Als vereniging

Zit jij in een vereniging, sportclub, vrijwilligersorganisatie...? Dan kan jij zeker ook meewerken aan een eerlijke wereld. Elke vereniging is uniek, dus duurzaam werken is een beetje maatwerk. Hieronder vind je een aantal tips, maar aarzel niet om contact op te nemen, dan bekijken we samen hoe jouw vereniging een Fairtrade vereniging kan worden.

1) Gebruik Fairtradeproducten

  • Maak om te beginnen een lijst op van alle producten die jouw vereniging koopt. Het kan helpen om te kijken welke producten in het voorbije jaar werden aangekocht, en dan dit lijstje in de toekomst verder aan te vullen als er nieuwe producten worden aangekocht.
  • Begin met de eenvoudige producten: voedingsproducten zijn kunnen een goed startpunt zijn omdat je kan vertrouwen op het fairtradelabel.
  • Kies een typisch product voor jouw vereniging als statement: een voetbalclub kan bijvoorbeeld kiezen voor fairtradevoetballen, dit is zeer zichtbaar, en maakt meteen duidelijk waar jullie als club voor staan. Een jeugdvereniging kan duurzame sjaaltjes of kleding aankopen, of je kan duurzame koffiekoppen aankopen.

Stel zeker een ondergrens:

Van een Fairtradevereniging verwachten we dat koffie, thee en chocolade zeker uit eerlijke handel komen. Voor deze producten is het fairtradeaanbod zo groot en divers, dat het eenvoudig is om er een keuze uit te maken. Bovendien is de impact van deze producten bijzonder groot.

2) Zet een actie op

Zelf het goede voorbeeld geven is een deel van de oplossing, maar als je anderen kan overtuigen om mee te gaan in dit engagement is jullie impact des te groter.

Probeer dus je leden en de familie/vrienden van je leden te bereiken.

  • Hiervoor kan je handig gebruik maken van vaste actiemomenten zoals Week van de Fair Trade (tien dagen vanaf de eerste woensdag van oktober) of de Dag van de Fair Trade (tweede zaterdag van mei)
  • Je kan ook als vereniging meedoen met bestaande acties zoals de Oxfam Trailwalker.

Als je beslist om een actie op te zetten in Gent of de deelgemeentes ervan, laat het dan zeker weten, dan promoten we dit mee.

3) Communiceer over eerlijke handel

Helder communiceren over jouw engagement is de beste manier om andere te inspirereren.

Zet het engagement van jouw vereniging in de kijker via jullie website, in jullie nieuwsbrief en/of op jullie sociale media.

Ook hier helpen we graag bij.