Yacintahs duurzame en natuurlijke zepen verwennen al je zintuigen [Adama]

Wanneer we het hart van de zeepziederij Adama binnenstappen, worden we verwelkomd door heerlijke parfums. De aroma’s stimuleren onze reukzin terwijl de weelderige kleuren en planten onze ogen verwennen. Het indrukwekkende zintuigenfestijn is de werkplek van Yacintah Steenhout. Dit is haar verhaal, en dat van haar duurzame en wonderlijke geurenwereld.

2021 Adama artikel 2

Yacintahs verhaal start op een plek die we niet meteen associëren met heerlijke geuren: een boerderij. Na een kunstopleiding trok ze enkele jaren geleden naar het Gentse platteland om seizoenswerk te doen. Wat een korte periode zou zijn bleek het prille begin van een nieuwe toekomstdroom en een andere levensvisie.

Op de boerderij zag Yacintah van dichtbij de handenarbeid die boeren dagelijks verrichten en hoeveel liefde ze geven aan hun producten. Ze ontdekte de processen achter landbouwproducten en leerde daarom hun waarde kennen. Ze maakte er ook kennis met verschillende kruiden en planten, wat naar meer smaakte.

Om die interesse in kruidenleer verder uit te diepen liet Yacintah de boerderij achter zich en trok ze naar Azië. “Als twintigjarige reisde ik twee en een half jaar lang door Thailand, Cambodja, Mongolië en China. Ik volgde er lezingen en vergaarde heel wat kennis over kruiden en hun werking”, vertelt Yacintah.

Geboorte van Adama

2021 Adama artikel 5

Eenmaal terug thuis deed ze haar eerste doe-het-zelf experimenten op haar kamer. Eerst met bier, daarna met lichaamsverzorging. Na een paar jaar ontdekte ze haar talent en passie voor het maken van zeep. Vervolgens startte ze haar eigen bedrijf met duurzame producten. Haar eerste klanten kochten zeep op haar steeds welriekende slaapkamer.

De kaaswinkel waar ze parttime werkte, gaf haar een duwtje in de rug. De winkel was gericht op lokale, duurzame en ambachtelijke methoden waardoor de klanten van de kaaswinkel ook geïnteresseerd waren in haar zepen. Dat gaf haar startende onderneming een boost.

Intussen opende Yacintah haar eigen atelier ‘Adama’, wat ‘aarde’ betekent in het Hebreeuws. Ze kwam op die naam via haar vriend, die Joodse roots heeft. Het woord vat Yacintahs drie passies samen: de natuur, planten en geuren.

Handgemaakt en natuurlijk

Alle zeep die je bij Adama koopt, zijn handgemaakt door Yacintah zelf. Het duurt een maand om een stuk zeep te maken. Ze besteedt aandacht aan elk detail van het productieproces. Adama’s zeep is rijk aan natuurlijke glycerine. Dat hydrateert de huid.

2021 Adama artikel 4

“Ik gebruik het koude proces, een traditionele werkwijze waarbij ik oliën zoals olijf- en kokosolie meng met natriumhydroxide”, vertelt de zeepmaakster. “Ik bereken altijd de juiste hoeveelheid natriumhydroxide zodat je er geen spoor van terugvindt in de afgewerkte zeep. Wat ervan overblijft, is de glycerine die je huid voedt.”

Yacintah verhit de plantaardige oliën zo weinig mogelijk zodat ze hun heilzame eigenschappen behouden en zo milieuvriendelijk mogelijk zijn, in tegenstelling tot supermarktproducten. Die zeep is haar beste eigenschappen verloren.

Duurzame grondstoffen

Ook de grondstoffen voor de zepen kiest Yacintah zelf. Ze zorgt dat ze steeds duurzame en ethisch verantwoorde ingrediënten gebruikt. Die probeert ze zo veel mogelijk rechtstreeks bij de boer of producent te kopen. Zo stimuleert ze de korte keten en de verbondenheid met het land.

2021 Adama artikel 6

De zeepmaakster richt zich ook steeds op natuurlijke, lokale en Europese ingrediënten. In al haar zepen gebruikt ze bijvoorbeeld olijfolie uit Sicilië. Die olie koopt ze bij een kleine biologische familieboerderij, die trouwens ook actief is in de Italiaanse anti-maffia beweging.

Om de zepen een mooie, warme kleur te geven gebruikt Yacintah natuurlijke zaden van specerijen zoals annatto en alkaan. Die worden in een authentieke windmolen in Amsterdam tot poeder vermalen. De karité, ook gekend als sheaboter, koopt Yacintah van een Gentse vzw die streeft naar een directe en eerlijke samenwerking met vrouwen in Burkina Faso en Ghana. Lavendel haalt ze bij een organisatie in het Meetjesland, die het kruid op een biologische wijze teelt en destilleert.

Wanneer we haar atelier bezoeken en overmand worden door de aroma’s, zegt Yacintah dat ze de geuren van haar creaties niet meer zo sterk opmerkt. Bizar, denken we, haar neus zal er vast gewoon aan geworden zijn. Maar achteraf beseffen we dat die zepen deel zijn van haar. Het zijn de kleuren en geuren van haar ziel.

---

Wil je meer te weten komen over Yacintah of een stuk duurzame, welriekende zeep kopen? Neem dan een kijkje op Adama of breng een bezoekje aan Yacintahs atelier in de Koningin Astridlaan 176 in Gent.

Dalila

Dalila Ferrari

Born in Brazil, Dalila has Italian origins and lived most of her life in Italy before moving to Ghent as an ESC international volunteer last October.

Vertaling en eindredactie: Kaja Verbeke

Interessant artikel? Vertel het voort!