Eerlijke mode, iets voor jou?

Fijn dat je de QR-code op onze affiche hebt gescand!

Volgens jouw antwoorden, ben je wel geïnteresseerd in hoe jouw kleding gemaakt wordt en heb je een uitgesproken mening tegen racisme, seksisme, kinder- en slavenarbeid.

De problemen in de modeindustrie zijn onbekend voor velen. Achter de flitsende reklamespots en mooi opgemaakte modellen, schuilt een sector die helaas ook gekenmerkt wordt door barre arbeidsomstandigheden; Onveilige fabrieksgebouwen, te lange werkdagen en kinderarbeid zijn vandaag nog steeds veeleer een normaliteit dan een uitzondering. Textielarbeiders werken vaak 60 tot 90 uur in één week en kinderen worden nog al te vaak als arbeidskracht ingeschakeld op katoenplantages.

Kalpona Akter

Ontmoet Kalpona Akter

Kalpona Akter is vakbondactivist in Bangladesh. Vanuit Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, werkt ze dagelijks met de makers van onze kleding. "Ons doel is om meer waardige jobs te creëren. We leren arbeiders wat die waardigheid juist inhoudt, wat hun rechten zijn, hoe ze hun stem kunnen verheffen, bij welke vakbonden ze kunnen aankloppen. Internationaal voeren we campagne voor veiligheid op het werk, vakbondsvrijheid en leefbare lonen. Eigenlijk komt het erop neer dat ik dagelijks met arbeiders spreek en hen bijsta zoveel ik kan."

Lees hier de getuigenis van Kalpona...

Ontmoet Luciana Duarte

Braziliaanse professor Luciana Duarte doet onderzoek naar de impact die modebedrijven hebben op het Amazonewoud. "Wij hebben geen ongeluk gehad zoals Rana Plaza in Bangladesh. Maar wat er in Zuid- en Zuidoost-Azië gebeurt, gebeurt ook in Brazilië. Alleen is het niet zichtbaar. En wat niet zichtbaar is, is gevaarlijk.’"

Lees de getuigenis van Luciana...

Luciana Duarte
20190308_Eerlijkduurzaamwinkelen

Waar kan jij op letten?

  1. Go slow - koop traag; stel steeds de vraag: "heb ik dit echt nodig?", als het antwoord 'ja' is, koop dat tijdloos en/of tweedehands.
  2. Let op de stoffen; sommige materialen hebben minder impact dan anderen. Zo zijn er gerecycleerde stoffen die een veel kleinere impact hebben dan hun nieuwe variant.
  3. Combineer! Voor een nieuwe outfit heb je niet per se nieuwe kleren nodig. Laat je creativiteit los op je kleerkast en accessoires.
  4. Maak, deel, ruil en repareer; Er zijn veel leuke initiatieven voor de echte fair fashionistas - kledingruil met bv. Swishing, herstellen op Repair Cafés, kleding delen.
  5. Kijk naar labels; labels kunnen een hele hulp zijn bij het maken van de juiste keuze als je toch iets nieuws nodig hebt.

Leer meer...

Waarom deze affiches?

FRW21 Website banner

We hebben deze affiches verspreid in het kader van de Fashion Revolution Week. Die vindt steevast plaats op het einde van april, en dat is geen toeval: op 24 april 2013 stortte in Bangladesh een fabriekscomplex in, met 1138 doden tot gevolg. Dit jaar eren we de slachtoffers van Rana Plaza en de fair fashion pioniers die ijveren voor een betere mode-industrie eind november in plaats van eind april.