Eerlijk en duurzaam shoppen op kleding

Eindejaarstips

De eindejaarsperiode is dé periode om jezelf te verwennen met een mooie outfit. We maken allemaal wel wat extra ruimte in ons budget om extra stijlvol voor de dag te komen.
In Gent vind je verschillende duurzame kledingzaken die unieke, kwalitatieve en ethische outfits aanbieden. Je vindt ze allemaal hier in een handig overzicht.
Lees zeker verder en check onze eindejaarstips!

Koop fysiek in de winkel
Wanneer je kleren koopt bij een duurzame kledingzaak, ga fysiek naar de winkel! Zo bespaar je niet alleen verzendingskosten, maar verklein je tegelijkertijd ook de afvalberg. Denk maar aan de extra verpakkingen en de uitstoot van de bestelbusjes.
Als het niet mogelijk is om fysiek naar de winkel te gaan, laat het leveren in een nabije afhaalpunt. Zo kan je te voet of met de fiets je bestelling ophalen.

Neem je eigen tas mee
Wanneer je gaat shoppen voor je eindejaarsgeschenken blijft het meestal niet bij één winkel. Overweeg om je eigen herbruikbare tas mee te nemen en steek al je aankopen in één tas i.p.v. verschillende zakken die later toch niet meer gebruikt zullen worden.

Koop tweedehands
Tweedehandskledij zijn kleren die al geproduceerd zijn. Zo verleng je de levensduur van een kledingstuk. Dit betekent dat deze kleren vaak veel goedkoper te vinden zijn. Winkels zoals Think Twice bieden alle kleding aan die je nodig hebt. Shop je liever online? Check dan de app Vinted, een online marktplaats waar je tweedehandskleding kan kopen of verkopen.

Huur een outfit
Naast het kopen van kleding bij duurzame zaken, kan je ook gebruik maken van de online kledingverhuurplatform Dressr. Hier kan je je favoriete outfit huren voor speciale gelegenheden.

Hoe werkt het precies?

  1. Kies je favoriete outfit in hun collectie.
  2. Zodra je bestelling aankomt, heb je 10 dagen om te genieten van je outfit voordat je het moet terugsturen.
  3. Tijd om je bestelling terug te sturen. Was het liefde op het eerste gezicht? Er is ook een optie om de outfit te kopen!

Ontdek hieronder nog meer tips hoe je eerlijk en duurzaam kan shoppen.

Pexels karolina grabowska 5716452

Eerlijk en duurzaam shoppen op kleding, hoe doe je dat?

20190308_Eerlijkduurzaamwinkelen

Elke week is er wel een nieuwe modetrend. De grote kledingzaken en -merken maken het ons niet makkelijk om de juiste keuzes te maken voor mens en milieu. Wij geven je hieronder graag enkele tips en aandachtspunten mee.

Elke aankoop die je doet heeft een impact. Daarom is het belangrijk dat je bewust stilstaat bij jouw aankopen. Vermijd onnodige aankopen en lees/leer over de problemen en oplossingen. Laat je niet ontmoedigen, maar probeer anderen te inspireren

Waar kan jij op letten?

  1. Go slow - koop traag; stel steeds de vraag: "heb ik dit echt nodig?", als het antwoord 'ja' is, koop dat tijdloos en/of tweedehands.
  2. Let op de stoffen; sommige materialen hebben minder impact dan anderen. Zo zijn er gerecycleerde stoffen die een veel kleinere impact hebben dan hun nieuwe variant.
  3. Combineer! Voor een nieuwe outfit heb je niet per se nieuwe kleren nodig. Laat je creativiteit los op je kleerkast en accessoires.
  4. Maak, deel, ruil en repareer; Er zijn veel leuke initiatieven voor de echte fair fashionistas - kledingruil met Swishing, herstellen op Repair Cafés, kleding delen.
  5. Kijk naar labels; labels kunnen een hele hulp zijn bij het maken van de juiste keuze als je toch iets nieuws nodig hebt.

Ethische kleding, waar vind je dat?

In Gent zijn we verwend. Er zijn steeds meer duurzame ondernemers die aan de slag gaan met ethische kledingmerken.

Insta_FFW

Draag jij ook graag mooie én duurzame kleding? Dat komt goed uit!

We verzamelden alle ondernemers in één handig overzichtspagina. Bij elke ondernemer geven we een beetje extra uitleg en zetten we enkele foto's. Scroll eens door het overzicht, en vind de zaken die bij jouw stijl passen.

Zin om nieuwe zaken te ontdekken terwijl je van onze mooie stad geniet? Dan zijn de Fair Fashion Walks iets voor jou! We tekenden twee wandelroutes uit door Gent die je in twee uurtjes kan doen.

Ken je zelf nog adresjes die wij missen? Laat het ons weten of deel ze op de Gent Fair Trade #Movement-pagina.

In onze brochure Slow Fashion Forward verzamelden we een greep uit de Fair Fashion-merken die je in Gent kan vinden.

Je kan deze gids online lezen of een gedrukte versie aanvragen via ons contactformulier.

20190308_Slow Fashion Forward

Wat is de impact van onze kleding?

2017_Eerlijk-Textiel-onder-de-Loep-kleiner

In onze brochure Eerlijk Textiel onder de Loep geven we een overzicht van de belangrijkste textielvezels (het materiaal waaruit onze kleding wordt gemaakt) en hun impact op mens en milieu.

Hier kan je de brochure digitaal lezen.

Interessant artikel? Vertel het voort!