‘Blommm’ is een ode aan de perfecte imperfectie. Bij floriste Paulien Verhaest vind je geen rozen en tulpen het hele jaar door. Nee, deze boeketjes zijn puur natuur en worden geschikt naargelang het aanbod en kleurpalet van de jaargetijden.
‘Blommm’ is een ode aan de perfecte imperfectie. Bij floriste Paulien Verhaest vind je geen rozen en tulpen het hele jaar door. Nee, deze boeketjes zijn puur natuur en worden geschikt naargelang het aanbod en kleurpalet van de jaargetijden.
Paulien: “Gent is zoveel duurzame ondernemingen rijk en het inspireert mij mateloos om te zien hoe al die startende ondernemers de juiste kaart trekken en bewust kiezen om een duurzaam pad te bewandelen. Toen ik voor het eerst bij lokale bloemenboeren langsging, was ik dan ook verbaasd toen ik hoorde dat ze veel te weinig verkochten om rond te komen. Op hun velden stonden prachtige bloemen gegroeid uit liefde en zorg, die zoveel mooier waren dan de tien identieke rozen die je in de supermarkt kan vinden.
We schenken een bos bloemen op grote gebeurtenissen als geboortes, verjaardagen en trouwfeesten, aan mensen die we graag zien. Terwijl het verhaal achter de klassieke bloemenindustrie heel wat minder rooskleurig is. Boeren in het Zuiden krijgen niet genoeg betaald en de pesticiden op de bloemen brengen schade toe aan mens en milieu. Die moeten ze sproeien omdat er zoveel geld mee gemoeid is en ze zich geen mislukte oogst kunnen permitteren op de vele rozen- of tulpenvelden. Er zijn amper controles maar uit een willekeurige steekproef van Greenpeace op Valentijn bleek dat er op die bloemen residu’s van pesticiden terug te vinden zijn die in de Belgische landbouw ten strengste verbonden zijn. Hallucinant, vond ik dat.
Blommm startte vorig jaar op Moederdag. Mijn motivatie blijft groeien dankzij de zichtbare resultaten. Ik werk samen met 8 lokale telers die nog niet lang bezig zijn en zie hen groeien, uitbreiden en rendabel worden. Ook al zijn we maar een kleine Gentse onderneming, we boeken wél resultaat en maken ergens een verschil. Onze bloemen hebben niet gevlogen en zo beperken we onze ecologische voetafdruk. Onlangs deden we de rekensom: sinds onze start verkochten we 300 000 stelen en daarmee spaarden we 30 ton CO2-uitstoot uit. Volgens de cijfers van Scientific American moet je namelijk 100 gram CO2 per bloem rekenen. We zijn liever lief voor het milieu en werken met fietskoeriers. De ene dag staan onze bloemen nog op het veld, de andere dag op je eettafel.
We zijn een sociale onderneming en geven een faire prijs aan onze bloemenboeren. We betalen ze tot 6 keer meer dan de klassieke bloemenhandelaars, wat verklaart dat onze boeketjes duurder zijn. Ook zien ze er anders uit: niet allemaal dezelfde steellengtes of volgestouwd met palmtakken. Blommmekes zijn een ode aan de imperfectie. Kromme stelen of kleine scheurtjes in de bladeren horen erbij. De bloemen zijn puur natuur en groeien op in weer en wind. En onze boeketjes moeten zeker niet onderdoen voor die van de bloemist. Integendeel: als je onze bloemen goed verzorgt, blijven ze langer mooi en komen alle bloemknopjes ook echt tot bloei. Meer en meer mensen kiezen bewust voor puurheid. Ik voel dat we klaar zijn voor die faire en duurzame producten.
Een boeketje geluk van Blommm is één van de tips die je terug kan vinden in onze eindejaarsgids Duurzaam en (h)eerlijk feesten.