Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Deze activiteiten zijn niet te missen op Belmundo!

Wij, vier Gent Fair Trade'ers, gingen door het programma van Belmundo en kozen onze favoriete activiteiten!

Joske's keuze! Kraken als vorm van verzet

Als je geïnteresseerd bent in mensenrechten, collectieve actie en burgerlijk engagement, dan is "Ontmoeting: Kraken als vorm van verzet" een bijeenkomst die je niet mag missen. Het zal een kans bieden om meer te leren over de kracht van kraken en bezetten als middel om mensenrechten op te eisen en op te komen voor de rechten van mensen zonder papieren in België.

Persoonlijk wil ik graag meer inzicht krijgen in hoe kraken en bezetten kan helpen bij het opeisen van rechten voor mensen zonder papieren en hoe actievoerders in Gent en Brussel zich organiseren en hun stem laten horen. Het is ook inspirerend om te horen over de ervaringen van actievoerders en te leren van hun successen en mislukkingen.

Daarnaast vind ik het belangrijk om te begrijpen hoe collectieve actie en verzet kunnen bijdragen aan het verbeteren van de mensenrechtensituatie en het eerbiedigen van fundamentele rechten. Het is een kans om te leren van mensen die zich hebben ingezet voor de verdediging van mensenrechten en die in staat zijn gebleken om verandering teweeg te brengen. Kortom, het bijwonen van "Ontmoeting: Kraken als vorm van verzet" zal me inspireren en informeren over de kracht van burgerlijk engagement en collectieve actie.

Emma's keuze: Komaf Koffie

Er zijn verschillende redenen waarom ik zou kunnen kiezen voor Komaf Koffie:

  1. Kwaliteit van koffie: Komaf Koffie biedt hoogwaardige Fair Trade koffie van hoge kwaliteit die zorgvuldig is geselecteerd en met vakmanschap is bereid. Dit garandeert dat u kunt genieten van een heerlijke tas koffie!
  2. Duurzame en ethische keuze: Komaf Koffie zet zich in voor duurzaamheid en ethiek in hun bedrijfsvoering en producten. Ze werken samen met koffieboeren die op een duurzame manier koffie verbouwen en streven naar eerlijke handelspraktijken.
  3. Origineel concept: Het concept van Komaf Koffie is uniek en aantrekkelijk. Ze leggen de nadruk op de herkomst en het verhaal achter de koffiebonen en willen de koffiecultuur veranderen door te streven naar duurzaamheid, transparantie en eerlijkheid in elke stap van het proces.
  4. Coole barista's: De barista's van Komaf Koffie zijn professioneel en getalenteerd. Ze zijn in staat om lekkere koffie te bereiden en bieden een uitstekende service aan hun klanten. Ze zijn super vriendelijk wat zorgt voor een leuke en interactieve ervaring.

Deze koffiekar is de ideale gelegenheid om even te pauzeren en te genieten van een tasje koffie!

Jewels keuze! Ontdek landbouwbrigades

Een activiteit waar ik naar uitkijk (buiten onze eigen activiteit natuurlijk ) is die van Landbouw brigades. Ze sensibiliseren burgers rond agro-ecologische (en biologische) landbouw, rond de uitdagingen voor onze voedselsystemen en rond de moeilijke positie van boeren en boerinnen ( die alle steun verdienen om de transitie naar duurzame en sociaal rechtvaardige landbouw te maken). Op het festival ga je zelf de kans krijgen mee te helpen op de boerderij. Waar ik wel benieuwd naar ben want komt er dan een pop-up boerderij? Of mag je zelf aardappelen uit het veld gaan halen? Gaan we koeien melken? Allemaal vragen waar ik hoop antwoord op te krijgen. Ik vind het heel leuk dat we de kans krijgen de handen uit de mouwen te steken en eens van dicht bij te zien welke processen voorafgaan aan ons eten voordat het op ons bord ligt. Iets waar ik ook wel meer over wil weten om beter bewust te zijn van waar mijn eten vandaan komt.

Louis' keuze! Ontbijt met een rebel

Ik heb hiervoor gekozen omdat je enerzijds niet alleen koffie en croissants krijgt, maar ook de mogelijkheid hebt om nieuwe mensen te ontmoeten en interessante verhalen te horen, zoals dat van Frankli Caldeira, één van de eerste barista's van Komaf koffie. Niet alleen is het project Komaf Koffie zeer boeiend, maar je kunt ook meer te weten komen over de persoon achter het verhaal. Zo blijkt Frankli zijn eigen muziekinstrumenten te bouwen uit afval en is hij naast barista ook nog een muzikant en fotograaf!

Anderzijds is er de kans om in gesprek te gaan met twee Zuid-Afrikaanse huishoudwerkers, verenigd in de vakbond SADSAWU, over waardig werk voor huishoudpersoneel. Daarnaast kun je ook spreken met mensen die in de dienstenchequesector werken in België en het belang van een goede worklife-balans benadrukken.

Het concept van ontbijt en gesprekken is zeer aantrekkelijk en ik wil het zeker niet missen.