7 X duurzame badmode waar wij gek op zijn!

Warme temperaturen en vakanties aan zee. Deze zomer zal het er iets anders uitzien, maar niettemin kan je jouw bikini of badpak in de tuin aandoen! Wil jij summerproof zijn en in een mooie outfit dat bruine kleurtje opdoen? Dan heb je zwemkledij nodig dat niet alleen mooi is, maar ook nog eens goed is voor de makers ervan en voor moeder natuur. No worries, wij maakten alvast een lijstje voor je met merken die je zeker moet kennen!

Underprotection

Dit Deense merk ontwerpt zwemkledij waarvan je gaat dromen over vakantie en zomer. Underprotection maakt gebruik van materialen zoals lyocell, gerecycled polyester, melkvezels en biologisch katoen. Om eerlijke arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen te garanderen, werkt het alleen met gecertificeerde fabrieken. Duurzaamheid is geen trend bij Underprotection.

Te vinden bij o.a. Supergoods

Dedicated

Dedicated is een Zweeds kledingmerk dat naast heel wat leuke kledij ook zwembroeken, badpakken en bikini’s aanbiedt. Deze zijn allemaal gemaakt uit gerecycleerd polyester van PET-flessen. Trendy beachwear met het oog op schonere stranden? Say yes! Je vindt dit merk bij de Gentse Fair Trade Hotspots Just Hazel en Supergoods.

JUNGL

De swimwear van dit Nederlandse merk is eveneens van geregenereerd oceaanplastic gemaakt. Het hergebruik van materialen onder goede werkomstandigheden is waar oprichters Natasha en Anoushka ten volle voor gaan. De tijdloze designs zijn ontworpen in Amsterdam en ethisch geproduceerd bij Ecovest in Portugal. Slow en fair fashion aan een betaalbare prijs, daar worden wij helemaal wild van!

La fille d’o

Het avant-garde lingeriemerk van de Belgische Murielle Scherre biedt naast unieke lingerie ook vernieuwende badmode aan. Murielle maakt tijdloze, handgemaakte stuks met respect voor de pure schoonheid van het menselijk lichaam. Met ontwerpen gebouwd met het oog op retoucheren mikt ze bovendien op slow fashion. Sleutelwoorden bij La Fille d’O zijn dan ook schuldvrij, comfortabel en verrassend.

Rita Row

Comfort, kwaliteit en stijl, allemaal in hetzelfde kledingstuk? Het kan, dat bewijzen Imma Serra en Xènia Semis, bezielers achter Rita Row. Voor wie steevast voor elegante en comfortabele functionaliteit gaat, is het Spaanse Rita Row het merk bij uitstek. Ben je op zoek naar onderscheidende stukken om mee uit te pakken deze zomer? Ga dan zeker eens langs bij Mieke in de Burgstraat en snuister tussen de zwemkledij van het merk.

Clo Stories

Clo belichaamt natuurlijkheid en duurzaamheid. Alle ontwerpen worden in de studio in Barcelona gemaakt met lokale stoffen en materialen. Het fijne aan de zwemkledij van Clo Stories? Niet alleen zijn ze comfortabel, je hebt ook twee stukken in een! Verschillende bikini’s en badpakken zijn omkeerbaar, waardoor je kan afwisselen of combineren. Als dat niet origineel én duurzaam is! Dit merk vind je ook bij Mieke.

Brava

Met boeiende prints en levendige kleuren heeft Brava een breed scala aan kledingstukken voor mannen en vrouwen. Het merk heeft ook leuke zwemshorts voor mannen als swimwear. Deze zijn duurzaam, tijdloos en lokaal gemaak in Barcelona met GOTS-gecertificeerde materialen. Van elke stap, van het ontwerpen tot het in de kast hangen, maakt dit merk de weg vrij om van transparantie en ethische mode de norm te maken. Zwembroeken van dit merk kan je shoppen bij Cliché.

Tip : Bij het wassen van synthetische stoffen komen microplastics vrij in de wasmachine. Was je bikini of badpak daarom niet, maar spoel deze uit. Zo komen niet alleen minder microfibers los, maar blijven de producten ook nog eens langer mooi.

Voor meer inspiratie, neem een kijkje in onze inspiratiegids.

Jana Van den Broeck

Met een hart voor duurzaamheid en rechtvaardigheid koos Jana voor een stage bij Gent Fair Trade. Ze wordt warm van het schrijven over ecologie, eerlijke handel en haar inspiratiebron: de gezichten achter de Gentse Fair Trade Hotspots.

Interessant artikel? Vertel het voort!