Fairtradeontbijten als een koning [Hostel Uppelink]

Fairtradeontbijten als een koning

2019 Wvd FT Uppelink 13

In het hartje van het historisch centrum gooide Seppe Vandeweerdt (36) samen met zijn vrouw Tine in 2012 de deuren open van Hostel Uppelink. Elk jaar vergapen er zich zo’n 15000 unieke bezoekers op het schoonste slaapkameruitzicht van de stad. In het pand waar in de 16e eeuw koning Filips II van Spanje elke ochtend het slaapzand uit de ogen wreef, serveren ze de hostelgasten een fairtradeontbijt. Niet voor niks is deze Gentse parel vijf jaar na elkaar verkozen tot beste hostel van België.

2019 Wvd FT Uppelink 1

Seppe: “De wereld van fair trade ging voor mij pas open toen ik Tine leerde kennen. Haar mama is al vele jaren trouwe vrijwilligster bij Oxfam, dus zat dat ecologisch bewustzijn ingebakken in haar opvoeding.”

“Ons hostel moet in de eerste plaats natuurlijk draaien, maar dat commerciële brengen we graag in balans door te investeren in de goede zaak. Als hostel kun je geen volledig fairtradeontbijt aanbieden, producten als melk en brood moeten uit de buurt komen. Momenteel is ons ontbijt voor dertig à veertig procent gekleurd door fair trade.”

2019 Wvd FT Uppelink 11

“Veel mensen zijn gecharmeerd door onze productkeuze en appreciëren dat we op deze manier eerlijke handel willen steunen. Vooral Nederlanders spreken er hun lof over uit. Ze zijn bekend met fairtradeproducten, weten precies waar ze voor staan. Dat zien we ook af en toe terugkomen in de online beoordelingen. Wie ecologisch bewust leeft, komt hier logeren.”

“Naarmate we groeien, hebben we financieel steeds meer marge om nog een groter aanbod in huis te halen. Want deze keuze vergt wel een investering. Het is drie keer duurder dan de alternatieven op de markt maar je betaalt de producent wél een faire prijs. Respect staat centraal in ons concept. Het gebouw is cultureel erfgoed en vraagt ook een waardige aanpak. Bewust zijn we geen party hostel, vrijgezellengroepen wijzen we af. Meer dan eens breken ze het kot af en zo jagen ze de sympathieke gasten weg.”

2019 Wvd FT Uppelink 4

“Gaandeweg willen we meer van betekenis doen. We vinden het dan ook belangrijk om onze deuren open te zetten voor de mooie initiatieven uit de buurt. Geregeld komt er een groepje vrijwilligers van Amnesty International hier brieven schrijven. Leden van EVA en Natuurpunt krijgen ook korting bij een overnachting of tochtje met de kajak. Daarnaast werken we samen met IVIO Binnenhof, studenten van schoonmaakopleiding komen bij ons ervaring opdoen op de werkvloer. Zo kunnen we met onze hostel ook anderen kansen geven.”

2019 Wvd FT Uppelink 15

“Dat bewustzijn is belangrijk. In eerste instantie wil ik voluit leven en dat wil ik zo consciëntieus mogelijk doen. Mijn vrouw at al vegetarisch maar ik volgde pas toen ik het boek Dieren Eten uit had. Toch kijk ik hoopvol naar de toekomst vanuit een geloof in de inventiviteit van de mens. Binnen tien jaar zal nonkel André die staat op zijn zondagse biefstuk hoogstwaarschijnlijk een plantaardig, 3D-geprint exemplaar voorgeschoteld krijgen en dat vast niet eens doorhebben.”

2019 Wvd FT Uppelink 12

Hostel Uppelink (Sint-Michielsplein 21, Gent) is één van de ethische en duurzame adresjes in Gent die je zeker moet bezoeken tijdens de Week van de Fair Trade.

Melissa-Janssens

Melissa Janssens

Melissa werkt als freelancejournaliste en schrijft het liefst over psychologie, relaties en duurzaamheid. Haar hart klopt voor boeketjes van lokale bloemenboeren, voor parels van outfits scoren in tweedehandsgoudmijnen en fair fashion shops, voor liever en bewuster leven over de hele lijn.

Foto's door Sarah Van Looy

Interessant artikel? Vertel het voort!