra uitdagingen. Mousab droomt alvast van meer banen creëren voor vluchtelingen, en van mooie, nieuwe spullen die ontstaan uit afgedankte materialen.

---

WIKD is een actieve partner van de Gentse circulaire economie en is gevestigd in de Brugsepoort, Meibloemstraat 18, aan De Meubelfabriek. Je kan hun creaties bewonderen in de galerij op de eerste verdieping van de fabriek, en je kan er meubels op maat laten maken.

Dalila

Dalila Ferrari

Born in Brazil, Dalila has Italian origins and lived most of her life in Italy before moving to Ghent last October. She graduated in Modern Languages for Intercultural Communication in Rome with a thesis on communication in Arab countries. Her main interests are (vegetarian) cooking, the environment, languages and cultures and travelling, and she’s also a great animal lover.

Vertaling en eindredactie: Kaja Verbeke

Interessant artikel? Vertel het voort!