Haal de levendige lente binnen

Op een boogscheut van Gent vind je tussen de Landegemse velden Fleur-Couleur, een waar paradijs voor elke bloemenliefhebber. Er floreren bloemen van a tot z, geteeld met hart en ziel én met oog voor duurzaamheid.

Fleur couleur 09

Lies: “Mijn ouders hadden een biologische moestuin, waar ik maar al te graag enige uren van mijn vrije tijd besteedde. Naarmate de jaren verstreken kwam het besef dat ik in die branche verder wou gaan. Een diploma biologie heb ik op zak, maar ik wou liever via de landbouw iets voor de wereld betekenen en terugkeren naar de basis. Zo begon ik op mijn 23e als seizoenarbeider in de groenteteelt. Nadien kon ik beginnen bij Landwijzer vzw, het opleidingscentrum voor de biologische landbouw. Door die combo te maken besloot ik uiteindelijk om zelf ook te starten als boer.”

Buitengewoon (en) ecologisch

“Na veel zwoegen en een hoop ervaring op te doen, besloot ik een bedrijfsplan te schrijven. Zo ontpopte Fleur-Couleur zich in 2015. In België zijn er niet zo veel gevestigde bloementelers meer. De bloemen van bij de bloemist komen vaak uit verre oorden of worden niet biologisch geteeld, wat een zware druk op het milieu legt. Naast het ecologische aspect, gaan we bij Fleur-Couleur ook voor unieke bloemsoorten. We kweken er papaver, dahlia’s, sieruien, zonnebloemen,… Veel van de soorten die je bij ons vindt zal je niet zomaar terugvinden in de gangbare groothandel.”

“Onze bloemen zijn vrij van bestrijdingsmiddelen, kunstmest of lange kilometers transport. Ik kies bewust niet voor export omdat ik geloof dat je met lokale systemen veel krachtigere systemen maakt. In het begin liep alles nog met mondjesmaat, tot Blommm er één jaar later kwam. Omdat zij enkel met lokale bloemenboeren samenwerken, waren we ineens echt vertrokken om biobloemen aan het Gentse publiek kenbaar te maken. Momenteel werken we samen met een tiental bloemisten. Onze bloemen vind je in Gent vooral bij Blommm maar ook van Lovendegem tot Lokeren. Wanneer je nauwe banden hebt met de afnemers en zij op hun beurt met hun consumenten, kun je eerlijkere prijzen instellen dan wanneer je anoniem teelt.

Een passie die dicht bij huis te vinden is

“Er zijn ook fair trade bloemen op de markt die uit Afrika of Zuid-Amerika komen, maar die leggen bijgevolg een hoop kilometers af met het vliegtuig. Nog mooier is het als je lokaal aan fair trade handel kan doen. Voor één roos is er 7 liter water nodig, maar in veel landen heerst er een watertekort. Doordat wij als consumenten die bloemen kopen, transporteren we dat water eigenlijk naar ons land. Als Belgische boer kunnen wij ook onmogelijk concurreren met de jammere lonen in lage loonlanden. De wereldwijde handel is in mijn ogen ongetwijfeld niet duurzaam, en daar willen we met Fleur-Couleur graag een alternatief voor bieden. Bloementeelt is mijn passie, mijn leven. Als je daar een verandering mee kan teweegbrengen, is dat voor mij de kers op de taart.”

Dit jaar kunnen mensen zelf bloemen plukken bij Fleur-Couleur in de maanden juni, juli, augustus en september, een perfect idee om de bloemen in je woonkamer een extra waarde te geven.

Jana Van den Broeck

Met een hart voor duurzaamheid en rechtvaardigheid koos Jana voor een stage bij Gent Fair Trade. Ze wordt warm van het schrijven over ecologie, eerlijke handel en haar inspiratiebron: de gezichten achter de Gentse Fair Trade Hotspots.

Interessant artikel? Vertel het voort!