Minder voedselafval deze eindejaarsperiode

We houden er allemaal van om samen met familie of vrienden te eten en te drinken tijdens de kerstdagen, maar sommige tradities kunnen beter herzien en aangepast worden. Een meer ethisch en traag kerstfeest is gemakkelijker dan je zou denken, laten we deze kerst trager maken.

10 feiten over voedselverspilling in België

Christmas dinner menu 1573255924
  1. Europa produceert jaarlijks de helft van alle voedselafval ter wereld, ongeveer 88 miljoen ton. Voedselverspilling veronderstelt een 10 procent van de totale uitstoot van CO2 in de atmosfeer.
  2. In 2017 werd België uitgeroepen tot het tweede meest voedselverspillende land in Europa, na Nederland verspillen de Belgen elk jaar ongeveer 345 kilo voedsel per persoon (of 3,6 miljoen ton). Dat veronderstelt een derde van het totale voedsel in het land.
  3. Volgens een studie van Deloitte geven de Belgische gezinnen tijdens de kerstdagen +/- €432 uit aan cadeaus, eten en drinken voor hun gezin, wat 20% meer is dan het jaarlijkse gemiddelde.
  4. In Brussel vertegenwoordigen voedingsmiddelen 12% van het volume van wit huishoudelijk afval (15 kg voedsel per persoon per jaar = 15.000 ton).
  5. Alleen al in Vlaanderen verspillen consumenten ongeveer 18 tot 26 kg levensmiddelen per jaar. Voor een gemiddeld gezin (2,4 personen) betekent dit tussen 42 en 61 kg voedsel per jaar. Als we de verliezen van alle huishoudens in Vlaanderen bij elkaar optellen, komen we op een totaal verlies van 116.000 tot 168.000 ton voedsel.
  6. Voedselafval maakt in Vlaanderen altijd 15% uit van het huishoudelijk restafval, zowel in hoeveelheid als in gewicht, brood is het meest weggegooide voedingsmiddel.
  7. De Gentse voedselstrategie "Gent en Garde" lanceerde het project "FoodSavers", dat via een logistiek platform overtollig voedsel inzamelt en levert aan sociale organisaties in Gent.
  8. In de gemeenten Herstal en Namen verplicht een nieuwe regel supermarkten om onverkochte producten die nog goed zijn, te schenken aan vrijwilligersverenigingen die ze herverdelen onder mensen die het nodig hebben.
  9. "Dit is als een circulaire visie op voedselproductie, en voedselverspilling is hierin ingebed, maar het is groter, het gaat over het hele duurzame voedselsysteem." We moeten de manier waarop we over voedsel denken veranderen. Condamine, beleidsmedewerker van Zero Waste Europe herinnert ons eraan dat voedselverspilling niet alleen een kerstprobleem is.
  10. Gemiddeld wordt er 7 ton voedsel per minuut weggegooid in een wereld waar de ongelijkheid steeds groter wordt. Deze tijd van het jaar vraagt om solidariteit, dus delen we enkele tips om dit jaar een beetje ethischere feestdagen te hebben.
Low waste christmas dinner food waste 2780353

10 tips om een #slowchristmas te vieren

  1. Plan vóór de feestdagen het menu en koop oordeelkundig alleen wat nodig is. In plaats van uzelf te verliezen, kan het een goed idee zijn om goed na te denken over het aantal maaltijden en de hoeveelheid die u nodig hebt. Denk ook goed na bij het kopen van promotie- en kortingsproducten, en overweeg fair trade-producten!
  2. Als u echt vlees of vis wilt serveren, let dan op de kwaliteit en de processen. Hoe minder geïndustrialiseerd het proces is, hoe minder impact het heeft op het milieu. Maar maak je menu sowieso evenwichtig en met veel groenten.
  3. Koop altijd groenten in het seizoen en vermijd exotische soorten. Als je losse groenten kunt kopen, vermijd je de verpakking en koop je precies wat je nodig hebt. Bovendien, als het buiten koud is, kun je ze buiten de koelkast bewaren en conserveren.
  4. Nodig uw gasten uit om zelf te op te scheppen of bereid een buffet voor, zodat ze alleen op hun bord leggen wat ze echt willen eten. Als u meer gangen wilt maken, verminder dan de hoeveelheid voedsel die voor elk gerecht wordt voorgesteld. Als u veel verschillende gangen wilt aanbieden, kunt u kleine borden gebruiken om de illusie van grotere porties te geven.
  5. Neem de tijd en geniet van de maaltijd met uw familie en vrienden. Neem de tijd tussen de gangen. Zo kunnen u en uw gasten beter eten, beter verteren en alleen bijvullen als dat nodig is.
  6. Hoewel er altijd ruimte is voor desserts, moet u bedenken dat aan het eind van de maaltijd alle gasten vol zullen zitten, dus bied lichte desserts in kleine porties aan. Fruit is ook een goed verfrissend dessert na een zware maaltijd.
  7. Maak ruimte in uw koelkast en vriezer om restjes te bewaren. Wat u vandaag niet opeet, kunt u de volgende dagen opeten. Het kan ook opnieuw worden voorgesteld en in nieuwe recepten worden verwerkt.
  8. Communiceer met uw gasten. Overweeg je gasten aan te bieden om een deel van de restjes te delen of vertel ze van tevoren het menu. Als je te gast bent, vraag het dan aan je gastheer of gastvrouw - zo heb je niet te veel eten of twee keer hetzelfde gerecht. Je kunt ook vragen of ze een bord of bakjes meebrengen.
  9. Als er, na het verdelen van de restjes en het in de vriezer stoppen van wat je kunt, nog iets over is, overweeg dan om iemand die het nodig heeft een goede zelfgekookte maaltijd en een gelukkig kerstfeest te geven. Ze zullen het op prijs stellen. Je kunt ook een post maken op verschillende apps, misschien kunnen je vrienden of volgers helpen!
  10. Composteren is altijd een goed idee. En vergeet niet dat er een verschil is tussen houdbaarheids- en houdbaarheidsetiketten!

NIEVES PATIÑO MARTÍN

Internationale ESC-vrijwilliger uit Spanje, met een passie voor politiek en blij om meer ecologische en duurzame manieren te ontdekken in België.

Interessant artikel? Vertel het voort!