Schenk een onbekende eens een geluksmoment [Enchanté]

Ken jij ‘Enchanté’ al? Deze vzw verzamelde op korte tijd 61 handelaars met een groot hart, die kleine diensten – zoals uitgestelde koffies - aanbieden aan mensen in een kwetsbare positie. Marie Haspeslagh en Rebekka Eschauzier zijn de stuwende kracht achter Enchanté en hebben als doel om iedereen zich thuis te laten voelen in Gent.

20181200_enchanté-2

Marie: “Zowat elke handelaar die we aanspreken is voor het idee te vinden. Veel van onze zaken zijn hip en worden gerund door jonge ondernemers. Enchanté geeft hen een handvat om een solidaire kant aan hun concept toe te voegen. Welke diensten ze gratis aanbieden, zie je op de stickers die ze hangen op de deur aan de inkom. Dat gaat over kleine gebaren, zoals in hun zaak je gsm mogen opladen of een glas water kunnen vragen. Ook kan je als klant bij veel deelnemende zaken iemand die er baat bij heeft trakteren op een uitgestelde dienst; een kopje koffie, een warme kom soep of maaltijd, concerttickets, een kappersbeurt.

20181200_enchanté-3

We zien dat Enchanté op vandaag vooral dak- of thuislozen en mensen met psychische problemen bereikt. Maar iedereen kan er gebruik van maken; of je nu een laag loon hebt, of een uur op een bus moet wachten en dat liever in een warme omgeving doet zonder iets te moeten bestellen. De doelgroep is bewust breed gehouden, omdat we niet in hokjes willen denken. In de Vooruit, één van de hartelijke handelaars, vragen ze als iemand een ‘uitgestelde koffie’ bestelt: ‘Wil je er één kopen, of één drinken?’ Dat is fijn, want dat maakt het heerlijk laagdrempelig. De vraag stelt zich dan of er niet van wordt geprofiteerd, maar wie zijn wij om daarin een lijn te trekken? Elke dakloze ziet er anders uit en heeft een ander verhaal. Ze gaan van jong tot oud, zijn man of vrouw. De ene is sjofel gekleed, de andere niet. Eenmaal je in die positie aanbelandt, krimpt het aantal plekken in de stad waar je kan binnenstappen. Wie elke dag met acute noden bezig moet zijn, zoals waar je kan eten, slapen, een toilet of een stopcontact vinden, krijgt al snel een tunnelvisie. Om hun wereld niet te vernauwen tot sociale centra of nachtopvang, waar je vaak mensen in gelijkaardige posities treft, worden nu ook de deuren van gezellige cafés en eettentjes voor hen opengezet.

Gent heeft zo’n groot hart. Er zit veel goedheid in iedereen en een uitgedacht concept maakt het makkelijker om mee te stappen in een solidair verhaal. We willen allemaal de wereld veranderen maar iemand in een kwetsbare positie op wat uitgesteld geluk trakteren kan ook al iets moois en tastbaars zijn. Burgers kunnen echt iets voor elkaar betekenen.

20181200_enchanté-4

De aangeboden diensten zijn vaak welgekomen maar ook een fijne manier om tot het grotere doel te komen: interactie. Eenzaamheid is een sterk onderschat probleem. Het gevoel welkom te zijn en een babbeltje te kunnen slaan is zo belangrijk, zeker voor onze doelgroep. Ook trekt het een gedachteproces op gang, zowel bij de mensen die geven als bij mensen die ontvangen. Ze beseffen dat ze wél welkom zijn en het is al voorgevallen dat een man van een handelaar een maaltijd aangeboden kreeg en hij enkele weken later terugkwam om haar te bedanken met een bos bloemen. Dat is het leuke aan Enchanté, ik zie dat we iets veranderen. Dit project is gebaseerd op vertrouwen en positiviteit, en al die mooie gebaren brengen een domino-effect aan positiviteit teweeg. We kregen zelfs al de vraag van steden als Brugge, Antwerpen, Brussel en Sint-Truiden om Enchanté ook bij hen op te zetten.”

20181200_enchanté-5
Melissa-Janssens

Melissa Janssens

Melissa werkt als freelancejournaliste en schrijft het liefst over psychologie, relaties en duurzaamheid. Haar hart klopt voor boeketjes van lokale bloemenboeren, voor parels van outfits scoren in tweedehandsgoudmijnen en fair fashion shops, voor liever en bewuster leven over de hele lijn.

Interessant artikel? Vertel het voort!