Ethische herenmode bij Lost in Pablos

Modieuze heren die belang hechten aan een eerlijke en duurzame kleerkast, kunnen terecht bij Lost in Pablos aan de Gentse Vrijdagmarkt. Uitbater Lisa selecteert enkel kwalitatieve kledingsmerken die op een eerlijke en ecologische manier worden geproduceerd. Je vindt er geen geitenwollensokken, maar wel strakke maatpakken, bijzondere trouwkostuums en speciale kledingstukken in stijl.

Lost in Pablos 1 kleiner jpg

Haar traject

Mooie kleren zijn al altijd de grote passie van Gentenaar Lisa Deridder. Als klein meisje tekende ze mannequins en kleedde die aan met eigen ontwerpen. Het zette haar later aan om Mode te studeren aan Sint-Lucas en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). Onder meer bij herenmodezaken Nicole Men en Cafe Costume zette ze haar eerste stappen in de modewereld.

Lisa leerde er alles over maatpakken en een winkel uitbaten: “Ik deed jarenlang alle mogelijke taken die komen kijken bij een kledingwinkel. Van etalages inrichten, aankopen van de kleding tot klanten bedienen. Tijdens de verbouwingen van een winkel hielp ik met de inrichting. Op deze manieren leerde ik veel over winkelmanagement, beurzen doen en merken kiezen.”

Met voldoende werkervaring op zak besloot Lisa in 2017 dat de tijd rijp was om een eigen zaak in herenmode te starten. Ze opende ‘Lost in Pablos’, toen nog in de Onderstraat, waar je duurzame herenmode kan kopen. Enkele maanden geleden verhuisde de winkel naar een groter pand aan de Vrijdagmarkt.

Met voldoende werkervaring op zak besloot Lisa in 2017 dat de tijd rijp was om een eigen zaak in herenmode te starten. Ze opende ‘Lost in Pablos’, toen nog in de Onderstraat, waar je duurzame herenmode kan kopen. Enkele maanden geleden verhuisde de winkel naar een groter pand aan de Vrijdagmarkt.

Lost in Pablos 5 kleiner
Lost in Pablos 2 kleiner

Eerlijke herenmode

De eerste klanten waren familieleden en vrienden van Lisa. Ook het bredere publiek weet haar intussen goed te vinden door de unieke collecties, de combinaties van merken, de verschillende stijlen en de goede service. De merken die Lisa selecteert doorlopen eerst een zeer gedetailleerd selectieproces.

Een van Lisa’s basisvereisten is dat de producten in Europa geproduceerd worden. Lisa vraagt steeds dat een merk transparant is over zijn productieproces. Van merken die buiten Europa produceren vereist Lisa certificaten over de kwaliteit van de materialen en de arbeidsomstandigheden in de fabrieken.

Dat de kledij die je koopt bij Lost in Pablos fair fashion is, vindt Lisa erg belangrijk. “Ik ben opgegroeid in een familie die bewust omgaat met duurzaamheid, ethiek en het milieu. Mijn moeder is bijvoorbeeld al van toen ik kind was vrijwilliger bij Oxfam en een gedreven mensenrechten activiste. Die waarden nestelden zich in mijn visie op mode. Ik geef om anderen en ik wil iedereens rechten respecteren. Als je al nieuwe kledij koopt, zorg dan dat het van goede kwaliteit is zodat het lang meegaat, en dat niemand ervoor moest lijden.”

Voor het maatwerk ziet Lisa ziet er persoonlijk op toe dat de ateliers de juiste waarden hanteren. Ze bezoekt de fabrikanten om te controleren of ze ethisch verantwoord werken.

Dromen verwezenlijken

Lost in Pablos 4 kleiner

Lost in Pablos is op die manier de verwezenlijking van Lisa’s persoonlijke droom om in de modesector te werken en terwijl maatschappelijk iets bij te dragen. Daarom gaf ze haar winkel ook een naam waar ze letterlijk over droomde. Op een nacht stapte ze in een droom uit haar toen nog onbestaande winkel. Op de gevel hing de naam ‘Lost in Pablos y los camisas’.

Later kon geen enkele andere naam haar meer overtuigen. Qua betekenis sloeg ‘Lost in Pablos’ nergens op, toch vond Lisa hem perfect. Ze vond het interessant en leuk klinken, helemaal de vibe die ze voor ogen had voor haar winkel. Pablo is bovendien de Spaanse versie van het Vlaamse Paul, wat de naam van haar vader is. Toen Lisa zich dat allemaal realiseerde, moest Lost in Pablos wel de naam van haar winkel worden!

Lisa zorgt ervoor dat Los in Pablos een positieve plek is voor alle betrokken, van fabrikanten tot klanten. “We geven écht om mensenrechten, het milieu en onze klanten. Iedereen kan hier zijn eigen stijl vinden. We hebben veel kleuren, veel producten, verschillende merken en veel materialen. Elk detail en elke naad is uniek. Dat alles maakt onze winkel bijzonder.”

----

Maak kennis met Lisa en ontdek de unieke en duurzame collecties van Lost in Pablos op de Vrijdagmarkt in Gent. Je komt er meer te weten over de zorgvuldig geselecteerde merken en je krijgt er tips voor de verzorging en reparatie van je kleding. Meer informatie en de webshop vind je op www.lostinpablos.be

Dalila

Dalila Ferrari

Born in Brazil, Dalila has Italian origins and lived most of her life in Italy before moving to Ghent as an ESC international volunteer last October.

Vertaling en eindredactie: Kaja Verbeke

Interessant artikel? Vertel het voort!