Naar de kringwinkel gaan om trendy te zijn: een praktische gids om te kringlopen als een pro

FB Banner SHS kleding NL

We hebben een vraag voor degenen die nog nooit tweedehands hebben gekocht: wat heeft je tot nu toe tegengehouden?

De angst om je maat niet te vinden? Of heb je geen winkel in je stad gevonden? Misschien heb je het al verschillende keren geprobeerd, maar weet je eenmaal in de winkel niet waar je moet beginnen met zoeken? Of misschien ben je er nog niet in geslaagd je vooroordelen te overwinnen en ben je bang om alleen maar oude, stinkende en beschadigde spullen te vinden?

Geen zorgen, het is nooit te laat om te beginnen kringlopen en met onze gids weet je precies waar je heen moet en welke stappen je moet volgen!

Second hand walk

1. WAARHEEN?

Gent barst van de vintage- en tweedehandswinkels. We hebben een speciale route uitgestippeld die je meer tweedehandswinkels laat zien en je favoriet helpt te vinden. Je vindt de lijst van de vintage- en tweedehandswinkels hier.

Als je niet uit Gent komt, is er gelukkig Google! Je kunt gewoon zoeken naar tweedehandswinkels in jouw stad en voilà!

Is er niets bij jou in de buurt, geen nood, ook voor jou hebben we oplossingen! Dankzij technologische innovatie is kringlopen nu ook online mogelijk, en bovendien is het veilig en snel. Hieronder vind je enkele betrouwbare sites en apps waar je kunt shoppen!
Online 2nd hand
  • Vinted: gratis app die het voor zijn gebruikers mogelijk maakt hun gebruikte kleding en andere spullen naar hun prikbord te uploaden en die snel en gemakkelijk te kopen;
  • Depop: Dit is ook een belangrijke app, die vooral wordt gebruikt om online producten te kopen en te verkopen, van kleding tot schoonheidsproducten, maar ook boeken en films;
  • Facebook Marketplace: een Facebook-functie die toegankelijk is voor iedereen met een profiel op de site en die het kopen en verkopen tussen particulieren mogelijk maakt, biedt een reeks categorieën waarin je het object dat je wilt verkopen kunt invoeren. Het is een uitstekend hulpmiddel voor wie kleding, accessoires, gadgets, maar ook fietsen, boeken, meubels enz. van de hand wil doen. Leuk aan Marketplace is dat als je geluk hebt, je precies kunt vinden wat je zoekt bij jou in de buurt! Facebook staat ook vol met groepen voor het kopen en verkopen of ruilen van spullen en kleding! Voer gewoon een snelle zoekopdracht uit om de groep te vinden die je het leukst vindt, er is bijvoorbeeld Online Rommelmarkt Gent en ESN Gent Tweedehandsmarkt om er maar een paar te noemen.
  • 2dehands: zeer vergelijkbaar met eBay, je kunt hier alles vinden wat je wilt! Probeer het eens!

2. CHECK DE LABELS OP DE KLEDIJ

Als en wanneer je nieuwe kleren koopt, negeer je dan ooit etiketten? Natuurlijk niet. En als je tweedehands koopt, moet dat evenmin het geval zijn.

Leer etiketten lezen, vraag naar samenstellingen en geef de voorkeur aan natuurlijke materialen, vooral als het om fast fashion gaat!
Labels
Observe

3. KIJK EENS GOED HOE DE STOF ERUIT ZIET

Als je in de winkel bent, neem dan de tijd om de kleding te passen en de details ervan grondig te bekijken. Kijk ook hoe het kledingstuk op de paspop valt, of het doorzichtig is of niet, hoe het past enz. Als je geluk hebt, vind je misschien zelfs nieuwe kleren met labels! Dat komt omdat we tegenwoordig door dwangmatig winkelen trendy kleding kopen zonder er echt in geïnteresseerd te zijn. Sommige kleding wordt nooit gedragen en wordt gewoon weggegooid, waardoor de textielvervuiling toeneemt. Ik heb mijn lievelingskledij gevonden!

Als je online koopt, geven veel websites en apps naast het formaat ook maten in centimeters (zo niet, dan kun je het altijd vragen, of om meer foto's verzoeken), wat veel helpt. Wees niet lui: wapen jezelf met een meetlint en meet, voordat je een jurk of broek koopt, lengte, taille, broekspijp van kruis tot onderkant en enzovoort. Zo ben je er zekerder van dat het formaat klopt (dit advies geldt voor online shoppen in het algemeen).

