Tien manieren om jouw werkvloer meer Fair te maken

Hoe zorg je ervoor dat fair trade zich prominenter gaat begeven op jullie werkvloer? Het lijkt moeilijk en vaak veel werk maar het zit in de kleine dingen. Zaken waar je misschien nog niet aan had gedacht of je je collega’s mee kunt helpen. Met deze tien tips komen jullie als team al een heel eind.

20191019 IFFTC3
  1. Spreek af met je team, vanaf nu worden traktaties voorzien uit een duurzame winkel die lokaal/eerlijk produceert. Zo maak je niet enkel je collega’s blij als je iets te vieren hebt, maar ook iemand die hard heeft gewerkt en op deze manier ook eerlijk wordt verloond.
  2. Leuke documentaire gezien of goed boek gelezen die jouw beeld veranderde over bijvoorbeeld Fast Fashion? Fair food? Raad deze aan, aan je collega(s) Misschien denken zij er binnenkort ook zo over.
  3. De koffie op het werk is Fairtrade maar wat met het koekje bij je koffie? Jij en je collega’s kunnen afspreken dat elke week iemand anders jullie favoriete eerlijke chocolade of koekjes koopt om terwijl gezellig bij te kletsen.
Eigen mapje

4. Lunchen? Waarom niet bij een zaak die met fairtradeproducten werkt? Onze geliefde stad Gent heeft een rijk aanbod voor gezellige en eerlijke plekjes die je kan ontdekken met je collega’s. Ontspannen en de wereld een beetje beter maken over de middag. Bekijk zeker de hotspotpagina van Gent Fair Trade voor deze talrijke adresjes.

5. Nog snel een koffietje onderweg om de werkdag te beginnen of voor je naar huis vertrekt. Denk dan eens aan een herbruikbare koffiebeker en help je collega’s te herinneren als jullie samen de trein nemen. (Billy cups zijn hier een leuk voorbeeld van)

6. Week van de Fairtrade, Fashion Revolution Week of World Fair Trade Day? Herinner je collega’s met een berichtje, mailtje of hang een poster op in de gemeenschappelijke bureau. Zo is iedereen op de hoogte en kunnen jullie die dag/week fair trade misschien het onderwerp maken van een koffiepauze. Neem contact op met ons als je graag op de hoogte wordt gehouden van de actieweken en/of graag af en toe promomateriaal ontvangt.

Banquet-catering-celebration-1395964

7. Vind je het moeilijk om je aan je goede voornemens te houden om eerlijker en ecologischer te consumeren? Daag je collega’s uit en maak er een wedstrijdje van. Diegene die als eerste een van de gemaakte voornemens breekt trakteert de rest. Win-win.

8. Nieuwjaar/ Kerst of gewoon een feestje op het werk. Maak een bezoekje aan een duurzame en lokale winkel om een receptie te organiseren, of bekijk deze lijst met duurzame cateraars.

9. Een van jullie collega’s is mama of papa geworden? Getrouwd? Verloofd? Op zoek naar een leuk geschenkje om haar/hem te verrassen denk dan lokaal en eerlijk. Gent Fair Trade heeft een reeks tips met leuke winkels die je kunt bezoeken om het perfecte en geschenk te zoeken. Het leven vieren was nog nooit zo fijn.

10. Een interessante lezing of evenement gezien die de fair trade problematiek aankaart? Stel aan je teamleider voor om hier een uitje van te maken. Zo leer je niet enkel elkaar maar ook een duurzaam thema beter kennen. En na een lezing hoort een uitgebreide nabespreking op café, toch?

Jolien Van Nieuwenhuyze

Als studente politicologie is Jolien vooral geïnteresseerd in de wereld rond haar. Eerlijke handel, gelijkheid en menswaardig leven zijn de onderwerpen waar ze zich graag in verliest en verdiept. Met haar werk hoopt ze een kleine impact te hebben in een veel groter geheel.

Interessant artikel? Vertel het voort!