EbbenGouD: Duurzame hedendaagse juwelenmakerij

Dit is het verhaal van Patsy Van Damme, kunstenares, goudsmid en eigenaar van EbbenGouD, het atelier en winkeltje van edelsmid Patsy Van Damme.
Een vrouw gepassioneerd door het ambachtelijke edelsmeden en dit combineert met het gebruik van verantwoorde grondstoffen.

EbbenGoud is een verwijzing naar ebbenhout, één van de kostbaarste houtsoorten, en goud, het edele metaal. En vrij vertaald betekent het, ‘we hebben goud’.

Vandaag de dag is Patsy een ondernemer in duurzame economie in Gent. Ze vertelt ons de weg die ze moest volgen voordat ze naar haar huidige positie kwam.

20211215 1241361

Een gouden vrouw

Na haar middelbare studies aan het Sint-Lucas te Gent, vervolledigde Patsy haar ambitie door juweelontwerp te gaan studeren aan de Hogere Kunstschool Sint-Lucas te Antwerpen.
Na enkele omzwervingen, vestigde ze 5 jaar geleden haar eigen atelier in Gent, de stad waar ze als jonge studente verliefd op werd.
Patsy’s atelier, in het kloppend hart van Gent, is één van de handelszaken die bijdragen aan een lokale en duurzame economie.

Edel en verantwoord

Van bij het prille begin was Patsy op zoek naar metalen en edelstenen die op een verantwoorde wijze werden geproduceerd of gewonnen, mét respect voor mens en natuur.
Er wordt bij EbbenGouD gesmeed met metaal uit twee oorsprongen.

Fairmined metalen enerzijds, die worden gewonnen uit kleinschalige mijnen waar de medewerkers op een veilige en verantwoorde wijze werken én correct worden verloond voor hun arbeid.
Anderzijds wordt er gekozen voor metalen met het ‘Responsible Refined’ certificaat.
Dit goud wordt herwonnen via het recycleren van sloopgoud, afkomstig van oude juwelen, horloges en electronica. Goud kan namelijk steeds geraffineerd worden naar zijn zuivere vorm.

Patsy raadt al haar klanten aan om, indien mogelijk, oud goud te laten raffineren.
Zodoende blijft dit in omloop en maakt het deel uit van een circulair proces.

Naast duurzame metalen heeft EbbenGouD ook resoluut gekozen voor cultuurdiamant om te verwerken in juwelen.
Deze diamanten worden gevormd onder extreem hoge druk in labo’s, zijn 100% gelijkwaardig aan mijndiamanten, minder belastend voor het milieu en last but not least betaalbaar.

20211215 1232391
20211215 1236511

Eenvoud siert

De juwelen van EbbenGouD zijn kenmerkend vanwege hun strakke en eenvoudige vormen. Al of niet gecombineerd met een diamant, een edelsteen of een parel.

Wanneer klanten een juweel willen schenken, is het soms moeilijk om de juiste keuze te maken. Daarvoor heeft EbbenGouD het concept ‘van edele deeltjes tot juweeltjes’ uitgewerkt.
Klanten kunnen volgens hun eigen budget een hoeveelheid 24 karaats goud grenailles, eventueel gecombineerd met een diamant, edelsteen op parel, als cadeau geven.
De gelukkige ontvanger komt vervolgens met de edele deeltjes bij EbbenGouD langs om samen met Patsy zijn of haar persoonlijke juweel vorm te geven.

“Bij het ontwerpen van juwelen voor ‘van edele deeltjes tot juweeltjes’ groeit er een band tussen de ontvanger en mezelf. Dit is steeds een boeiend en leerrijk proces, dat eindigt met een tevreden klant.
Het gebeurt vaak dat mijn klanten me omhelzen en een zoen geven wanneer ze hun juweel komen ophalen, sporadisch zit er een kaartje in de bus om me te bedanken en heel soms brengen ze me achteraf nog een boeketje.”

EbbenGouD maakt gebruik van verantwoorde materialen om hedendaagse en ambachtelijke juwelen te ontwerpen en te maken.
Breng een bezoek aan het atelier of bezoek de website.

A: Nieuwpoort 1, 9000 Gent
T : +32 472 83 21 89
W: www.ebbengoud.be

2021 12 09

Born in Brazil, Dalila has Italian origins and lived most of her life in Italy before moving to Ghent as an ESC international volunteer last October.


Interessant artikel? Vertel het voort!