Nog niet overtuigd van eerlijke mode?

Fijn dat je de QR-code op onze affiche hebt gescand.

Je bent nog niet bekend met eerlijke mode, maar dat is natuurlijk niet zo vreemd. Als je in de winkelstraten loopt, of de reclameblokken op televisie ziet, zie je vooral de pracht en praal van de modesector.

Helaas zit er achter die modepraatjes, een minder fraai beeld verborgen; Onveilige fabrieksgebouwen, te lange werkdagen en kinderarbeid zijn vandaag nog steeds veeleer een normaliteit dan een uitzondering. Textielarbeiders werken vaak 60 tot 90 uur in één week en kinderen worden nog al te vaak als arbeidskracht ingeschakeld op katoenplantages.

Bego

Ontmoet textielarbeider Bego Demir

Tien jaar werken in de jeansindustrie leverde Turkse kinderarbeider Bego Demir een stoflong op. Nadat tientallen collega’s aan diezelfde chronische ziekte bezweken, besloot hij te protesteren tegen het zandstralen van jeans. Na een succesvolle campagne gaat hij nu een stapje verder: zijn eigen faire jeansmerk oprichten.

Lees meer over het verhaal van Bego...

De ecologische impact van onze kleding

Dat die kledingindustrie daarnaast ook een niet-te-onderschatten invloed heeft op het milieu, beginnen we de laatste jaren vaker te horen. Volgens Eileen Fisher is het de tweede grootste vervuiler wereldwijd, waarbij olie op één staat. Waarom is het produceren van onze kledij zo impactvol op het milieu en de gezondheid? Ontdek het hier...

Waarom deze affiches?

FRW21 Website banner

We hebben deze affiches verspreid in het kader van de Fashion Revolution Week. Die vindt steevast plaats op het einde van april, en dat is geen toeval: op 24 april 2013 stortte in Bangladesh een fabriekscomplex in, met 1138 doden tot gevolg. Dit jaar eren we de slachtoffers van Rana Plaza en de fair fashion pioniers die ijveren voor een betere mode-industrie eind november in plaats van eind april.