Eerlijke chocolade, de oplossing voor (bijna) elk probleem

Wij zijn echte chocoladefans! Jaarlijks wordt er ongeveer 700 000 ton chocolade geproduceerd in ons land. Het is dan ook niet te verwonderen dat de grootste chocoladefabriek ter wereld in België is gevestigd en Het Chocoladesalon jaarlijks doorgaat in Brussel met meer dan 100 deelnemers. Alleen al omdat wij chocolade lekker vinden en we ervan kunnen genieten, krijgen wij een goed gevoel bij het eten van chocolade. Er wordt dus volop genoten van chocolade, maar niet iedereen kan hiervan mee genieten.

In chocolade zit cacao. Cacao is afkomstig van de cacaoboom. Deze houden van een warm en vochtig klimaat en groeien het best in de schaduw van andere bomen. Ze zijn te vinden ter hoogte van de evenaar, voornamelijk in West-Afrika. Zo was in 2019 bijna drie vierde van alle cacao die wij in België consumeren afkomstig uit Ghana en Ivoorkust. Cacao wordt voornamelijk verbouwd op kleinschalige familieplantages. Er is een groeiende vraag naar cacao, toch zijn cacaoboeren zeer kwetsbaar en kampen ze met een aantal lastige uitdagingen.

Fairtradeinuwkot 0571

Cacao is geen makkelijk gewas om te kweken. De cacaoboom is een gevoelige, fragiele plant die dagelijks verzorging eist. Ze moet beschermd worden tegen ziekten, parasieten, wind en zon. Het verzorgen van de plant en de oogst vergt zware fysieke inspanningen, en daar staat vaak maar en karige verloning tegenover. Het inkomen van cacaoboeren is niet hoog genoeg om hun dagelijkse uitgaven (ook wel leefbaar inkomen genoemd) te dekken, laat staan dat ze ermee kunnen investeren in een duurzame teelt. Er heerst vaak extreme armoede in cacaodorpen. er is zelfs niet steeds toegang tot een waterpomp en sanitair. Mensen in extreme armoede, schakelen over op overlevingsstrategieën, zoals kinderarbeid. Slavernij en ontbossing zijn standaardpraktijken in de cacaosector. Het mag niet verbazen dat jongeren deze situatie ontvluchten, waardoor het aantal cacaoboeren sterk afneemt.

Hoewel er nog een hele weg te gaan is om respect te eisen in de volledige aanvoerketen, hebben wij in België wel al de eerste stappen in de goede richting gezet met het project “Beyond chocolate”. Dit project is erop gericht Belgische chocolade duurzaam te maken en een leefbaar inkomen te garanderen voor lokale cacaoproducenten tegen 2030. Uitdagingen zoals ontbossing en kinderarbeid zouden hierbij ook aangepakt worden. Fairtrade heeft de ambitie om een leefbaar inkomen te garanderen voor alle cacaoproducenten. In het kader van Beyond chocolate heeft Fairtrade besloten om hun minimumprijs en premie voor cacoa te verhogen, hun inspanningen om informatie aan te reiken te verdubbelen en pilootprojecten te ontwikkelen samen met geëngageerde partners.

Fairtradeinuwkot 0552

Oxfam Wereldwinkels ging zelfs verder. Met hun nieuwe “Bite to Fight (for a fair income)”-verpakking zet Oxfam Fair Trade hun vernieuwde beleid voor hun cacaopartners in Ivoorkust in de kijker. De chocolade onderscheidt zich van de gekende repen door het verhaal en de extra inspanningen achterop de repen. Via extra premies willen ze bewijzen dat een leefbaar inkomen geven aan de cacaoboeren niet betekent dat chocolade onbetaalbaar wordt.

Ook jij kan jouw steentje bijdragen door voor Fairtrade en biologische chocolade te gaan, maar daar houdt het niet op, vraag actief naar verpakkingsarme eerlijke chocolade, en kies af en toe voor de plantaardige varianten in het fairtrade-aanbod. Zo verlaag jij je ecologische voetafdruk.

In ons Paasartikel rond chocolade vind je trouwens terug waar je allemaal kan op letten en waar deze chocoladevarianten te vinden zijn.

Foto's: Sarah Van Looy

Interessant artikel? Vertel het voort!