Gent, Fair Trade hoofdstad

De Stad Gent gaat al jaren voor eerlijke handel en wint voor die inspanningen nu de ‘EU Cities for Fair and Ethical Trade Award’. De prijs van de Europese Commissie beloont het lokaal bestuur dat Europees koploper is en werd op woensdag 27 juni 2018 voor het eerst uitgereikt.

Dgt BD7PWAAAORy D

De Stad Gent heeft een lange traditie in eerlijke handel en gaat verder dan bewustwording. Ze geven niet alleen het voorbeeld via het eigen inkoopbeleid, maar creëren ook een klimaat waarin ondernemers, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties investeren in eerlijke handel.

In 2005 werd Gent de eerste Belgische 'Fair Trade Gemeente' in België en sindsdien heeft steeds meer de nadruk gelegd op eerlijke handel.

In 2014 werd 'Gent Fair Trade' gelanceerd in samenwerking met Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum. Het project startte een multi-stakeholderbenadering die een indrukwekkend multiplicatoreffect teweegbracht, resulterend in specifieke toezeggingen van het publiek, het maatschappelijk middenveld en de private sector.

283781-Fair-Fashion-Fest-2018_Fashion-Talks-d3d7de-large-1529997126

Gent heeft een textielgeschiedenis die de impact van handel en niet-naleving van arbeidsrechten tot nu toe zichtbaar maakt. Dit resulteerde in een brede beweging van ondernemers, vrijwilligers, fashionista's en organisaties die gepassioneerd Fair Trade promoten. 'Gent Fair Trade' heeft textiel centraal gesteld, maar laat ruimte over voor andere sectoren. Met opmerkelijke resultaten. Een aantal activiteiten vergroot het bewustzijn bij de consument en krijgt veel aandacht. Het 'Fair Fashion Fest' in Gent trekt 4.000 bezoekers. De steun aan ondernemers heeft geresulteerd in een sterk, breder assortiment van fair trade-producten. Een kaart leidt consumenten naar het groeiende aanbod van eerlijke handel.

Eerlijk voedsel was de afgelopen 20 jaar een duidelijke inkoopkeuze. Maar er is meer. Met het masterproject duurzaam inkopen konden ze de volgende stap zetten. Als textielstad brak Gent een lans voor eerlijke werkkleding. Een baanbrekend door de EU gefinancierd pilootprogramma resulteerde in een meertalige toolbox voor maatschappelijk verantwoorde werkkleding als een reeks richtlijnen voor kopers. Dit stelt hen in staat om ervaringen buiten onze stadsgrenzen te delen.

De Stad Gent is gemotiveerd om te blijven gaan voor eerlijke handel, en zullen op alle fronten blijven inzetten en proberen verbeteren. De ambitie is om de pioniersrol die ze vandaag vervullen, aan te houden, en te blijven samenwerken met de verschillende actoren in Gent. Zo zijn er plannen om andere strategische sectoren met hoge sociale risico's, zoals ICT-hardware en -meubilair, te verkennen.

Lees meer...