8 sportmerken voor een sustainable workout

Kan je sporten en een duurzame leefstijl combineren? Natuurlijk! Er zijn tal van merken die duurzame sportkledij op de markt brengen. Die kledij kan ook heel fashionable zijn! Deze merken bewijzen dat duurzaamheid, sportkleren en mode perfect hand in hand kunnen gaan. Je kan dus meteen het nuttige aan het aangename koppelen, want het oog wil ook wat!

2021 Sportartikel Lagatta

LAGATTA (België/U.K.)

LA BELLA VITA

Lagatta is opgericht door de Belgische Stephanie Reynders, een voormalig pro-snowboarder. Het is een duurzaam kledingmerk met een missie. Ze geloven dat stijlvolle sportkledij niet alleen voor twintigers is, maar voor iedereen. Er waren zo goed als geen modieuze sportkleren voor iedereen die buiten die categorie viel op de markt, dus besloten ze om daar verandering in te brengen.

Hun kwalitatieve, Italiaanse stoffen zijn zacht, beschermen je tegen uv-stralen en bestaan voor 78% uit gerecycleerde visnetten en andere plastics uit de oceaan. De kleren zijn gemaakt met een dubbellagig systeem voor meer support en zelfvertrouwen.

Je voelt je goed in je vel én het is nog eens goed voor het milieu, wat meer kan je nog willen?

2021 Sportartikel Go as ur

GO AS U.R. (België)

VEGAN, NATUURLIJK EN LOKAAL

Go as u.r. is een Antwerp-based merk voor hippe mensen met een actieve levensstijl. Ze verkopen zowel sportkledij als tijdloze mode voor alledag. Alles is vegan, milieubewust en gemaakt van duurzame en lokale materialen. Ze gebruiken enkel natuurlijke, gerecycled of geregenereerde vezels. Dit merk werkt samen met fabrieken in België, Italië en Portugal.

Ook als je kleren hun eerste leven al gehad hebben, zorgen ze bij Go as u.r. ervoor dat ze nog een tweede leven krijgen. Zo willen ze hun eigen vervuiling binnen de modesector zo veel mogelijk beperken.

2021 Sportartikel Pure by Luce

PURE BY LUCE (België)

GEÏNSPIREERD DOOR DE WERELD

Pure By Luce is een duurzame sportkledinglijn gebaseerd op reizen. Elk jaar laten ze zich inspireren door een nieuw land en werken ze samen met lokale artiesten om de prints te ontwerpen. Elk stuk is gemaakt van duurzame Europese materialen en samengesteld in Portugal. Met hun kledij willen ze iedereen empoweren die ze ontwerpt, maakt of draagt.

Pure By Luce heeft onder andere leggings, tops, sweaters en shorts in de aanbieding

2021 Sportartikel Vaude

VAUDE (Duitsland)

MILIEUBEWUST DE NATUUR IN

Voor de outdoorliefhebbers onder ons is Vaude the place to be! Dit Duitse familiebedrijf is een van de koplopers op het vlak van ecologisch en sociaal verantwoorde sport- en outdoorkleding. Het merk maakt sinds 2010 deel uit van de Fair Wear Foundation, en krijgt van hen de fair status ‘leader’. Ze zorgen voor een zo milieuvriendelijk en veilig mogelijk productieproces.

Ze verkopen onder andere fietskledij, wandeluitrustingen en meer casual sportkleren. Het aanbod van Vaude kan je vinden in zo goed als elke grote sportwinkel, of gewoon in hun eigen winkel hier in Gent (Sint-Niklaasstraat 52).

2021 Sportartikel Dedicated

DEDICATED (Zweden)

DEDICATED TO SUSTAINABILITY

Het modemerk Dedicated wil een positief alternatief zijn op de markt, zoals ze het zelf zeggen. Ze gebruiken enkel sustainable stoffen en verzekeren waardige werkomstandigheden voor zowel de boeren als de andere medewerkers. Om ervoor te zorgen dat dit geen loze woorden zijn, gebruiken ze duidelijke en sterke certificaten. Zo werken ze met GOTS en Fairtrade certified katoen, GRS gerecycleerd polyester en kunstmatige vezels zoals lyocell.

