Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Fair Belmundo

Gedurende de volledige maand maart organiseren onze collega’s van Belmundo tal van interessante activiteiten die solidariteit op de voorgrond plaatsen. Hun thema dit jaar luidt ‘Gender in de Blender’. Hier wil Belmundo tonen dat de wereldwijde uitdagingen zoals (economische) ongelijkheid, migratie en klimaat niet los kunnen gezien worden van genderongelijkheid.

We maakten een selectie van enkele activiteiten:

Pussy hats

Pussy Hat Stitch In tegen seksueel geweld

1 maart 2020

We breien Pussy hats tegen seksueel geweld in België en ver daarbuiten.

We breien Pussyhats tegen seksueel geweld in België en ver daarbuiten. Kom op 1 maart naar Lekker GEC en brei jouw eigen Pussyhat! Op 8 maart stappen we mee in de vrouwenmars in Brussel.

Vergeet je eigen roze wol en breinaalden niet. Borduren, naaien en craften mag ook.

[Fototentoonstelling] Mulheres moçambicanas x Elemento de força

2 maart t/m 31 maart

Weerbare mensen in een ietwat vergeten land.

In het afgelegen dorp Mahatlane staan vrouwen en meisjes elke dag voor grote uitdagingen. Ze moeten immers zware landarbeid verrichten én het volledige huishouden runnen. Zo wordt van hen verwacht dat ze het eten voorzien, voor de kinderen zorgen en water halen. Mozambique lijdt hard onder de klimaatverandering. Daarnaast teisteren waterschaarste, verwoestende natuurrampen en hoge werkloosheid de regio. Dat legt een zware last op de schouders van meisjes en vrouwen. Bovendien hebben ze amper toegang kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Deze beklijvende fotoreeks portretteert weerbare mensen in een ietwat vergeten land.

Mulher x pais perdido nieuw beeld
Pensando en alternativas

[Fototentoonstelling] Pensando en Alternativas: de strijd van vrouwen tegen extractivisme in Peru

3 maart t/m 31 maart

Vrouwen tonen hun alternatieven voor grootschalige mijnbouw.

De grootste goudmijn van Zuid-Amerika ligt in het Peruviaanse Cajamara. Al van in de beginjaren is er verzet tegen de mijn en de uitbreiding ervan. Het fotografieproject Pensando en Alternativas toont foto’s die werden gemaakt door twaalf vrouwen van drie activistische anti-mijnbouworganisaties. Dr. Katy Jenkins (Northumbria University, Groot-Brittannië) wilde met dit project de perspectieven tonen van vrouwen die strijden tegen grootschalige ontginning in de Peruviaanse Andes. De foto’s die deze vrouwen maakten, tonen hun ideeën, hoop en geloof. Ze maken duidelijk wat ontwikkeling voor hen betekent in een context van grootschalige mijnbouw. Hun manier van leven, hun voedsel en het landschap zijn in gevaar.

[#Dare2Wear] Catwalk & Kritisch Café

4 maart

Ontdek hoe breed het genderspectrum is.

Wat als we allemaal gewoon de kleding dragen die we willen dragen? Zonder na te denken over de mening van anderen of over opgelegde kledingnormen? Over de gehele wereld zijn er mensen die hun genderidentiteit niet kunnen uiten. Op deze catwalk tonen we hoe breed het genderspectrum is. Onze modellen brengen een verhaal over genderongelijkheid bij ons en elders in de wereld. Laat jezelf niet in een hokje plaatsen en draag op deze avond wat je anders nooit had durven dragen. Vanop de catwalk wandelen we recht het Kritisch Café binnen om na te praten en uit te wisselen.

Dare2wear
Feminisme journalistiek la

[Fototentoonstelling] Feminismes en fotojournalistiek in Latijns-Amerika

4 maart t/m 24 maart

Fotografen uit Latijns-Amerika kozen hun favoriete foto van feministische bewegingen en acties in hun eigen land.

In Latijns-Amerika is de straat traditioneel een plaats voor protest. Het continent is ook een plek waar meisjes en vrouwen aangeven zich niet veilig te voelen. Niet toevallig neemt de feministische beweging de publieke ruimte (weer) in om geweld tegen vrouwen aan te klagen. Het gaat om feminicide, seksueel of gendergerelateerd geweld én het geweld van de ontginning van grondstoffen. Ook tegen dat laatste komen – vooral inheemse – vrouwen in verzet. De reguliere media slagen er niet in om deze protestacties en deze nieuwe beweging een plaats te geven. Alternatieve internetmedia vullen die leemte in en zorgen voor een vaak betrokken berichtgeving. De expressieve straatacties zorgen voor aanstekelijke beelden. Samen met de eisen van de feministische beweging vinden ze via sociale media hun weg naar een breed publiek.

Feminismos & Fotoperiodismo en América-Latina (Feminismes en fotojournalistiek in Latijns-Amerika) biedt een unieke inkijk in de diversiteit van de feministische beweging in Latijns-Amerika. Fotografen uit het hele continent kozen hun favoriete foto van de feministische beweging en acties in hun eigen land.

Vrouwen*Staking

8 maart

Op de Internationale Dag van de Vrouw wordt in meer dan dertig landen een vrouwenstaking georganiseerd. Ook in België en in Gent.

