Hoe Fair is Smart?

De toestellen die ons toegang geven tot de virtuele wereld zijn heel erg reëel: ze kosten geld, verbruiken energie, volgen elke stap in ons leven en maken er handelswaar van, worden geassembleerd in enorme fabrieken in het globale Zuiden en draaien op steeds zeldzamere mineralen. Niet iedereen die in de productie van computers en telefoons betrokken is wordt daar beter van. Om de zoveel tijd verschijnen rapporten of reportages over uitbuiting van arbeiders, over ongezonde arbeidsomstandigheden, over hoe de mineralenhandel in bepaalde regio’s burgeroorlogen of andere vormen van onderdrukking in stand houden.

Maar we kunnen niet meer zonder.

Dus is er nood aan elektronica met propere handen, die eerlijker is voor iedereen. Gelukkig zijn al heel wat mensen, organisaties en bedrijven druk in de weer met het opzetten van alternatieven die ervoor moeten zorgen dat elektronica échte voordelen voor álle betrokken kan opleveren.

Er zijn alternatieven, maar ze zijn nog zeldzaam

Fairphone

Op onze hotspot-pagina vind je voorlopig nog maar enkele echte alternatieve smartphone-producent: de Fairphone en Shift.

Zowel Fairphone als Shiftphone zijn modulaire smartphones, dat betekent dat je onderdelen eenvoudig kan vervangen. Als bijvoorbeeld de camera het zou begeven, kan je die als apart onderdeel aankopen en die zelf inbouwen. Beide merken zetten in op ecologische en sociale duurzaamheid, zo zijn beide initiatieven aangesloten bij Fair Cobalt Alliance, een internationale ngo die zich inzet zich voor kleine mijnbouwgemeenschappen. Fairphone was zelfs één van de mede-oprichters van deze alliantie.

Fairphone gaat op ethisch vlak wat verder dan Shift. Ze gebruiken Fairtrade gecertificeerd goud en doen een zeer grondige doorlichting van hun grondstoffengebruik. Hierdoor is het de referentie op vlak van ethische elektronica, maar de sector moet een enorme sprong voorwaarts maken voordat we over ethische smartphones kunnen beginnen spreken.

Ifixit blog 1921x641 1 1680x565

Wat kan jij doen?

  • Neem een kijkje op ifixit.com voordat je een nieuwe smartphone koopt. Daarop staan alle merken van elektronica tegenover elkaar gescoord op vlak van herstelbaarheid.
  • Koop een refurbished smartphone. Er zijn heel wat bedrijven die oude smartphones opkopen, herstellen en weer verkopen. De gemiddelde leeftijd van een smartphone in België is minder dan 1 jaar. Dat is minder dan de garantieperiode (minimum 2 jaar). Een refurbished toestel is veel goedkoper.
  • Laat je eigen toestel herstellen. Scherm of camera stuk, batterij snel leeg...? Dit zijn mankementen die eenvoudig hersteld kunnen worden.
  • Breng je oude toestel binnen. Bijna iedereen heeft wel een oude gsm of smartphone in haar/zijn schuif liggen. Dit zijn mineralen die perfect gerecycleerd kunnen worden. Breng die toestellen dus terug naar de winkel. Meestal krijg je er zelfs nog een kleine vergoeding voor.

Interessant artikel? Vertel het voort!