Met Holy Cow maken Ellen en haar man Luca al vier jaar (h)eerlijke, plantaardige én 100% traceerbare chocolade in hartje van Gent. Met seizoensgebonden smaken én volgens het "bean-to-bar" principe. Maar Holy Cow is veel meer dan een chocolademerk — het is het resultaat van jarenlange toewijding en vakmanschap, van cacaoboon tot reep.
Het verhaal begint in 2015, toen Ellen en Luca naar Kerala (India) verhuisden. Ze woonden er vijf jaar om de cacao-oogst van dichtbij te bestuderen en het fermentatie- en droogproces tot in de puntjes te beheersen. Vandaag runnen ze nog steeds hun eigen cacaobedrijf in India, waar ze samen met een team van lokale vrouwen en een manager zo 250 kleinschalige cacaoboeren ondersteunen op de plantages en hun een eerlijk en direct inkomen garanderen. De vers geoogste cacao wordt ter plaatse verwerkt tot hoogwaardige bonen – de basis voor hun unieke chocolade.
In hun winkel en atelier in Gent staat die duurzame en eerlijke cacaoketen centraal – van boer in India tot het "chocolade maken" in België. Bezoekers worden er meteen verleid door de geur van vers gedraaide chocolade en smeuïge cacao-notenpasta’s. Dankzij de glazen wanden van het atelier zie je met eigen ogen hoe de chocolade wordt gemaakt, en je kan alles zelf proeven of deelnemen aan een workshop.
Het assortiment van Holy Cow is puur en krachtig in eenvoud: natuurlijk cacaopoeder, geroosterde cacao nibs, chocoladedruppels, smeerpasta’s van cacao en noten, en een verfijnd gamma aan chocoladetabletten en mini chocolaatjes. Altijd met een minimum aan ingrediënten, zonder toevoegingen, minder suiker — maar des te meer smaak.
We krijgen de vraag wel vaker: ‘Ja, maar, hoe weten we nu dat fair trade wel echt is?’, ‘Ze zeggen zoveel dus ik weet het niet meer, en koop dan maar gewoon zoals voorheen’.