‘Ik wou dat alles eerlijk was’ (Good Wool Story)

Good Wool Story, een winkel met fair trade kleren, is een relatief nieuwe plek op de kaart van Gent. Na enkele jaren haar eigen zaak te runnen, hoopt Nomindari een betekenisvolle bijdrage te maken. Hoe lang duurt het om het op jezelf te maken? Hoe complex is het pad naar eerlijkheid? Volgens Nomindari maakt het niet uit hoe moeilijk het is: “Het moeilijke is wanneer je werkt tegen je eigen waarden.”

Goodwoolstory 6706

Nomindari Mendee verhuisde van Mongolië naar België; studeerde in het buitenland en startte een nieuwe zaak die niet alleen innovatief is, maar ook fair trade en goed voor het milieu. Nomindari leerde Nederlands spreken, opende haar eigen winkel en gaf een nieuwe betekenis aan hoe we kijken naar mode. Haar missie is de echte waarde van kledij te herstellen, waarbij ze doelgerichtheid en betekenis verweeft in elke stap van haar proces. Hoe meer je over haar traject leert, hoe meer je onder de indruk zal zijn!

Good Wool Story is meer dan een winkel; we kunnen het misschien beter een project noemen. Je vindt er wollen kledij gemaakt door doordacht onderzoek en samenwerking. Nomindari probeert de vreugde van simpele, bewuste keuzes terug te brengen. Het is een plek waar het leven makkelijker voelt, en eerlijkheid is ingebouwd in elke aankoop. Klinkt perfect, toch? Nomindari gelooft dat “eens je het weet, je iets moet doen.” Nu weet jij het, dus wat zal jij doen?

Waar is het allemaal begonnen? Hoe heeft Nomindari’s leven geleid tot Good Wool Story? Zoals elk mooi verhaal is dit een verhaal van passie, in dit geval, een passie voor mode. Ze droomde van ontwerpen en begon een studie modetechnologie. Daar merkte ze dat dat vooral gericht was op het faciliteren van massaproductie. Ze startte met werken in die industrie, maar niet voor lang. Nomindari realiseerde zich snel hoe schadelijk massaproductie is voor het milieu. Alles veranderde toen ze getuige werd van de harde realiteit achter de mode-industrie. De hartverscheurende verhalen die ze hoorde uit uitwisselingen met collega’s in Bangladesh en India raakten haar diep. Het kijken van de documentaire “The True Cost” was de laatste druppel – het bracht haar tot tranen en maakte het ondraaglijk om in haar job voort te gaan. Het ging zo in strijd met haar waarden dat ze een burn-out kreeg, omdat ze haar werk niet kon verzoenen met waar ze in geloofde.

Goodwoolstory 6687

Mensen zeggen vaak dat als je de wereld wil veranderen, je bij jezelf moet starten. Nomindari belichaamde dit principe wanneer ze bedrijfskunde begon te studeren om later een eigen zaak op te kunnen starten. Dat was verre van gemakkelijk. “Ik haalde een bachelor in modetechnologie aan de HoGent. Daarna werkte ik fulltime en was ik tegelijkertijd bezig met een masterdiploma bedrijfskunde te halen aan de VUB. Elke dag pendelde ik met de trein naar Etterbeek (Brussel) voor mijn lessen. Ik kwam thuis rond 10 of 11 uur ’s avonds – het was constant druk”, herinnert ze zich.

Goodwoolstory 6634

Geïnspireerd door haar roots wilde Nomindari een merk creëren waarin traditionele elementen verwerkt werden. Dit leidde haar ertoe wol te verkennen, met name kasjmier, een materiaal waar Mongolië bekend om staat. Maar, al snel ontdekte ze dat de productie van kasjmier vernietigend was voor de Mongoolse graslanden. Vastberaden om een duurzamere oplossing te vinden, verschoof ze haar focus naar alternatieve vezels, zoals kamelen- en yakwol. Deze materialen bieden niet alleen een milieuvriendelijke optie, maar voorzagen de Mongoolse nomaden ook van alternatieve inkomstenbronnen, waardoor ze minder afhankelijk werden van kasjmiergeiten.

Goodwoolstory 6606

Nomindari herdefinieerde ook haar zakelijke prioriteiten. In plaats van prioriteit te geven aan design, hechtte ze het grootste belang aan duurzame hulpbronnen, en daarna aan ontwerp en productie. Deze aanpak verzekert een verantwoord gebruik van bronnen en voorkomt uitputting ervan, waardoor haar bedrijf in lijn komt met haar waarden van duurzaamheid en cultureel behoud.

Wat met de zomer? Gedurende de warmere maanden is er geen vraag naar wol. Om zich aan te passen, begon Nomindari kleren aan te bieden van andere milieuvriendelijke en fair trade merken. Ze selecteert zorgvuldig hoogwaardige, duurzame items die aansluiten bij haar waarden.

Nomindari doet wat voor haar goed voelt en tegelijkertijd beperkt ze de schade aan het milieu tot een minimum. “Waar een wil is, is een weg.”

Goodwoolstory 6661

Heeft ze alles wat ze wou al bereikt? Wat is haar doel voor de toekomst?

“Gelukkig zijn. Ik ga niet voor altijd leven – hopelijk geraak ik tot de 80 ofzo – maar ik wil gewoon een gelukkig en gezond leven, dat is alles. Uiteindelijk, als je gelukkig bent met wat je doet, anderen gelukkig maakt, jezelf gelukkig maakt en niemand tot last bent – niet tot het milieu of iets anders – dan is dat genoeg. Gewoon proberen gelukkig te zijn, vreugde te brengen aan anderen als je kan. En zo niet, gewoon gelukkig zijn, dat is alles.”

Interessant artikel? Vertel het voort!