Microplastiek in theezakjes

Plastic teabag

Eersteklas theemerken zorgen voor miljoenen plastiek deeltjes in ons theekopje. Dit wijst een onderzoek van van McGill University van Montreal uit. Door plastiek theezakjes te gebruiken komt er microplastiek terecht in ons lichaam en in de natuur. Er zijn natuurlijk wel manieren om dit te voorkomen.

Is het gevaarlijk?

Veel eersteklas theemerken kiezen voor plastiek theezakjes. Canadese onderzoekers hebben echter ontdekt dat dit enorme hoeveelheden aan microplastiek losweekt. Microplastiek is een plastiek deeltje dat kleiner is dan 5 millimeter. Ze zijn niet per se schadelijk voor de mens, maar wel ecologisch vervuilend. Volgens een onderzoek van 2015 drijven er al tussen de 15 en 51 triljoen deeltjes aan microplastiek in oceanen en andere waters wereldwijd. Het menselijk lichaam absorbeert de deeltjes niet, dus het heeft voor ons geen blijvende effecten. Het onderzoek over de risico’s van microplastiek van de WHO is echter beperkt, want microplastiek komt voor in alle vormen en maten waardoor het moeilijk is om de resultaten te generaliseren. Sommige wetenschappers geloven er echter in dat als de plastiek deeltjes klein genoeg zijn, dat ze in onze cellen of weefsel zou kunnen terechtkomen en dit kan wel kankerverwekkend zijn. Er zou dringend nieuw onderzoek rond het onderwerp moeten komen, zodat wetenschappers het gevaar kunnen inschatten.

Microplastic

Voor het onderzoek kochten wetenschappers vier verschillende commerciële theesoorten met plastiek theezakjes. Ze lieten de theezakjes weken in water van 95 graden zonder de thee. Zo kwamen ze erachter dat één theezakje 11.6 miljard deeltjes microplastiek en 3.1 miljard deeltjes nanoplastiek. Deze deeltjes zijn onzichtbaar voor het blote oog. Wetenschapper Laura Hernandez is verrast door het resultaat omdat het verschil zo groot is ten opzichte van andere onderzoeken, zoals bij flessenwater. Het verschil kan liggen bij de methodes waarmee ze de experimenten uitvoeren, ze focussen in dit onderzoek namelijk ook op de kleinste deeltjes, het nanoplastiek, terwijl ze bij andere experimenten enkel omkijken naar het microplastiek. Een andere uitleg is dat er meer microplastiek vrijkomt bij (bijna) kokend water.

Wat kan veranderen?

De theemerken kiezen voor plastiek theezakjes zodat ze theezakjes in een piramidevorm kunnen maken. Deze vorm zorgt er namelijk voor dat de theebladeren beter in het kokend water trekken. Door plastiek theezakjes te gebruiken zorgen deze bedrijven er echter voor dat er miljarden plastiek deeltjes in een theekopje terechtkomen.

Het hoeft natuurlijk niet zo extreem te zijn. De meeste theemerken gebruiken bijvoorbeeld papieren theezakjes, waar er enkel plastiek gebruikt wordt voor de sluitingen. Dit is in elk geval beter dan de volledig plastieken variant, ook al maakt dit het afval van het theezakje niet-recycleerbaar. De beste optie om thee te zetten is dus losse thee kopen in plaats van theezakjes.

Er zijn natuurlijk ook verschillende merken die totaal geen plastiek gebruiken in hun verpakkingen. Deze merken zijn onder andere Pukka, Yogi Tea, Stash, Repulic of Tea etc. Deze merken zorgen voor het comfort van een theezakje, maar zorgen ook voor duurzaamheid.

Interessant artikel? Vertel het voort!