Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

NIEVES' CHOICE: 3 TIPS VOOR BELMUNDO DEZE WEEK

Affiche belmundo

Het Belmundo-festival is weer van start! In maart organiseren verschillende organisaties het Belmundo-festival en dit jaar is het thema "Rechten van mens en natuur". Heel de maand zijn er leuke activiteiten te vinden doorheen Gent in verband met internationale solidariteit.

De Belmundo-agenda zit propvol, daarom vragen we elke week aan iemand van het Gent Fair Trade-team om drie activiteiten aan te bevelen. Deze week deelt Nieves haar Belmundo-tips:

Womens day

1) Internationale Vrouwendag betoging

"Als vrouwen stoppen, stopt de wereld."

8 maart is de Internationale dag van het Gevecht voor Vrouwenrechten. Vrouwen over heel de wereld ondernemen actie om aan te kondigen hoe betaald of onbetaald werk voor vrouwen de laatste tijd onder steeds hardere voorwaarden plaatsvindt. Hoewel het onderwerp de laatste jaren steeds vaker aangekaart wordt, groeit het geweld tegen vrouwen nog steeds. De pandemie heeft de realiteit voor sommige vrouwen nog lastiger gemaakt. Er is een wereldwijde nood om tegen seksisme in al zijn vormen te vechten. Dit vraagt voor actie!


Wanneer: 8 maart 2022, om 18u

Waar:

18.00 Afspreken bij de Kouter
18.15 De betoging start
19.00 We komen aan bij de Vrijdagmarkt

Dit evenement wordt georganiseerd door Collectief 8 maart Gent, dit is een samenwerking tussen: Meldet.org, Furia, Ella vzw, Girls Go Boom, Marianne, Comac, Feminisme Yeah and other feminists.


Debat

2) Debat: Klimaat en kwetsbaarheid

Het Rode Kruis is Gent brengt het onderwerp van de klimaatverandering en zijn relatie met zware natuurrampen ter sprake. Ze hebben een podcast en een video voorbereid die voor een reflectie oefening zorgen om ons te kunnen voorbereiden om met klimaatrampen te kunnen omgaan.

De sprekers zijn experten rond dit onderwerp. Bruno Haghebaert, expert in klimaataanpassingen en ramp preventie en Elyn Fernandez, voormalig rampenparaatheid programma coördinator voor het Rode Kruis in de Filipijnen. De talk wordt gemodereerd door Geert Riebbels.

Wanneer: 9 maart 2022, om 20u

Waar: Rode Kruis Gent, Emile Clauslaan 5

Taal: Nederlands

Deep time walk

3) Wandeling: Deep Time Walk

Onze planeet is 4.6 miljard jaar geleden ontstaan. Met deze 4.6 kilometer lange wandeling, representeert elke stap één miljoen jaar geschiedenis. Zo kun je bij elke belangrijke gebeurtenis in de evolutie van het leven stoppen, tot op het heden. De wandeling is een uitnodiging om de Aarde vanuit een nieuw perspectief te zien, maar ook om stil te staan bij nieuwe manieren om bij te dragen aan onze prachtige planeet.

Dit evenement wordt georganiseerd door Ecocide België

Wanneer: 13 maart 2022, van 14u tot 17u

Waar: Ingang De Bourgoyen Visitor Center, Driepikkelstraat 32, Mariakerke

Taal: NederlandsBenieuwd naar meer Belmundo-activiteiten?

Alle activiteiten van het Belmundo-festival vind je natuurlijk op hun website. Het festival vindt plaats van 1 tot 31 maart in Gent.