Start de fashion revolution met Gent Fair Trade

-gastbijdrage van Kathlyn Brans-

Vergeet Fast Fashion! Dat is de boodschap die Gent Fair Trade verspreidt met haar slow fashion modeshow. In de Fashion Revolutie Week op woensdagavond 21 april 2021 streamde de organisatie hun modeshow live via Facebook. Alle kleding werd ontdekt in de rekken van tweedehandswinkels door 8 straffe studenten die klaar zijn om een zowel ethische als esthetische revolutie te starten. Ik hield mij aan de dresscode en pronkte in mijn meest sublieme tweedehands outfit. Zo voelt het bijna alsof ik echt aanwezig ben.

Toen op 24 april 2013 in de Rana Plaza ramp, in Bangladesh, duizenden gewonden en meer dan duizend doden vielen omwille van de instorting van een textielfabriek, gaf dit een duidelijk boodschap aan de wereld. Er is een hoge nood aan verandering in de mode-industrie. Met die gedachten is de internationale non-profit organisatie Fashion Revolution geboren. Zij vechten voor een mode-industrie zonder uitbuiting en met respect voor de natuur. Zo wil de organisatie je overtuigen te stoppen met het steunen van fast fashion bedrijven en je te richten tot groenere, duurzamere alternatieven.

Zo verklaarden Floor Grymoprez (19) en Elisa van Greeteruy (21), twee jongeren die hun stage liepen bij Gent Fair Trade, wat slow fashion en fair fashion juist zijn. Via slow fashion fris je je kast eens op met tweedehands, of vintagekleding, waardoor je meewerkt aan een kleinere afvalberg. Fair fashion creëert nieuwe stukken maar met eerlijke lonen en duurzame, natuurvriendelijke producten. Floor en Elisa verzamelden 8 unieke jongeren met een passie voor duurzame mode.

Elk model stelde hun eigen tweedehands outfits samen in winkels als: Kringwinkel, Oxfam en Vintage Factory Gent. De modellen werden uitgekozen met inclusiviteit in het achterhoofd. Zo zie je verschillende genders, kleuren en maten, een representatie van de werkelijk samenleving. Ieder model dat je ziet schitteren op de catwalk draagt hun eigen steentje bij aan het gevecht tegen de fast fashion-industrie. Wandel even mee over de catwalk en ontmoet de activisten van de toekomst:

Joy Slow Fashion Modeshow

Joy Tandt

Het neemt veel pit om je eigen succes te minimaliseren voor het goed van de aarde. Fulltime commercieel model Joy Tandt (27) probeert toch dit ideaal na te streven voor zichzelf. Wanneer Joy haar agenda vol loopt met jobs, begint haar buikgevoel tegen te wringen. Ze kan niet langer met een lach het gezicht blijven van fast fashion merken. ”Bij die merken ligt de focus op wat verkoopt”. Volgens Joy hoort die focus op de mens te liggen. “We mogen toch zijn wie dat we zijn”. Ze wil niet langer representeren dat je jezelf moet aanpassen om mooi te zijn. De titel van duurzaam model wil Joy nog niet officieel inlijven. Ze wil eerst grondig onderzoek doen. Daarbij ontdekte ze bijvoorbeeld dat zelfs tweedehands kleding zijn vervuiling teweegbrengt. Joy dook dieper in het groene gat en startte zelf een onderzoek over de duurzaamheid van verschillende textielen. “Niet iedereen heeft tijd om met bovenmenselijke problemen bezig te zijn”. Daarom doet Joy het onderzoek voor hen. Met die informatie creëert ze voor de drukke moeders een toegankelijk overzicht van de do’s en dont’s voor ethische mode.

Sienie Slow Fashion Modeshow

Siene Van Geerteruy

Alles is tweedehands bij Siene Van Geerteruy (24): decoratie, meubilair en natuurlijk kleding. Voor Siene klinkt dat gewoon als de meest logische keuze. “Waarom zou ik geen tweedehands kopen als het voor mij en de wereld voordeliger is. ” Op jonge leeftijd kon je haar al vinden in vintagewinkels op zoek naar haar unieke stijl. Maar als Siene echt iets uniek wil, neemt ze het heft in eigen handen. Haar Instagrampagina is gekend voor haar two tone hemden. Daar blijft ze nieuwe ontwerpen in vinden. Het eerste hemd dat ze ooit maakte was een verjaardagscadeau voor haar beste vriend. Sinds dan blijft de lijst van vrienden die in haar designs willen pronken groter en groter worden. Zo werd het Instagramaccount geboren. Het is belangrijk voor Siene om haar prijzen laag te houden. ”Ik weet waar ik zelf ooit stond. Ook ik kon niet veel geld uitgeven aan kledij.” Met het studentenleven in haar achterhoofd houdt ze het prijskaartje laag.

Sumit Slow Fashion Modeshow

Lennert goessens en Sumit Bunthanon

Vzw Verzamelwoede werd het leven ingeblazen in september 2020 door goeie vrienden Lennert goessens (25) en Sumit Bunthanon (26). De jongens werkten samen in de fast fashion winkel Snipes wanneer ze ervaarden hoe groot de negatieve impact van de mode-industrie werkelijk is. Nu ze zien wat de problemen zijn, willen Lennert en Sumit daar een alternatief voor creëren. “Als we echt beslissen met kleding te werken, dan moet dat op een bewuste manier gebeuren.” Uit eigen initiatief schudden deze jongens even een duurzame vzw uit hun mouwen. Verzamelwoede redt oude kleding of textiel. Wat onverkoopbaar is wordt verwerkt tot een nieuw stofje. Sumit voegt nog toe: “We zijn eerder een platform dan een merk”. Daarmee willen ze een verzamelpunt zijn voor andere organisaties die meestrijden voor een groenere fashionwereld.

Marijne Slow Fashion Modeshow

Marijne Van Boeckel

“Elk lichaam is een goed lichaam” Daarmee maakt Marijne Van Boeckel (21) duidelijk dat elke type lichaam respect verdient. Haar strijd voor body positvity op Instagram starten door een scenario dat elk gezette persoon herkent. In 2018 zaten Marijne en haar toenmalige vriend op het terras van het fastfood restaurant KFC. Terwijl ze genoten van hun maaltijd, liepen er twee mannen voorbij. Wanneer die mannen Marijne zagen, begonnen ze haar vierkant uit te lachen. Marijne besefte: “Of ik nu aan een saladebar sta of fastfood restaurant, het gaat nooit goed genoeg zijn”. Nu vecht Marijne voor de plaats die haar lichaam mag innemen. “Het leven is te kort om te wachten tot je tien kilo afvalt voor je het zwembad inspringt”, pleit ze. Met haar Instagram bereikt ze een breed publiek. Van jonge studenten tot 40-jarige moeders, Marijne schenkt hun nieuwe trots.


Kathlyn Brans

Kathlyn is een journalist in spee met een gezonde portie nieuwsgierigheid. Al schrijvend ontdekt ze de wereld, altijd opzoek naar nieuwe ervaringen. Kathlyn kan je altijd terugvinden met haar neus in een gedichtenbundel en een ijskoffie in de hand. Ze gebruik haar pen het liefst om mensen te doen nadenken.

Verdwaal in haar woorden op @Thegirlwhodreamedoflife.

Foto's door Elisa o'clock

Interessant artikel? Vertel het voort!