Geef je kleding een langer leven

System change in de mode-industrie kan al vanuit je kleerkast. Wat doe jij om fast fashion tegen te gaan? Je hoeft daarom niet meteen bij onze faire lokale Hotspots te gaan shoppen, simpelweg een kijkje nemen in je kast doet ook al wonderen. Verander je visie over je lievelingsstukken. Wennie ging langs bij Dirk van Leerambacht en Jessica van The Rits, in dit artikel kom je te weten hoe herstellers bijdragen tot een betere textielwereld.

Nooit te jong

Je denkt misschien wel dat het vroeger beter was, fast fashion bestond toen nog niet. Nu kosten herstellingen en retouches praktisch even veel als een volledig nieuw stuk. Ons koopgedrag is doorheen de jaren veranderd. Nu willen we steeds meer kopen en velen kopen dan liever goedkoop en dragen het slechts voor één seizoen. Daaruit volgt dat kleermakers steeds meer verdwijnen uit de hoofden van een fast fashion consument, iets dat beschadigd is gaat meteen de vuilbak in.

Jassica 1

Maar gelukkig merkt Jessica verandering: “Er komen steeds meer jongeren, vooral studenten zijn bewuster van hun aankoopgedrag. Jongeren zijn nu meer bezig met hun eigen identiteit te vinden. Ze zijn het beu om slechte kwaliteit te dragen, ze willen hun eigen stijl”

Kleermakers worden nu geconsulteerd om unieke aanpassingen te doen aan lievelingsstukken of nieuwe tweedehandsaankopen. “Vroeger kwamen jongeren vaker met hun ouders om feestkleding of andere gelegenheidsstukken aan te laten passen.”

(foto: Gentsekoop)

Bezint eer ge begint

Probeer meer dan enkel naar de esthetische elementen te kijken tijdens je aankoop. Kwaliteit valt bij sommige stukken snel te herkennen. Leer is een zeer duurzaam materiaal, door er zorg voor te dragen kan het generaties lang meegaan. “ Veel jonge mensen beginnen te begrijpen om hun centen te investeren in duurzamere schoenen. Dat vind ik wel een hele schone tendens“ zegt Dirk. Weet waar je op moet letten, kijk altijd naar de binnenkant of achterkant van lederwaren:

 • De leren binnenzool is het vertrekpunt
 • Idealiter zijn alle drie de binnenzool, binnen- en bovenkant van de schoen uit leer gemaakt
 • Er zijn drie soorten leer; glad leer geeft de beste stevigheid, daim is de zachte binnenkant en is minder stevig, en als laatste heb je een opgeschuurde versie van leer: nubuck
 • Herken echt leer door de twee kanten van de stof te onderzoeken, leer heeft een gladde en zachte kant

(foto: Leerambacht)

CLICKERTAFEL F

Lieveling, naïeveling

Draag je stukken met liefde, koop daarom ook enkel kledingstukken en schoenen die je enkel met liefde en zorg draagt. “Ik denk dat mensen gelukkiger zijn met één mooi stuk, dan 10 stuks die ze één keer aandoen zegt Jessica, en gelijk heeft ze. Je zal minder beschadigde stukken hangen hebben als je ze met verstand draagt. Je bespaart tijd en geld op termijn door er vaak genoeg aandacht aan te schenken.

De tien geboden van een kleermaker

 1. Leer kleine herstellingen te doen, zoals knopen naaien
 2. Dure merken garanderen niet altijd kwaliteit
 3. Hoe donkerder de jeans, hoe sterker de stof
 4. Kledingstukken of accessoires met ritsen moeten in de winkel al vlot ritsen
 5. Kleed je naar de activiteit en omgeving, met een strakke outfit blijf je beter van je fiets weg
 6. Een kleermaker kan je lievelingsstuk clonen
 7. Gooi niets weg, alles is te redden of aan de juiste persoon of organisatie weg te geven
 8. Draag tot het niet meer kan
 9. Blijf herstellen tot het op is
 10. Vergeet je herstelde stukken niet op te halen
The Rits 1

Al zijn retouches niet voor iedereen betaalbaar, indien je de mogelijke middelen hebt, probeer dan zeker langs een hersteldienst te gaan. Weet dat bijna elke herstelling, groot of klein mogelijk is. Bovendien gaan herstellers graag de uitdaging aan en dan voorzie jij een win-winsituatie.

(foto: Gentsekoop)

GALGATA STOEL 11 F

Een voorschrift van de schoendokter

 • Een druppeltje schoenvet, gepaard aan een deep tissue massage, dagelijks bij thuiskomst
 • een dag recuperatie na gebruik
 • verluchten van gebruikte tassen, kleding en schoenen, maar ook alles wat opgeborgen zit heeft last van astma
 • één inwendig wasje per jaar, nooit op de verwarming laten drogen
 • dokters kunnen niet alles, maar verwijzen je wel door naar collega-specialisten
 • geen terugtrekking bij je ziekenfonds, bel voor tarieven eens naar de lokale schoendokter
 • dat allemaal om je schoenen een mooi en lang leven te geven

(foto: Leerambacht)

Het leven na de dood

Beschadigd betekent (meestal) dat ze vaak gedragen zijn, herstellingen geven een portie extra draagplezier en charmes. Ook de Japanse traditie Boro van zichtbare herstellingen kan je een avontuurlijke betekenis geven aan die ene scheur in je trui.

Kortom, we moeten herstellingen toejuichen en trots zijn op een kledingstuk die al jaren meegaat. Gun jezelf een nieuwe belevenis en durf binnen te stappen bij de kleermaker om je hoek.

Rumour has it, dat die eerste herstelling je overtuigt om vaste klant te blijven.

Wennie Van Geerteruy

Wennie Van Geerteruy

Al even fan van duurzaamheid, toch ontdekt deze studente samen met jou wat het is om een stap te zetten naar een ethische levensstijl.

Interessant artikel? Vertel het voort!