Ontdek Fair Trade Hotspots via de Gentse Faire Schattenjacht

Eigen mapje

Tijdens we Week van de Fair Trade (5 tot 15 oktober) zetten we graag de Gentse Fair Trade Hotspots in de kijker. We vragen aan ondernermers om zelf acties op te zetten, en de voorbije jaren werkten we wandelroutes door Gent uit.

Dit jaar pakken we het creatiever aan. We dagen Gentenaars uit om hun stad te verkennen via de Gentse Faire Speurtocht. Aan de hand van uitdagingen en opdrachten worden ze geleid langs punten die te maken hebben met eerlijke handel.

Jouw handelszaak kan één van de stops op deze speurtocht zijn.

Het concept

Het idee is dat er in elke hotspot een sticker komt met een QR code die de deelnemers leidt naar de uitdaging, taak of vraag die ze moeten volbrengen. Om dit te bewijzen moet de persoon een foto opsturen naar het team van Gent Fair Trade en deze wordt dan opgenomen in de nieuwsbrief/website die we hiervoor zullen ontwerpen. Op die manier kunnen we de mensen blijven interesseren en communiceren via e-mail. Er zal geen specifieke route zijn, maar er is de mogelijkheid om punten te krijgen bij elke vervulde uitdaging. De speurtocht zal lopen tijdens de Fair Trade Week, dat wil zeggen van 5 tot 10 oktober. Er zullen twee winnaars zijn, degene met de meeste punten en degene met de grappigste foto's. De prijzen zijn een jaar lang gratis koffie en een jaar lang gratis chocolade.

Wilt u met uw hotspot meedoet aan de speurtocht?

Als je mee zou willen doen, kun je zelf beslissen of je je eigen uitdaging ontwerpt of dat je op ons rekent. Om ervoor te zorgen dat de deelnemers de bedrijfsactiviteit niet storen, zullen wij een QR-code voorzien die de mensen kunnen scannen om de uitdaging of taak te voltooien.

Het is aan u om te beslissen in welke mate u betrokken wilt zijn.

  • U kunt besluiten om alleen de QR code te hebben;
  • u kunt de uitdaging zelf (mee) uitdenken en die linken aan uw eigen werking;
  • of zelfs betrokken zijn bij de uitdaging zelf.

Zodra we alle hotspots kennen die mee willen doen, werken we een kaart uit voor het grote publiek.

Enkele voorbeelden

Enkele voorbeelden van de uitdagingen of taken die we hebben bedacht zijn eenvoudige vragen over eerlijke handel, zoals: Welk land produceert meer fair trade producten? Of hoeveel liter water wordt er gebruikt om een t-shirt te produceren? Een ander soort taak zou kunnen zijn om de deelnemers te vragen bepaalde dingen op straat te vinden, of als uw bedrijf een soort materiaal verzamelt, kan een uitdaging zijn om het naar de winkel te brengen (voorbeeld: Supergoods verzamelt oude kousen).

Laat ons weten wat u van het initiatief vindt, of u geïnteresseerd zou zijn of niet, of zelfs of u iets zou veranderen. We hebben nog enkele maanden voor de boeg om het voor te bereiden, dus dit is een eerste opzet van het project dat we verwachten uit te werken zodat het interessant, nuttig en leuk kan worden voor ons allemaal!

Neem voor 10 juli contact op via jonathan.janssens@stad.gent indien je interesse hebt om deel te nemen.