4. KEN JE GARDEROBE

Voordat je gaat winkelen, moet je je garderobe goed kennen, want vaak worden we aangetrokken door soortgelijke kledingstukken, waardoor we in de verleiding komen ze impulsief te kopen, niet omdat we ze nodig hebben, maar gewoon omdat we ze willen hebben. Mijn zwakte is bijvoorbeeld jeans, ik heb er meerdere en ik gebruik ze allemaal, dus als ik naar de kringloopwinkel ga, zijn dat de eerste kleren die ik ga bekijken en passen, maar omdat ik mijn garderobe ken, koop ik ze uiteindelijk vaak niet, juist omdat ik ze eigenlijk niet nodig heb.

Wardrobe
Imagination

5. GEBRUIK JE FANTASIE

Sluit een kledingstuk niet zomaar uit omdat het te groot is of een foutje heeft! Laat je fantasie de vrije loop en geef het een nieuw leven door te bedenken hoe je die jurk zou kunnen upcyclen! Een broek kan gemakkelijk een short worden, een jurk kan een setje worden met topje en rokje en ga zo maar door!

Als je goed bent in naaien en met een naaimachine overweg kunt, zou het niet moeilijk mogen zijn en bovendien zijn er op internet veel handleidingen te vinden die het gemakkelijker en leuker maken. Als je daarentegen niet zo goed bent in naaien, kun je het kledingstuk nog steeds naar een naaister brengen en geloof me, in de meeste gevallen zal dit nog steeds goedkoper zijn dan een nieuw fast fashion kledingstuk.

6. VRAAG HET GEWOON!

Als je van iets niet overtuigd bent, als je verdere specificaties over het materiaal wilt, als je de exacte afmetingen van het kledingstuk wilt hebben... vraag het gewoon! Als de website of verkoper serieus is, zal vragen stellen geen probleem vormen: ze zullen je graag helpen. Als je eenmaal je tweedehandskleding hebt gekocht, was dan alles goed, strijk alles, en geniet vervolgens van je near-zero-impact aankopen!

Ask
No prejudices

7. ZET JE VOOROORDELEN OPZIJ

Ah! Een laatste opmerking voor degenen die hun neus ophalen voor de gedachte dat het gaat om dingen die al door anderen zijn aangetrokken: zelfs nieuwe kledingstukken die je in winkels past zijn al door anderen gepast, misschien zelfs heel vaak, als ze al sinds het begin van het seizoen aan de kapstok hangen.

Een ander groot vooroordeel m.b.t. tweedehandswinkels is het idee dat je er geen merkkleding kunt vinden. Wie beweert dat? Niet alleen in vintagewinkels kun je hoogwaardige en unieke merkkleding vinden (iconische items, kleding voor diverse gelegenheden, bijzondere accessoires, tassen en leren riemen), maar ook in tweedehandswinkels vind je fast fashion kleding. Je moet misschien wat beter zoeken, maar geloof me, je zult fast fashion kleding vinden! Mijn winterjas is bijvoorbeeld een Woolrich die ik voor € 60 kocht in een tweedehandswinkel in Italië. Mijn favoriete schoenen zijn van het merk Dr. Martens, betaald voor €38 in dezelfde winkel. Die schoenen waren trouwens al verzacht, zodat ik de eerste paar keer dat ik ze droeg geen blaren kreeg). En ga zo maar door!

En je vraagt zich misschien af: waarom zou ik een stuk fast fashion tweedehands kopen als ik het ook nieuw in de winkel kan kopen? Nou, niet alleen omdat je daarmee voorkomt dat het in de Atacama-woestijn in Chili belandt, maar ook omdat het je kans vergroot om een item aan je garderobe toe te voegen dat je anders niet zou hebben gekocht omdat het te duur was.

De kunst is om je niet op het eerste gezicht te laten ontmoedigen, maar er eens over na te denken!
Dalila

Dalila Ferrari

Dalila is geboren in Brazilië, is van Italiaanse afkomst en heeft het grootste deel van haar leven in Italië gewoond voordat ze in oktober vorig jaar naar Gent verhuisde als internationale ESC-vrijwilliger.

Interessant artikel? Vertel het voort!