“Ik wil mensen stimuleren om aan iets positiefs bij te dragen” [Lokaal]

Lokaal, het biologisch eethuisje aan de Brabantdam, gelooft in de magie van maaltijden bereiden met eerlijke ingrediënten. “Je kan er alleen maar lekker eten mee maken.” In een huiskamersfeer, middenin een plantenjungle, kun je deze week ook van hun Fair Trade-menu genieten.

20181000_Lokaal-2

Eigenaar Arno De Mol: “Als kind was ik verzot op superheldfilms. Toen begon mijn droom te rijpen om later ook mensen te helpen en om tijd te investeren in het goede. Ik weet dat ik chance heb dat ik in West-Europa geboren ben, maar voor mij komt dat besef met een verantwoordelijkheid. Daarom wil ik mee zorg dragen voor mensen die dat geluk niet hebben.”

20181000_Lokaal-3

“We gaan resoluut voor een ecologische, duurzame aanpak: van metalen rietjes tot een hele inboedel bestaande uit kringloopvondsten. 99 procent van onze ingrediënten zijn biologisch. Ik oogst mijn groentjes zelf op de plukboerderij, maar de ingrediënten die je niet in de buurt kan vinden - zoals cashewnoten en curry - bestellen we dan wel graag bij biologische Fair Trade-boeren. Kwaliteit, en je weet waar het vandaan komt.”

“Je kan mopperen over mensen die gaan shoppen in spotgoedkope ketens zoals Primark en altijd naar ingrediënten grijpen die op een niet-ecologisch verantwoordde wijze zijn voortgebracht. Maar die mensen afbreken is te makkelijk. Liever wil ik mensen stimuleren om bij te dragen aan iets positiefs. Lokaal is kleinschalig, maar ik benader iedereen op een warme, vriendschappelijke manier. Als mensen hier goedgezind buitenstappen, blijft onze boodschap ook langer hangen. Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg was over het concept van uitgestelde koffie, waar wij samen met andere Gentse zaken onze schouders onder zetten. Daarbij kan een klant ook een kopje koffie betalen voor iemand anders, die weinig tot geen budget heeft, en dan mogen zij hier een tasje troost komen drinken.”

20181000_Lokaal-4

Dit artikel werd gepubliceerd in het kader van de (H)eerlijk Tafelen-actie tijdens de Week van de Fair Trade in 2018. Meer info: www.heerlijktafelen.gent

Melissa-Janssens

Melissa Janssens

Melissa werkt als freelancejournaliste en schrijft het liefst over psychologie, relaties en duurzaamheid. Haar hart klopt voor boeketjes van lokale bloemenboeren, voor parels van outfits scoren in tweedehandsgoudmijnen en fair fashion shops, voor liever en bewuster leven over de hele lijn.

Interessant artikel? Vertel het voort!