Op de Internationale Dag van de Vrouw wordt in meer dan dertig landen een vrouwenstaking georganiseerd. Het idee komt uit Latijns-Amerika. Waarom? Om de onderdrukking van vrouwen, geweld tegen vrouwen en genderongelijkheid aan te klagen. Vrouwen worden nog steeds gediscrimineerd, over de hele wereld. Vaak leven ze in economisch moeilijkere omstandigheden en verdienen ze minder voor hetzelfde werk als hun mannelijke collega’s. Bovendien nemen ze nog steeds het grootste deel van het huishouden en de opvoeding voor hun rekening. Dat onbetaald werk wordt zelden erkend.

Het overgrote deel van de zorgarbeid en het (betaald en onbetaald) huishoudelijk werk kan niet stilvallen. De zorg voor kinderen, zieken en ouderen kan zelfs niet even worden geweigerd. De vrouwenstaking lijkt onmogelijk en net daarom is ze noodzakelijk. Een autonome groep brengt de staking en de acties ook naar Gent. De groep organiseert daarom een event waarop vrouwen het woord nemen.

Er kiemt hoop in het verzet en de solidariteit. En die is internationaal. In Chil, in Argentinië, in Spanje, IJsland, de VS, India ... overal komen vrouwen op straat om zich te verzetten tegen asociale besparingen.

Ook het collecti.e.f 8 Maars staakt op 8 (& 9) maart. Want als vrouwen staken stopt de wereld met draaien.

Op 8 maart plannen we om 13u in Gent een felle mars door de stad. We eindigen aan de Stadshal voor een enthousiasmerend en muzikaal programma. Hou het event in de gaten voor updates.

Vrouwenstaking
Gec talks

[GEC Talks] Gendergelijkheid & klimaatrechtvaardigheid

9 maart

Klimaat- en sociale rechtvaardigheid zijn verweven met gendergelijkheid. Drie vrouwen vertellen inspirerende verhalen.

Klimaat- en sociale rechtvaardigheid zijn verweven met gendergelijkheid. De huidige samenlevingsstructuren en het economisch systeem werken klimaatverandering in de hand en onderdrukken vrouwen. Drie vrouwen vertellen inspirerende verhalen over alternatieven. Antonella Calle Avilés, Ecuadoriaans ecoloog en feminist, verzet zich tegen vernietigende ontginningsprojecten in haar omgeving. Zij linkt de achteruitgang van ons milieu met de onderdrukking van de vrouw. Sofie Delameillieure is medeorganisator van VrouwenFest, een festival dat het fenomenale werk van vrouwen samenbrengt en hen versterkt in het inzetten van hun talenten. Helga Duhou, producent en beleidsadviseur bij Oxfam-Wereldwinkels, vertelt over de samenwerking met Women on Farms Project. Deze onafhankelijke Zuid-Afrikaanse ngo werkt aan arbeidsrechten, organisatieopbouw en sociale rechten van vrouwelijke arbeiders.

GEC Talks wordt georganiseerd door de organisaties in het Gents Ecologisch Centrum. Sprekers praten 15 minuten op een toegankelijke manier over iets dat hen nauw aan het hart ligt. Met deze eerste editie wordt een traditie ingezet.

[Cinema Belmundo] By the name of Tania

10 maart

Tania verlangde naar een leven buiten haar dorp in de Peruviaanse mijnen. Ze vertrekt naar de streek van de goudmijnen voor een beter leven.

Tania vertelt haar verhaal aan een politieagent. Als jong meisje verlangde ze naar een leven buiten haar kleine dorp in de Peruviaanse jungle, aangetrokken door verleidelijke verhalen over een beter leven in de streek van de goudmijnen. Ze herinnert zich dat ze gevangen werd genomen en gedwongen werd zichzelf te prostitueren. Ze herinnert zich het langzame verlies van haar eigen identiteit, wat haar leven voor altijd heeft veranderd. Terwijl Tania spreekt, neemt de camera ons mee van de jungle naar het mijngebied, van het huis waar haar grootmoeder stierf naar de prostitutiebars.

Tania’s verhaal is gebaseerd op echte getuigenissen. Het geeft een stem én een identiteit aan de vele meisjes die hun naam hebben verloren. By the name of Tania is een poëtische documentaire die recht naar het hart grijpt.

By the name of tania
Woman at war

Woman at war

11 maart

Halla trekt ten strijde tegen de vervuilende aluminiumindustrie en schuwt spectaculaire acties niet.

Als een moderne Robin Hood trekt de 50-jarige Halla ten strijde tegen de vervuilende aluminiumindustrie. Daarbij schuwt ze de spectaculaire acties niet. In Woman at war komen verschillende actuele thema’s aan bod: klimaatverandering, de toenemende grip van China op de IJslandse industrie, milieuactivisme en adoptie. Maar de film stelt ook de vraag hoe ver je mag gaan: heiligt het doel de middelen? De toon is nooit moraliserend of belerend. Integendeel, Woman at war bevat een flinke portie Scandinavische humor en spanning.

[Gender Blender Café] Salongesprek over duurzame mode en genderinclusiviteit

26 maart

Een gesprek met ondernemers over duurzame en genderinclusieve mode.

De textiel- en mode-industrie heeft een zeer nadelige invloed op mens en milieu. De kledingproductie is de voorbije jaren wereldwijd gigantisch gestegen en is, na olie, de meest vervuilende industrie. Het zijn helaas de meest kwetsbare landen en bevolkingsgroepen die daaronder lijden. Tijdens dit salongesprek vertellen mensen uit de mode-industrie over de stappen die ze durven ondernemen om ethisch verantwoorde alternatieven aan te bieden. Ook de link met gender wordt gelegd, want de huidige mode-industrie is een grote bron van genderdiscriminatie.

Gender blender salongesprek duurzame mode