Kampeer overdekt in het Gentse Treck Hostel

Kamperen zonder natte voeten of koude nachten? Het kan! Slaap gewoon in een caravan die gezellig binnen staat. In het Gentse Treck Hostel, een oude steenfabriek, kun je het hele jaar door avontuurlijk kamperen, maar met comfort. In de bar eet en drink je faire producten, de caravans kregen een kringwinkelinterieur.

Elke dag reizen


Treck Hostel artikel 6

Betty, Strand, Jungle, Retro en Zen, het zijn enkele namen van de in thema ingerichte caravans. Alle tien staan ze in dezelfde ruimte met elk een eigen voortuintje. Zo kun je chillen in een hangmat op een tropisch eiland of slapen in een cabardouche. Voor wie liever met de bedpootjes op de grond blijft, zijn er slaapzalen.

Architect Iris Van Audenhove runt samen met Matilde Dierickx al zeven jaar de bijzondere indoor camping in de Groendreef. Toen ze aan de slag was als architect, droomde ze over het openen van een hostel. “Ik wilde iets anders doen dan de hele dag door aan een computer werken. Elke dag nieuwe mensen ontmoeten in een hostel leek me een leuke en gezellige manier om te reizen zonder mijn eigen stad te moeten verlaten”, vertelt Iris.

Uniek concept

Treck Hostel artikel 4

Aanvankelijk was het de bedoeling om een meer gebruikelijke hostel te openen, met kamers in plaats van caravans, maar van de toeristische dienst moest een nieuwe hostel uniek zijn. Gent had al heel wat hostels op de meest toeristische en centrale plekken. Nog meer aanbod van hetzelfde zag de stad niet zitten.

Het duo had een oude steenfabriek die beschermd is als historisch gebouw op het oog. “Als grote liefhebbers van recyclage en upcycling wilden we de meubelstukken die de vorige eigenaars achterlieten gebruiken voor het interieur van onze hostel”, herinnert Iris zich. Dat idee zouden ze verder aanpassen en doen uitgroeien tot het concept van de eerste indoor camping van het land.

“We dachten aanvankelijk aan een overdekte camping met enkel tenten”, zegt Iris. “Maar mensen uit onze omgeving vonden dat niet aantrekkelijk genoeg. Zo kwamen we op het idee van de caravans. Reizigers kunnen nog steeds hun tent opslaan, zonder haringen weliswaar, tussen de caravans.”

Kotmadammen

Treck Hostel artikel 7

Treck Hostel krijgt bezoekers van uiteenlopende leeftijden over de vloer. De meesten zijn twintigers of dertigers tot 35 jaar. Ze zijn voornamelijk van Belgische, Nederlandse of Spaanse afkomst. Maar eigenlijk verwelkomt het duo heel uiteenlopende gasten. Van gezinnen met kinderen, tot oudere echtparen.

Iris en Matilde zijn met plezier ook kotmadammen. Door het tekort aan huisvesting voor studenten in Gent stellen zij hun slaapplaatsen open voor studenten of jonge werknemers. Ze verblijven er voor een korte periode tot ze een ander onderkomen hebben gevonden.

Nieuwe buitenbar

Treck Hostel artikel 3

De coronacrisis van de afgelopen twee jaar was niet gemakkelijk voor de dames en hun hostel. Veel bezoekers moesten op het laatste moment hun boeking annuleren, het toerisme viel stil. Intussen blijft Trek Hostel open, uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen.

De dames zijn het gewoon om door te zetten ondanks onvoorziene moeilijkheden. Een oude fabriek laten voldoen aan moderne brandvoorschriften bleek een ingewikkeld proces van jaren. Ook nu bleven ze niet bij de pakken zitten en wisten ze de lockdown om te vormen naar een constructieve periode.

“We stroopten onze mouwen op en maakten onze eigen merchandising. Dat hielp ons om vooruit te blijven gaan en onze dagen te vullen”, zegt Iris. Bezoekers kunnen nu T-shirts en draagtassen van biologisch katoen kopen. De extra vrije tijd gebruikten ze ook om een buitenbar te maken. Je kan er genieten van een fris biertje of tropische cocktail. Ideaal om helemaal in reisstemming te komen!

--
Ben je een avonturier, breng dan het Treck Hostel in de Groendreef 51 in Gent een bezoekje. Je kan er een fiets huren of andere leuke activiteiten doen, zoals kajakken. In de bar neem je plaats op een gerecycleerde of opgeknapte stoel om met een fair drankje nieuwe vrienden te maken.

Dalila

Dalila Ferrari

Born in Brazil, Dalila has Italian origins and lived most of her life in Italy before moving to Ghent as an ESC international volunteer last October.

.

Vertaling en eindredactie: Kaja Verbeke

Interessant artikel? Vertel het voort!