Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Fashion Revolution week: dit staat er op de planning

FRW21 Website banner

De Fashion Revolution Week is een wereldwijde beweging die oproept tot een transparante en eerlijke mode-industrie die veilige arbeidsomstandigheden garandeert voor haar kledingarbeiders. Elk jaar in april zetten activisten in meer dan 100 landen campagnes en evenementen op om mensen te informeren over hoe we duurzamer en ethischer kunnen omgaan met mode en welke alternatieven er voor fast fashion bestaan. De beweging ontstond in 2013, na het instorten van kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh.

De 2021-editie van de Fashion Revolution Week gaat door van maandag 19 april tot zondag 25 april. Zelfs 8 jaar nadat de wereld verbolgen keek naar de instorting van Rana Plaza, waarbij meer dan 1135 mensen om het leven kwamen, is er nog steeds onvoldoende transparantie rond de werkomstandigheden waarin arbeiders kleding produceren. Veel kledingarbeiders werken nog altijd in erbarmelijke werkomstandigheden en tegen een inhumaan laag loon. Onveilige fabrieksgebouwen, milieuverontreiniging, te lange werkdagen en kinderarbeid, het blijft helaas eerder de regel dan de uitzondering.

Daarom doen ook wij weer mee met de Fashion Revolution Week. Zeven dagen lang zetten we acties op, die jou vertellen hoe jij duurzamer kan omgaan met je kleding, en tegelijk zetten we de beste voorbeelden uit de ethische modesector in de schijnwerpers.

Weekverloop

FRW21 Facebook Event Banner
2020 FF Challenge Who Made My Clothes

Show your label - #WhoMadeMyClothes - vanaf 19/04

Hier draait het elk jaar om; we trekken aan de mouwen van onze lievelingsmerken, en herinneren hen eraan dat we willen dat onze kleding op een ethische en ecologische manier wordt gemaakt.

Hoe kan jij deelnemen?

  1. Zoek jouw lievelingskledingstuk en draai het binnenstebuiten
  2. Trek het aan op een manier dat het label zichtbaar is
  3. Neem een foto en deel die op een social media platform met de hashtag #WhoMadeMyClothes

Tag het merk zodat zij een melding krijgen van jouw bericht.

Je kan deze poster afdrukken, of afhalen bij Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum (Lammerstraat 16).

Share your story - #iquitfastfashionbecause - vanaf 20/04

Vanaf dinsdag 20 april delen we persoonlijke getuigenissen van mensen die volledig afgestapt zijn van fast fashion.

  • Wat heeft hen hiertoe aangezet?
  • Hoe pakken ze dit aan?
  • Waar vinden zij hun kleding?

Ontdek het allemaal tijdens de #iquitfastfashionbecause-sessies.

Bekijk deze getuigenissen dagelijks op de Facebookpagina (7u) en Instagram (20u) van Gent Fair Trade.

Planning iquitff
Slow Fashion Modeshow1

Get inspired - Slow Fashion Modeshow - 21/04

Met de Slow Fashion Modeshow zullen we bewijzen dat tweedehands- en vintagemode aantrekkelijk en modieus kan zijn. Acht geëngageerde jongeren, vrijwilligers en professionelen waaronder model Joy Tandt en Wel Jong Niet Hetero-woordvoerder Uwi Van Hauwermeiren, trokken naar drie kledingzaken in Gent, en stelden verschillende looks samen. Dit levert een unieke en eigenzinnige collectie op, die getoond zal worden in de karakteristieke setting van het Industriemuseum in Gent.

Van elke outfit zal je zien waar je die kan vinden en hoeveel die kost. Zo kan je zelf kunnen ontdekken dat tweedehandskleding een betaalbare manier is om mooie en duurzame kleren te kopen.

De show is gratis te volgen via Facebook Live op de facebookpagina van Gent Fair Trade op woensdag 21 april om 21u00.

ism De Kringwinkel (Open Plaats en Ateljee), Oxfam Solidariteit Gent, Vintage Factory & Industriemuseum Gent

De show werd uitgewerkt door een groep van jongeren die verbonden zijn aan Gent Fair Trade, alle modellen namen deel vanuit persoonlijke engagement. Montage wordt gedaan door Radax Productions, de make-up wordt verzorgd door Tine Josephy, foto’s door Elisa Sanvito.

Get active - The Solutions - 23/04

Naast het aankaarten van de problematiek, worden ook oplossingen hiervoor aangeleverd. Via diverse Instagramposts op het account van Gent Fair Trade bieden we handvatten aan om duurzamer met textiel en kledij algemeen om te gaan. Hierbij geven we ook een basisuitleg over labels, fair fashion en meer. Daarnaast stippelen we een wandelroute uit die bestaat uit hotspots die fair en/of slow fashion promoten en verkopen.

Whomade webformat

Show Your Label - Fashion Revolution Day - 24/04

Zaterdag 24 april is het internationale Fashion Revolution Day. Dit is de dag waarop we vooral hard van ons zullen laten horen. Doe jij mee?

Op deze dag wordt er massaal deelgenomen aan de hashtag-actie #whomademyclothes (zie hierboven).

Geen zin om zelf deel te nemen? Moedig dan anderen aan door berichten te like'en en te delen, want met hoe meer we zijn, hoe luider onze stem klinkt.

Communicatie