Tips voor een fair en duurzaam eindejaar

Verwen jezelf met een Fair Fashion outfit!

Edward howell tip1 unsplash

De eindejaarsperiode is dé periode om jezelf te verwennen met een mooie outfit. We maken allemaal wel wat extra ruimte in ons budget om extra stijlvol voor de dag te komen.

Elke aankoop die je doet heeft een impact. Daarom is het belangrijk dat je bewust stilstaat bij jouw aankopen. Vermijd onnodige aankopen en lees/leer over de problemen en oplossingen. Laat je niet ontmoedigen, maar probeer anderen te inspireren!

Meer info...

Vind al je geschenken op één plek

Oxfam Geschenkenbeurs

Nog geen idee wat te kopen of waar te winkelen voor je eindejaarsgeschenken? Geen nood! Verspreid over heel Gent vind je verschillende gratis geschenkenbeurzen en cadeauhuizen. Hier vind je niet alleen unieke cadeautjes, maar je kan hier ook blind op vertrouwen dat alles duurzaam en fair is!

Ontdek hier alle geschenkenbeurzen en cadeauhuizen in Gent!

Alle duurzame handelaars in een handig overzicht

Erick dominguez tip3 Gent unsplash

Ontdek meer dan 100 duurzame ondernemers in Gent! Op onze hotspots overzicht krijg je een kijk op alle ondernemers met een hart voor de mens en de planeet!

Ze verkopen kleding, decoratie, schoonheidsproducten, voeding, bloemen en veel meer. Voor ieder wat wils!

Je ontvangt hier alle praktische informatie.
Wil je graag een gepersonaliseerde map van Gent maken met je favoriete ethische en ecologisch verantwoorde adresjes?
Log je in, kies je favoriete zaken door op het hartje te klikken en klik vervolgens op 'Bekijk op de kaart'. Je ziet nu al je favoriete zaken in jouw persoonlijke map van Gent!

Ontdek hier de Fair Trade Walks

Ontdek hier alle hotspots

Ontdek hieronder meer tips en inspiratie om een fair en duurzaam eindejaar te vieren!

Brooke lark veganmenu unsplash

Kook een diervriendelijk kerstmenu

Tijdens de eindejaarsperiode staan etentjes centraal: bij vrienden en familie of op een kerstfeestje met de collega's.

Is het jouw beurt om te koken of iets mee te brengen? Kies dan voor een plantaardig feestmaal en kook diervriendelijk. Een cadeau voor je eigen gezondheid, die van je gasten, het milieu en voor de dieren die niet op tafel belanden.

Ga Gents: Probeer een typisch Gents gerecht in een plantaardig jasje zoals Veggie Gentse waterzooi of stoverii met seitan en Gents bier.

De recepten vind je op www.evavzw.be/recepten

Klinken in stijl

We nemen allemaal voornemens in de eindejaarsperiode. Waarom die goede voornemens niet meteen beklinken met Fairtrade wijn? Je kan inspiratie voor wijnen opdoen op https://www.oxfamfairtrade.be/nl/wijn/

Ook voor niet-alcoholische dranken zoals fruitsappen en frisdranken bestaan er duurzame en fairtrade alternatieven.

Bovendien kan je ook je eigen limonade maken: kraanwater en (biologische) siroop is alles wat je nodig hebt. Dat is lekker, goedkoop en afvalarm.
Zoek het dichtste biopunt voor de ingrediënten en bio sapjes op www.biomijnnatuur.be, of ga eens langs bij de Wereldwinkel of shop online via https://shop.oxfamwereldwinkels.be/

Kelsey knight wine unsplash
Pauline loroy museumvisit unsplash

Geef een ervaring cadeau

Velen van ons hebben veel spullen in huis die eigenlijk amper gebruikt worden. Nochtans geeft een leger huis meer rust, overzicht en minder opruimwerk. Waarom dus steeds nieuwe cadeautjes aankopen tijdens de feestdagen?

Geef jouw vriend, familielid, kennis... eens een ervaring cadeau. Ook volgens schrijver James Wallman kunnen we beter onze tijd en geld investeren in het verzamelen van ervaringen dan in het verzamelen van spullen!

In Gent zijn er tal van ervaringen die je cadeau kan geven: een mooie boswandeling met jouw tante, naar de cinema gaan met een vriend, een museum bezoeken met een familielid.

Op de website van Stad Gent vind je tal van leuke activiteiten, voor ieder wat wils!

KIJK OP: https://stad.gent/nl/uit-in-gent www.visit.gent.be

Maak het persoonlijk

Een persoonlijk cadeau of een zelfgemaakte kerstkaart is altijd een succes. Schrijf een mooie brief of zelfs een gedicht in plaats van iets te kopen. En doe er meteen een verantwoord kerstkaartje bij.

Geen tijd op zelf een kaartje te maken? Veel goede doelen verkopen rond het eindejaar kerst- en nieuwjaarskaartjes om hun werking te financieren. Op www.goededoelen.be vind je ongeveer alle Belgische organisaties.

Kristina balic handmadegift unsplash
Juliana malta wrappingpaper unsplash

Vergeet inpakpapier, er ligt genoeg papier in elk huis!

Ga voor een oude poster, tijdschriften die al lang niet meer gelezen worden, stukken stof of zelfs een schoendoos die je nog hebt liggen. Dat bespaart veel onnodig papierafval.

Bang dat je verpakking er een beetje somber uitziet? Voeg een beetje groen toe zoals kersttakken of een kleurrijke strik om het op te fleuren.

Kijk eens op volgende website voor tips: https://www.vaessen-creative.com/nl/blog/creatief-cadeaus-inpakken-feestdagen