Do-it-yourself summer bag

Image00001

Haken is hot! Ben je op zoek naar een leuke, zomerse tas? Maak dan zelf jouw eigen gehaakte tas. Misschien heb je hem al eens gezien op Instagram of Pinterest, want een gehaakte shopper is niet alleen hip, maar ook origineel! Hij heeft een zomerse vibe en is perfect om mee te nemen naar het strand. Je kan hem ook gebruiken als winkeltas om enkele boodschappen in te steken.

Gehaakte tassen zijn leuk, goedkoop en duurzaam. Win-win dus. Je kan er gemakkelijk zelf eentje maken. Het enige wat je nodig hebt is een stof naar keuze en een haaknaald. Als materiaal gebruikten wij katoengaren van Hoooked, gemaakt van 100% gerecyclede vezels. Deze kost 9 euro.

Hoooked hergebruikt restmaterialen en produceert veel garens in het eigen productiebedrijf in Portugal. Zo sluiten ze zich zoveel mogelijk aan bij duurzaamheid en verantwoord ondernemerschap. Op de website van Hoooked vind je de verschillende soorten garens met een uitgebreide keuze aan kleuren. Wij gingen voor onze zelfgemaakte tas aan de slag met ‘Ribbon XL’. Dit is dikke, lichtgewicht katoengaren dat voor 80% uit gerecycleerd katoen bestaat en voor 20% uit andere recycle vezels. De katoenvezels worden geselecteerd op kleur, opnieuw tot vezels verpulverd en daarna gemengd tot een “nieuwe” kleurtint (dus niet opnieuw geverfd). Met een bol heb je genoeg om je zak te maken!


Image00001 1

Hoe doe je het?

Stap 1: Maak van je draad een lus en steek de haaknaald hierdoor.

Stap 2. De linkerdraad draai je als het ware rond de naald.

Image00003
Image00002

Stap 3. Je haalt die linkerdraad door de lus. Zo heb je je eerste steek. Zo leg je verder 21 steken.

Stap 4. Na de 21 steken tel je nog drie steken bij. Nu tel je zes steken achteruit. In die zesde steek, haal je de haaknaald erdoor.

Image00005
Image00006

Stap 5. Je trekt de draad door de haaknaald, alsook de tweede steek op je haaknaald. Vervolgens maak je weer zes steken. Je haakt verder.

Stap 6. Je telt weer drie haken terug en daar haal je de haaknaald opnieuw door. Op deze manier krijg je het patroon voor deze tas! Zo ga je telkens verder in de lengte tot je de lengte van de tas hebt, langs beide kanten.

Image00004
Image00007

Stap 7. Rand vastmaken. Als je klaar bent met het laatste patroontje, leg je drie steken en je haalt vervolgens de haaknaald door het rondje. Dan leg je weer drie steken en haal je het door het volgende rondje. Dat doe je zo verder. Zo krijg je de grotere gaten.

Stap 8. Nu komt de afwerking van de rand. Je legt telkens drie steken door het kleinere gaatje en dan een door het grotere gat. Zo ga je telkens verder. Zo, de afwerking is klaar. Waar je geëindigd bent leg je nog eens twee extra steken bij voor de stevigheid van de zak.

Image00001 1
Image00001 3

Stap 9. Als laatste ga je de hendel haken. Je haakt gewoon een lang stuk verder in de lengte, naar hoe lang je deze wilt hebben. Nu haal je de draad die je hebt twee keer door het rondje aan de andere kant van de zak. Zo maken we hem vast aan te tas. Dan begin je aan de tweede rand van de hendel. Dit doe je door onder de rand te steken en vervolgens je draad te gaan halen en twee keer te steken. Zo ga je telkens verder. Nu leg je hem weer vast met twee steken.

Image00001 1

Zo, je bent klaar om je summerbag naar buiten te brengen!

Tip: op Youtube vind je veel d-i-y filmpjes om een gehaakte tas te maken. Wij haalden onze inspiratie uit volgend filmpje.

Ken je nog andere manieren of zelf jouw tas te maken of leuke stoffen om mee te werken? Deel het met ons door een foto te plaatsen op Instagram en ons te taggen of je ervaring te delen in de Gent Fair Trade movement groep!

Jana Van den Broeck

Met een hart voor duurzaamheid en rechtvaardigheid koos Jana voor een stage bij Gent Fair Trade. Ze wordt warm van het schrijven over ecologie, eerlijke handel en haar inspiratiebron: de gezichten achter de Gentse Fair Trade Hotspots.

Interessant artikel? Vertel het voort!