Hun hippe zwemkledij kan je vinden op hun webshop of in Gent bij een van onze Hotspots, Just Hazel.

2021 Sportartikel Urban Goddess

URBAN GODDESS (Nederland)

MODIEUS EN RELAXED

Dit Amsterdamse merk maakt yogakledij die zo mooi is en zo gemakkelijk zit, dat je er na je yogasessie nog stijlvol mee de stad in kan. Je kan deze sportkleren dus ook gewoon op een doordeweekse dag dragen. Maar deze kleren moeten natuurlijk niet alleen mooi zijn, ook duurzaam, en dat zijn ze! Alle stoffen zijn gemaakt van GOTS gecertificeerd biologisch katoen en van OCS gecertificeerd biologisch bamboe.

De kledij wordt ook duurzaam geproduceerd bij een Turkse partner waar ze al jaren mee samenwerken. Ze gaan er regelmatig langs om er zeker van te zijn dat de werkomstandigheden wel in orde zijn. Daarbovenop is de kledij volledig vegan en draagt het het PETA-approved keurmerk.

Tenslotte vinden ze het bij Urban Goddess belangrijk om niet alleen duurzaam te produceren, maar ook om te recycleren en om tweedehands te kopen. Daarom kan je je oude aankopen terug binnenbrengen, om ze zo een nieuw leven te geven.

2021 Sportartikel Baukjen

BAUKJEN (U.K.)

DESIGNED FOR GOOD

Baukjen is een activewear-merk met een sterk ethisch en sociaal verantwoordelijkheidsgevoel. De klant staat centraal bij alles wat ze doen. Ze willen een voor een positieve verandering zorgen door duurzame praktijken, recycleren en sustainable stoffen.

Ze werken samen met globale organisaties voor een betere wereld, zoals onder andere UN Fashion Charter en The Fashion Pact, en zetten ook hun Impact Reports online

Ze verzekeren ook dat, ook al verzenden ze vanuit het Verenigd Koninkrijk, er geen extra kosten zijn bij je bestelling. Leuk weetje: voor elke bestelling plant Baukjen een boom.

2021 Sportartikel Patagonia

PATAGONIA (V.S.)

MERK MET EEN MENING

Patagonia is een bedrijf met karakter. Ze zijn heel open over hun activisme en schuiven het ook duidelijk naar voren op hun website. Ze gebruiken hun platform om mensen bewust te maken en te informeren over de klimaatcrisis en andere issues. Ze dragen ecologische duurzaamheid dan ook hoog in het vaandel.

Ze maken sportuitrustingen voor sneeuwsport, fly fishing, surfen, mountainbiking, klimmen, trail-lopen en kitesurfing. Je kan hun kleren onder andere bij Avventura (Lange Violettenstraat 62), maar de meeste winkels met outdoorspullen hebben Patagonia te koop.

En tenslotte: tweedehands!

Tweedehands is altijd een goede keuze. Onze vaste tips om bewust te shoppen tellen natuurlijk ook voor sportkledij. Neem dus zeker eens een kijkje in één van de vele tweedehandswinkels in Gent. Inspiratie nodig? Aan de hand van Gent Fair Trade’s Vintage and Second Hand Walk kun je unieke vintage- en tweedehandszaken ontdekken!

Ken jij nog een ander merk dat in dit rijtje past? Laat het ons zeker weten via het contactformulier of via de facebookgroep Gent Fair Trade #Movement

Yashin

Yashin Meiresonne

Yashin is een student Communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool. Die is geïnteresseerd in heel uiteenlopende thema’s, en duurzaamheid ligt hen ook nauw aan het hart. Als je hen zoekt, heb je de meeste kans hen te vinden terwijl die rondsnuistert in tweehandswinkels of geniet van een (h)eerlijke maaltijd op restaurant.

Interessant artikel? Vertel het voort!