Door weer en wind: Naar een duurzame consensus in de sportwereld [Vaude]

Goed, fair, pionier: dit zijn de 3 woorden waarmee sportliefhebber en zaakeigenaar Roel het buitensportmerk Vaude omschrijft. Niet alleen is het duurzaam en eerlijk aspect intern belangrijk, Vaude ijvert steevast voor een duurzaamheidsevolutie in de hele sector.

DSC9213

Sinds 2015 kunnen sportliefhebbers voor duurzame buitensportmaterialen ook in ons land langsgaan bij Vaude. Het van origine Duits merk is op vlak van duurzaamheid een pionier in de sector. De man achter de twee Vaude winkels in België is Roel Apers, een trotse eigenaar. Vaude sluit dan ook volledig bij Roel zijn persoonlijke levensstijl aan. Respect voor de mens en natuur is voor hem geen optie, maar een must bij het ondernemen. "Het is voor mij evident om alles wat ik in het leven doe vanuit een ecologische insteek te bekijken. Ik zou geen producten kunnen verkopen waar ik niet achter sta, producten die alleen maar gaan over winst maken en de wereld niet ten goede komen."

DSC9272 2

Zelf is Roel al jaren gebeten door de buitensport. Skiën, lopen en vooral fietsen kan hij in zijn leven niet missen. Toch moest hij dit een tijd lang genoodzaakt stoppen, omdat hij met rugproblemen begon te kampen. Gelukkig is hij vandaag de dag weer fanatiek aan het fietsen en hier haalt hij veel vreugde uit. "Voor mij was het heel fijn dat ik sinds een half jaartje terug zonder pijn met de vrienden op de koersfiets mee kon. Dat was absoluut een fijne sportervaring voor mij."

Door zijn sportieve hobby's en ervaring in de sector is hij in aanraking gekomen met Vaude. Hij kon zich volledig vinden in hun toekomstvisie en besloot daarom het merk in België te introduceren, met een eerste winkel in Leuven.

Gent & Vaude, een perfecte match

DSC6053

Oktober 2019. Roel opent een tweede Vaude-zaak in België, deze keer in Gent. "Ik vind Gent met voorsprong de leukste stad in Vlaanderen. Ook qua visie en waarden van Vaude en hoe dat ik de doorsnee Gentenaar als progressief en milieubewuster zie is dat een perfecte match, zowel op papier als in praktijk."

Slechts enkele maanden na de opening moest Vaude Gent de coronacrisis trotseren. "Voor mij voelt het nog steeds aan alsof dat een nieuwe winkel is. Het voelt aan alsof we in dat anderhalf jaar nauwelijks op een gewone manier zijn kunnen opengaan." Toch kijkt Roel vol goede moed naar de toekomst. "Het was geen fijne periode globaal gezien, maar er waren absoluut wel lichtpuntjes en er zijn een aantal dingen waarvan ik hoop dat we ze in de toekomst mee kunnen nemen." De coronacrisis creëerde dan wel een 1,5 m afstandsregel, het heeft het Vaude-team alleen maar dichter bij elkaar gebracht.

Alle zeilen bijzetten

Dat Vaude een duidelijke visie voor ogen heeft blijkt uit hun engagement, zelfs tot op politiek niveau. Ze ijveren globaal voor betere standaarden in de hele industrie en dat begint zijn vruchten af te werpen. "Een van de verantwoordelijken had me een jaar geleden eens gezegd dat Vaude het fantastisch zou vinden moesten ze over een aantal jaren niet meer gekend zijn als hét ecologisch buitensportmerk, maar dat gewoon heel de buitensportsector groener en duurzamer is."

Dit wil zeggen dat er dagelijks gestreefd moet worden naar verbeteringen. En dat is precies wat ze doen. "Ze zijn altijd heel behoedzaam om zichzelf te omschrijven als een ecologisch merk, omdat ze ook altijd gewoon nog de uitdagingen en de valkuilen in de toekomst zien. Ze beseffen zeker ook in welke punten dat ze er nog niet zijn. Maar ze hebben altijd een zeer duidelijke visie voor ogen waar dat ze echt voor gaan. Als we het niet op een fair ecologische manier kunnen maken, maken we het gewoon niet."

De consument op het duurzaam pad zetten

DSC9364

Meer dan het productieproces alleen, zet Vaude zich ook enorm in voor duurzaamheid aan de consumptiezijde. "In het productieproces en in het uitdenken van producten wordt er altijd ontworpen met de intentie dat het lang meegaat in gebruik. Ik denk dat dat fijn is bij een Vaudeproduct. En we hopen dat het er niet slecht uitziet natuurlijk." (lacht)

Momenteel zijn ze volop bezig met projecten die de duurzaamheid van het product na consumptie bevorderen. Hierbij vragen ze zich af: hoe duurzaam is het om door te verkopen via eBay? Hoe herstelbaar is een product? Hoe gemakkelijk kan het gerecycleerd worden?

De voorbije jaren merkt Roel dat meer en meer mensen zich beginnen afvragen waar producten vandaan komen, maar er blijft nog steeds werk aan de winkel. Zijn advies: "Koop niet te veel, maar koop gewoon iets goed. Waarom niet gewoon 1 leuke outfit kopen in plaats van 5 broldingskes die je toch niet graag draagt eigenlijk? Doe het gewoon. En geniet er alvast van zou ik zeggen."

DSC9397

Een van hun ideeën is een reparatie-index voor producten. Concreet betekent dit dat in hun catalogi bij elk product de mate van herstelbaarheid wordt weergegeven. Op die manier hebben consumenten een idee van of ze een reparatiedienst moeten inschakelen of ze het eenvoudig zelf kunnen doen. "We willen zo eigenlijk adviezen en tips geven aan klanten. Als je iets koopt, koop dan iets wat lang meegaat en dat ook gemakkelijk herstelbaar is."

In het verleden werkte Vaude Leuven hiervoor bijvoorbeeld al samen met Maakbaar, een lokaal initiatief van geëngageerde burgers die de afvalberg willen verkleinen door producten te herstellen in plaats van weg te gooien.

De voorbije jaren merkt Roel dat meer en meer mensen zich beginnen afvragen waar producten vandaan komen, maar er blijft nog steeds werk aan de winkel. Zijn advies: "Koop niet te veel, maar koop gewoon iets goed. Waarom niet gewoon 1 leuke outfit kopen in plaats van 5 broldingskes die je toch niet graag draagt eigenlijk? Doe het gewoon. En geniet er alvast van zou ik zeggen."

Sportliefhebber of gewoon een goede jas nodig? Aarzel niet om eens binnen te springen bij Vaude Gent (Sint-Niklaasstraat 52, Gent).

IMG 0278

Sonia De Gendt

Duurzaamheid, natuur en rust zijn drie levensaspecten die Sonia enorm waardeert. In het dagelijks leven raakt ze geïnspireerd door mensen die zich inzetten voor een eerlijke en ecologische wereld en hiervoor beginnen bij zichzelf.

Foto's: Sarah Van Looy

Interessant artikel? Vertel het voort!