Eerlijk en duurzaam shoppen op kleding

Eerlijk en duurzaam shoppen op kleding, hoe doe je dat?

20190308_Eerlijkduurzaamwinkelen

Elke week is er wel een nieuwe modetrend. De grote kledingzaken en -merken maken het ons niet makkelijk om de juiste keuzes te maken voor mens en milieu. Wij geven je hieronder graag enkele tips en aandachtspunten mee.

Elke aankoop die je doet heeft een impact. Daarom is het belangrijk dat je bewust stilstaat bij jouw aankopen. Vermijd onnodige aankopen en lees/leer over de problemen en oplossingen. Laat je niet ontmoedigen, maar probeer anderen te inspireren

Waar kan jij op letten?

  1. Go slow - koop traag; stel steeds de vraag: "heb ik dit echt nodig?", als het antwoord 'ja' is, koop dat tijdloos en/of tweedehands.
  2. Let op de stoffen; sommige materialen hebben minder impact dan anderen. Zo zijn er gerecycleerde stoffen die een veel kleinere impact hebben dan hun nieuwe variant.
  3. Combineer! Voor een nieuwe outfit heb je niet per se nieuwe kleren nodig. Laat je creativiteit los op je kleerkast en accessoires.
  4. Maak, deel, ruil en repareer; Er zijn veel leuke initiatieven voor de echte fair fashionistas - kledingruil met Swishing, herstellen op Repair Cafés, kleding delen.
  5. Kijk naar labels; labels kunnen een hele hulp zijn bij het maken van de juiste keuze als je toch iets nieuws nodig hebt.

Ethische kleding, waar vind je dat?

In Gent zijn we verwend. Er zijn steeds meer duurzame ondernemers die aan de slag gaan met ethische kledingmerken.

Insta_FFW

Draag jij ook graag mooie én duurzame kleding? Dat komt goed uit!

We verzamelden alle ondernemers in één handig overzichtspagina. Bij elke ondernemer geven we een beetje extra uitleg en zetten we enkele foto's. Scroll eens door het overzicht, en vind de zaken die bij jouw stijl passen.

Zin om nieuwe zaken te ontdekken terwijl je van onze mooie stad geniet? Dan zijn de Fair Fashion Walks iets voor jou! We tekenden twee wandelroutes uit door Gent die je in twee uurtjes kan doen.

Ken je zelf nog adresjes die wij missen? Laat het ons weten of deel ze op de Gent Fair Trade #Movement-pagina.

In onze brochure Slow Fashion Forward verzamelden we een greep uit de Fair Fashion-merken die je in Gent kan vinden.

Je kan deze gids online lezen of een gedrukte versie aanvragen via ons contactformulier.

20190308_Slow Fashion Forward

Wat is de impact van onze kleding?

2017_Eerlijk-Textiel-onder-de-Loep-kleiner

In onze brochure Eerlijk Textiel onder de Loep geven we een overzicht van de belangrijkste textielvezels (het materiaal waaruit onze kleding wordt gemaakt) en hun impact op mens en milieu.

Hier kan je de brochure digitaal lezen.

Interessant artikel? Vertel het voort!