Linnen in beeld: zomerse must have of boosdoener in je kledingkast?

Trendy linnen bloezen en broeken, ze keren elke zomer terug en dat is niet onbegrijpelijk. De tijdloze stof ziet er stijlvol uit én voelt ook nog eens comfortabel aan. Het zorgt voor verkoeling in de zomer maar daarnaast ook voor een aangename warmte in de winter. Bovendien is het een van de oudste stoffen. Linnen werd meer dan 4000 jaar geleden al gedragen door de Egyptenaren. Ook vandaag verliest de stof dus niet aan populariteit en wordt het veelvuldig gebruikt; kledij tot interieur, maar hoe duurzaam is het multifunctionele linnen nu eigenlijk?

Woman wearing brown dress jump near pink wall 1179141 2

Linnen is natuurlijk, maar niet altijd biologisch

In West-Europa wordt vlas, de grondstof voor linnen, veelvuldig geteeld. Door de weersomstandigheden is het is een van de weinige natuurvezels die hier nog op grote schaal worden verbouwd. Meer dan 75% van de vlasvezels die wereldwijd gebruikt worden om linnen te weven, komt uit Frankrijk, België en Nederland.

De stof heeft veel voordelen. Het absorbeert vocht, ventileert, is hypoallergeen, antibacterieel en bovendien sterk. De treksterkte van linnen draad is twee keer zo hoog als die van katoen, wat betekent dat linnen meer wasbeurten kan weerstaan ​​en langer meegaat. Linnen is een natuurproduct, dat volledig afbreekbaar en recycleerbaar is. Alle delen van de plant worden verwerkt waardoor er geen restproduct overblijft.

De stof is natuurlijk, maar niet altijd biologisch. Zo worden er, in tegenstelling tot bij biologisch geteeld vlas, chemische onkruidverdelgers gebruikt op het land en worden er ook chemicaliën gebruikt om van vlas garen te maken, al is het gebruik relatief beperkt. De hoeveelheid chemicaliën ligt sowieso een stuk lager dan bij katoen. Die laatste heeft naast veel meer bestrijdingsmiddelen, ook tweemaal zoveel water nodig en het komt van ver (vooral Midden-Amerika, Azië, Zuid-Amerika). Dat maakt linnen een stuk meer ecologisch dan katoen en andere gewassen. Doordat deze classy stof een volledig natuurlijk product is, vraagt het niet om een chemische behandeling om zich tot een stof te laten vormen. Ter vergelijking: het vervaardigen van linnen vergt slechts 8% van de energie die nodig is om polyester te maken.

E3da78b73d7902165ca43699e4f25bed
Pxfuel com 1

Vlas leent zich ook minder voor grootschalige industriële bewerking. De vezels zijn erg stug waardoor speciale machines nodig zijn. Het meeste industriële linnen komt momenteel uit China. In China en Oost-Europa wordt de vlas in het water geroot, net zoals vroeger bij ons, maar daardoor worden de rivieren erg bevuild. Bij ons wordt het vlas tegenwoordig direct na het trekken geroot door het uit te spreiden over het veld, waar het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn.

Wil je duurzaam linnen? Kijk dan naar het GOTS label

Linnen is een stuk duurzamer dan katoen en vraagt niet veel chemicaliën, maar toch kan het altijd beter. Kies voor lokaal en biologisch linnen, waar bij de productie helemaal geen chemicaliën aan de pas zijn gekomen. Hoe weet je of jouw linnen kledingstuk pas echt duurzaam is? Het GOTS label is internationaal label voor biologisch textiel. Het kijkt erop toe dat voor minimum 70% van de grondstoffen in een afgewerkt product afkomstig zijn van biologische landbouw. GOTS spreekt zich ook uit over arbeidsomstandigheden in de textielketen, zoals kinderarbeid, gedwongen arbeid, vakbondsvrijheid, en eerlijke lonen. Wil je voor duurzaam linnen gaan, check dan zeker het label!

Unnamed

Interessant artikel? Vertel het voort!