Komaf Koffie

Komaf Koffie - dat is koffie zonder filter

Komaf Koffie schenkt koffie met of zonder melk of suiker, maar áltijd met een babbel en een glimlach. Onze professionele barista's zijn nieuwkomers die graag hun koffiekunsten tonen bij jou in de buurt of door jullie ingehuurd. Kom af!

Komaf Koffie tekening

Onze droom = een mobiele koffiekar waar...

...mensen samenkomen om een praatje te slaan.

...kansen worden gecreeërd voor mensen die het nodig hebben.

...topkoffie geserveerd wordt, die gemaakt werd met respect voor mens en mileu.

Hoe brengen we die droom tot realiteit?

De mobiele Komaf Koffiekar zal op zoveel mogelijk plaatsen in Gent aanwezig zijn, om deze te injecteren met onze positieve sfeer. We werken met mensen die een vlucht- of migratieachtergrond hebben. We willen hen een opleiding tot professioneel barista, een volwaardig loon uitbetalen en hen persoonlijk begeleiden en ondersteunen in hun professionele ambities (ook buiten het project).

Bij Komaf Koffie drink je heerlijke, Fairtrade koffie, want dat is uiteindelijk de beste garantie om hoogkwalitatieve koffie te verkrijgen, waar iedereen die eraan bijdroeg ook een eerlijk loon voor kreeg.

Waar staan we vandaag?

Vandaag (najaar 2021) hebben we al een aantal stappen gezet om deze droom in realiteit om te zetten.

 • Een 25-tal mensen met een vlucht- of migratieverleden zijn betrokken in het project. Een deel van hen zal aan de eerste opleiding tot barista starten op het einde van september.
 • Een proefversie van de koffiekar wordt gebouwd en zal op 10 oktober worden gelanceerd. Met deze proefversie zullen we iets meer dan één maand de stad in trekken. Nadien bekijken we wat er verbeterd kan worden (zowel aan het materiaal, als aan de manier van werken).
 • We vonden een mooie groep partners* gevonden die het project financieel willen ondersteunen. Dankzij hen kunnen we de fysieke kar bouwen.

Wat hebben we nog nodig?

 • We willen ten allen tijden een eerlijk loon garanderen voor de baristas die actief zijn in het project. Om die reden zullen we op 10 oktober lanceren we een crowdfunding om te voorzien in de eerste lonen van de baristas, tijdens de try-out periode.
  Ter info: Ook tijdens de opleiding voorzien we in een inkomen voor de baristas in opleiding, zodat iedereen de kans heeft om deel te nemen aan het project. Daarnaast zal alle opbrengst van dit project, binnen het project blijven: ze gaan ofwel naar lonen, ofwel naar het verbeteren van de kar. Als het project het toelaat, zullen we dit opschalen, in Gent en naar andere steden.
 • We zijn op zoek naar mensen die dit project mee willen ondersteunen en verder uitbouwen (op vrijwillige basis): dat kan gaan om financiële opvolging, nieuwe baristas begeleiden, technische ondersteuning, promotie maken...
 • We zijn op zoek naar locaties waar Komaf Koffie mag staat: evenementen, bedrijfstereinen, plaatsen waar veel mensen passeren...

Wil jij mee je schouders onder dit project zetten? Aarzel dan niet om te mailen: Komafkoffie@oww.be

Waar kan je de koffiekar vinden?

Je kan Komaf Koffie op volgende locaties vinden:

 • Zondag 10/10 - 13u00 tot 19u00, stadshal van de Stad Gent (Poeljemarkt)
 • Maandag 11 oktober: VM: Campus UFO, NM: Campus Kantienberg
 • Dinsdag 12 oktober: VM: Campus Coupure, NM: Campus Dunant
 • Woensdag 13 oktober: VM: Campus Sterre (UGent), NM: Campus Schoonmeersen, Hogent
 • Donderdag 14 oktober: VM: Campus Tweekerken, NM: Campus Aula
 • Vrijdag 15 oktober: terreinen van de HOWEST (in Kortrijk)
 • Zaterdag 16/10 - 11u00 tot 15u00, De Kringwinkel Ateljee (Pijndersstraat 52, Gent)
 • Zondag 17/10 - 14u15 tot 18u00, stadshal van de Stad Gent (Poeljemarkt)

Ben je fan van dit project? Volg ons dan op Instagram en Facebook. Daar kan je ook steeds vinden waar we die dag staan.

Partners

Komaf Koffie is een initiatief van Oxfam Wereldwinkels, met de steun van volgende organisaties: Belgische ontwikkelingssamenwerking, Enchanté, Gent Fair Trade, IN Gent, Oxfam Fair Trade, Refu Interim, Stad Gent, Trade Development Center, Ugent Fair Trade, Universiteit Gent.

Komaf Koffie wordt gelanceerd tijdens de Week van de Fair Trade (op 10 oktober), een initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.