Ecologiseer uw wasgoed!

Ecologisch bewust te zijn in al onze dagelijkse handelingen is best moeilijk. Maar er bestaan een aantal kleine aanpassingen die echt wel een verschil kunnen maken. Een van die veranderingen is de manier waarop we onze was doen. Energie-efficiëntie, microplastics en de manier waarop we ons kleden zijn belangrijk om over na te denken als we een ecologisch leven willen hebben. In dit artikel geven we je een paar tips mee om je was op een ecologische en ook goedkopere manier te doen.

Vóór de was

Sta je op het punt je kleren in de was te gooien? Doe dan eerst de geur-en-kijk-test. Controleer of je kleren stinken of bevlekt zijn voordat je ze in je wasmand stort. Was minder vaak, zo bespaar je ook energie, geld en tijd. Bovendien ben je er ook zeker van dat de wasmachine vol is en dat de lading was volledig gebruik maakt van de capaciteit van je wasmachine.

Voordat je je kleding wast, is het handig om de vlekken op je kleren al voor te behandelen nog voor je ze in de wasmand gooit! Dit maakt het makkelijker om de vlekken te laten verdwijnen en laat toe om je kleren met kouder water te wassen. Er bestaan veel verschillende trucjes om vlekken met natuurlijke producten te verwijderen!

Kies natuurlijke kledingvezels boven synthetische vezels. Polyester, acryl of nylon laten bij het wassen kleine deeltjes microplastic achter. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het probleem ‘microplastics’ al ernstig is. De oceanen en de dieren die er wonen, zoals vissen, zitten vol met deze microplastics. Kies daarom voor biologisch katoen of wol. In het algemeen zijn natuurlijke vezels goed tegen het vervuilen van de oceanen (en als het ook nog eens via eerlijke handel is geproduceerd draag je ook niet bij aan de ongelijkheid).

Koop geen kleding die naar de stomerij moet. Er worden chemische stoffen in het proces gebruikt die kankerverwekkend zijn en nog andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Er bestaan alternatieven stomerijen die verschillende chemicaliën gebruiken die de planeet niet schaden, maar het is makkelijker als je het gewoon vermijdt.

In de wasmachine

X Ji Zaxvj P9hq85 Aer6e Fe B 1280 80 jpg

De volgende keer dat je een wasmachine moet kopen, zorg je er het best voor dat hij energie-efficiënt is. Deze wasmachines gebruiken minder dan de helft van het water en de elektriciteit dan een conventionele. De voordelen gaan verder dan dat, de machine is voorzichtiger met je kleren en het laat je kleren droger achter.

Probeer indien mogelijk koud water te gebruiken in plaats warm water. Het grootste deel van de energie die de wasmachine gebruikt is voor het verwarmen van het water. Bovendien beschadigt koud water je kleren minder, en kan je dus langer van je kledij genieten.

Wees je bewust van welk wasmiddel je koopt én gebruik minder dan je gewend bent. Er zijn tal van ecologische opties op de markt. Zelfs als de biologische of organische opties een beetje duurder zijn, onthoud dat je geld bespaart door je wasmachine op de meest efficiënte manier te gebruiken. Probeer schadelijke chemicaliën te vermijden en kies daarom voor wasmiddelen op basis van planten of voor bleekmiddelen op basis van zuurstof. Blanke azijn werkt echt effectief als vlekkenverwijderraar en ontharder. Geloof echter niet alles wat op de labels staat, niet alle groene of natuurlijke labels betekenen wat je denkt. In geval van twijfel, ga je het best voor de kortere en eenvoudigere lijst van ingrediënten, geurende detergentia zijn gewoonlijk niet ecologisch.

Drogen

Gebruik de droger zo min mogelijk. Laat je kleding aan de lucht drogen door een waslijn, een droogrek of een ander soort hanger buiten te plaatsen. Je kan je kleding ook in de buurt van je kachel zetten om het proces te versnellen. Als je de droger echt moet gebruiken, maak je het best je pluisscherm schoon en leeg je het waterreservoir. Je kan ook de hybride optie overwegen. Dit houdt in dat je je kleren eerst droogt in een kort droogprogramma en vervolgens de kledij alsnog ophangt. Dit zal ook helpen tegen het stijve gevoel van lucht-droge kleren. Een andere tip is om droogballen te gebruiken, het zorgt ervoor dat je kleren sneller droog worden, maar ook zachter zullen zijn!

Benefits of clotheslines

Als samenvatting, denk alvorens je gaat winkelen. Als je van make-up houdt, koop dan donkere handdoeken. Als je veel zweet zijn witte lakens of T-shirts misschien niets voor jou. Controleer voor je kleding of andere textiel koopt hoe je deze moet behandelen en of deze compatibel is met de manier waarop je je was wil doen. Zorg ervoor dat de lading vol is, let op het wasmiddel en houd er rekening mee dat elke kleine beslissing veel betekent!

NIEVES PATIÑO MARTÍN

Internationale ESC-vrijwilliger uit Spanje, met een passie voor politiek en blij om meer ecologische en duurzame manieren te ontdekken in België.

Interessant artikel? Vertel het voort!